FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada i sindikati javnih službi nisu danas postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) jer su vladin prijedlog odbila četiri od osam sindikata, tako da bi nakon ljeta TKU mogao biti otkazan, a Vlada uredbama o koeficijentima određivati plaće 240 tisuća zaposlenih u javnim službama. Današnja runda pregovora propala je jer sindikati učitelja, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara, nisu prihvatili vladin prijedlog izmjena TKU-a, već su najavili da će o tome pitati članstvo na referendumu. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić pritom je ustvrdio da bi vladino otkazivanje TKU-a bilo protupravno te je najavio sudske tužbe. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuli su da je Vlada u svojem prijedlogu maksimalno izišla u susret sindikatima, te da je otkazivanje TKU-a zadnja linija obrane predviđenih rashoda za zaposlene u javnim službama od 21,6 milijardi kuna u ovoj godini, a za više od toga jednostavno nema novaca. Predložili su sindikatima da u petak potpišu s Vladom dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim bi se kompromisno uredila sporna pitanja, no ako svih osam sindikata javnih službi ne pristane na to Vladi preostaje samo postupak mirenja i arbitraža, te otkaz TKU-a. Vođe ostalih četiriju sindikata, među kojima su dva sindikata zdravstva te po jedan kulture i socijalne skrbi, istaknuli su da oni u sadašnjoj kriznoj situaciji prihvaćaju vladinu ponudu kako bi spasili TKU i plaće svojih članova.

ZAGORSKA SELA - Pogranični most Miljana na Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana - Imeno otvorili su danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i slovenski ministar infrastrukture i prostora Zvonko Černač. Izgradnja novog mosta, dužine 25 i širine 9,6 metara, i pristupnih cesta zajednička je investicija hrvatske i slovenske vlade, a vrijednost ugovora je oko 3,1 milijun kuna s PDV-om. Most povezuje općine Zagorska Sela s hrvatske i Podčetrtek sa slovenske strane. Novi most omogućit će lakše odvijanje pograničnog prometa, a najviše koristi imat će obližnje stanovništvo s obje strane granice. Naime, zbog dotrajalosti starog mosta, promet je preko tog graničnog prijelaza bio u prekidu od travnja 2008. godine. Zbog toga su stanovnici s hrvatske i slovenske strane morali koristi prijelaz Plavić - Sedlarjevo, ili druge obližnje prijelaze, što je bilo posebno komplicirano za stanovnike zaposlene u drugoj državi te one koji u drugoj državi imaju zemljište.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke danas je pod predsjedanjem novoimenovanog guvernera dr. Borisa Vujčića održao redovitu sjednicu na kojoj su razmatrana najnovija gospodarska i novčana kretanja, kao i analiza stabilnosti financijskog sustava te donijeto nekoliko odluka iz nadležnosti ovog tijela, priopćeno je iz HNB-a. Guverner Vujčić i članovi Savjeta zahvalili su dosadašnjem viceguverneru Davoru Holjevcu na predanom radu i doprinosu očuvanju stabilnosti bankovnog sustava, te prilagodbi regulative u području bankovnog nadzora Europskoj uniji, obavljenoj tijekom proteklih šest godina, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine boravilo 923,5 tisuća turista ili 16,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a još veći porast od 24,2 posto ostvaren je s 3,2 milijuna noćenja, objavio je Državni zavod za statistiku. Dobri rezultati svibnja odrazili su se i na dobre petomjesečne rezultate u hrvatskom turizmu odnosno na poraste dolazaka za 8,8 i noćenja za 13,7 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.Ti su porasti rezultat gotovo dva milijuna turističkih dolazaka i više od šest milijuna noćenja ostvarenih u prvih pet mjeseci u Hrvatskoj. I u svibnju i u pet mjeseci većinu fizičkog prometa ostvarili su strani turisti. U pet mjeseci bilo ih je 13,2 posto više ili ukupno 1,5 milijuna, a porast od 17,7 posto ostvarili su s 4,9 milijuna noćenja. Za razliku od stranih, s domaćim se turistima nastavio ovogodišnji pad dolazaka i noćenja, u pet mjeseci od 2,7 posto u dolascima i 0,4 posto u noćenjima.

ZAGREB - Dionički indeks zagrebačke burze Crobex, nakon tri trgovinska dana pada, danas je porastao za 0,70 posto, na 1.672,34 boda, a specijalizirani indeks Crobex10 povećan je za 0,66 posto, na 914,93 boda. Redovni promet Burze iznosio je 6,7 milijuna kuna, od čega je gotovo trećina, odnosno 2,2 milijuna kuna, ostvarena trgovanjem dionicom HT-a, čija je cijena porasla za 0,11 posto, na 203,26 kuna. Po prometu slijedi dionica Atlantic grupe sa 619,8 tisuća kuna i nepromijenjenom cijenom u odnosu na jučerašnju, od 462 kune. Dionica Riviere Adria imala je 600 tisuća kuna prometa, po nepromijenjenoj cijeni od 12 kuna. Rast cijene za 3,82 posto, na 80,98 kuna, ostvarila je dionica Belja, s prometom od 463,6 tisuća kuna. Kod dionica s nešto većim prometom cijena je danas porasla i dionicama Atlantske plovidbe za 3,87 posto, dok je cijena dionice Konzuma povećana za 3,75 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,10 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, a oslabila je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,493419 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile danas i ostale promatrane inozemne valute. Tako je kuna oslabila prema švicarskom franku za 0,11 posto, prema američkom dolaru za 0,47 posto, a prema britanskoj funti za 0,62 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,240356 kuna, dolara 6,104618 kuna i funte 9,500975 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙