FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vladinim odlukama s današnje sjednice da se Brodotrogir proda Kemras energiji te informacijom o prijedlogu ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodosplita zaokružen je koncept rješenja brodogradnje, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je uvjeren da će proces restrukturiranja i privatizacije hrvatskih brodogradilišta uspješno završiti. "Uvjeren sam da ćemo cijeli proces dovršiti. Onda je na privatnim vlasnicima da ulože maksimalne napore i dokažu se na tržištu", rekao je Čačić na konferenciji za novinare na kojoj je detaljno govorio o procesu sanacije i restruktuiranja brodogradnje za koje je u razdoblju od 1992. do 2012. utrošeno 28,4 milijarde kuna, a u idućih će pet godina država za restrukturiranje trebati izdvojiti još oko 2,5 milijarde kuna. Detaljnije je govorio i o odlukama Vlade u ovoj godini, od odluka o rješavanju imovinsko-pravnih pitanja (vezano za pomorsko dobro) te zakonske podloge za preuzimanje 9,3 milijarde kuna dugova pokrivenih državnim jamstvima u javni dug, do pojedinačnih odluka za svako brodogradilište.

ZAGREB - Moramo štititi potrošače, ali država mora ubirati najvišu moguću koncesiju, izjavio je danas premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade koja je izmijenila Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja. Osnovni cilj Uredbe je uvođenje reda u koncesije na pomorskom dobru i u obalnoj plovidbi, gdje se, istaknuo je, mora voditi računa o interesima potrošača te o regulaciji tržišta na kojemu su "glavni igrači" temeljito i obilato subvencionirani. No, naglasio je, za pet godina ulazimo u prostor konkurencije u EU kada će se za te poslove natjecati i europske tvrtke, što podrazumjeva i određivanje drugačijih pravila igre u kojoj država mora štititi potrošače, ali i ubirati najvišu koncesiju. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić za rujan je najavio javnu raspravu o nacrtu novog zakona o pomorskom dobru.

ZAGREB - S obzirom na povećane rashode i prijašnja zaduženja u zaštiti i korištenju voda, Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o visini naknade za zaštitu voda, kojom je tu naknadu povećala s 0,9 na 1,35 kuna po kubnom metru, kao i Uredbu o visini naknade za korištenje voda kojom je ta naknada povećana s 0,8 na 1,35 kuna po metru kubnom. Obje promjene na snagu stupaju 1. siječnja 2013. godine. Vlada je odlučila dati državna jamstva za kreditno zaduženje Hrvatskih voda radi financiranja kapitalnih ulaganja iz područja zaštite od štetnog djelovanja voda, vodoopskrbe i odvodnje. Ukupno zaduženje kreće se preko milijardu kuna, a spomenutom Vladinom odlukom daju se jamstva za preostali iznos od 218 milijuna kuna. Vlada je, također za spomenuta kapitalna ulaganja, dala suglasnost Hrvatskim vodama i za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj za iznos od 240 milijuna kuna.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala Zdravka Rogića financijskim stručnjakom Republike Hrvatske za pripremu prijedloga rješenja za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke. Rogić (rođen 1942. u Zagrebu) viši je savjetnik u uredu guvernera Hrvatske narodne banke, a bio je zamjenik guvernera Narodne banke Hrvatske od 1990. do 2000. godine. Istaknuti bankarski i financijski stručnjak Rogić je ovlašteni predstavnik Hrvatske u Odboru država sljednica bivše SFRJ za raspodjelu finacijske imovine i obveza bivše SFRJ. Slovenska vlada prošlog je tjedna imanovala Franceta Arhara kao svog financijskog stručnjaka koji će, zajedno s hrvatskim predstavnikom, dvjema vladama predložiti rješenje problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke. Arhar, jedan od najistaknutijih bankarskih stručnjaka u Sloveniji, u dva je mandata, do 2001. godine, bio guverner slovenske središnje banke. Ranije je najavljivano da bi financijski eksperti koje imenuju dvije vlade već u rujnu ove godine mogli dati svoje rješenje tog pitanja.

ZAGREB - Vladu je na zatvorenom dijelu današnje sjednice Ministarstvo financija informiralo o detaljima ponude tvrtke United Energy Comodities iz Ženeve za kupnju Dina-Petrokemije i Adriaola, te zahtjevu za izdavanjem garancije u visini od pet milijuna eura. Uprava Diokija izvijestila je 18. srpnja Ministarstvo financija o ponudi švicarske tvrtke za kupnju Dina Petrokemije u Omišlju, s prijedlogom investiranja i financijskog restrukturiranja kao i pokretanja proizvodnje i očuvanja 320 radnih mjesta, navodi se u toj informaciji objavljenoj na internetskim stranicama Vlade. Investitor je spreman, pod određenim uvjetima, uložiti 20 milijuna eura da postane većinski vlasnik Dine-Petrokemije te Adriaoila iz Milana, povezane tvrtke kćeri iz grupacije Dioki. Nadalje, kaže se da je investitor spreman uplatiti pet milijuna eura predujma, koji bi se po dobivenim garancijama od strane Ministarstva financija mogao koristiti za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina-Petrokemije.

ZAGREB - Financijska agencija uvela je novu uslugu pod nazivom FINA InfoBlokade koja omogućava primanje informacija, u realnom vremenu, o blokadi računa bilo kojeg poslovnog subjekta u Hrvatskoj, putem mobitela, 24 sata dnevno, sedam dana tjedno, 365 dana u godini, izvijestili su iz Fine. Ova je usluga namijenjena svim korisnicima mobitela koji podržavaju SMS poruke, neovisna je o teleoperateru te ju odlikuju brzina i jednostavno korištenje jer nema registracije korisnika, navode iz Fine. Do željene informacije dolazi se na slanjem SMS poruke, na broj 88058, s navedenim OIB-om poslovnog subjekta, za kojeg korisnik želi saznati je li u blokadi. Tražena informacija stići će brzo na zaslon korisnikovog mobitela.

ZAGREB - Institut IGH zaključio je sa Zagrebačkim holdingom sporazum kojim su obje strane konačno utvrdile prava i obveze proistekle iz Ugovora o kupoprodaji - projekt 'Zagrepčanka', izvijestio je Institut IGH putem Zagrebačke burze. Tim je sporazumom Institut IGH ostvario pravo na povrat uplaćenog dijela kupoprodajne cijene uvećanog za kamatu u visini eskontne stope koja teče od 2. prosinca 2009., što ukupno iznosi 18,6 milijuna kuna. Temeljem zaključenja sporazuma, Institut IGH će sukladno pozitivnim zakonskim propisima u trećem tromjesečju ove godine izvršiti potrebna usklađenja u temeljnim financijskim izvješćima, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski telekom predstavio je danas pilot projekt mobilnog plaćanja temeljenog na NFC tehnologiji u sklopu kojeg se korisnicima na maloprodajnim mjestima omogućava plaćanje manjih iznosa putem mobilnog telefona ili tzv. mikroplaćanje. Projekt će testirati do kraja listopada, a komercijalno tu uslugu planiraju ponuditi iduće godine. Koncept mobilnog plaćanja, rečeno je, jednostavan je i siguran, jer na tom principu radi i NFC (Near Field Communication) beskontaktna i kratkodomentna tehnologija prijenosa podataka. Mobilno plaćanje manjih iznosa u trgovinama, kafićima, restoranima i drugim objektima moguće je tako da će korisnici na svoj mobilni telefon zaljepiti NFC naljepnicu i onda ju prisloniti na čitač na novim generacijama POS uređaja.

ZAGREB - Telekom tvrtka Tele2 Hrvatska u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 7,3 posto više poslovne prihode nego u istom lanjskom razdoblju ili 284,6 milijuna kuna, dok im je EBITDA smanjena za 3,1 posto, na 8,3 milijuna kuna. O poslovnim rezultatima izvijestili su danas iz te tvrtke, a temeljem ukupnih rezultata matične švedske kompanija Tele2 AB koji su danas objavljeni Stockholmu. Krajem drugog tromjesečja Tele2 Hrvatska imala je ukupno 765 tisuća korisnika, od kojih je 43 tisuće stekla samo u tom drugom tromjesečju. I na polugodišnjoj razini Tele2 Hrvatska zabilježio je porast poslovnih pokazatelja, poslovni prihodi porasli su 3,2 posto, na 512,8 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 14,6 milijuna kuna ili 60,5 posto više nego u lanjskih prvih pola godine.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 6,7 milijuna kuna, a dionički su indeksi porasli, Crobex za 0,53 posto, na 1.701,03 bodova, a Crobex10 za 0,62 posto, na 929,91 bod. Promet dionicom HT-a bio je 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,02 posto, na 205,50 kuna. Dionica Ingre prodano je za 807,8 tisuća kuna, a uz pad cijene za 0,71 posto, na 5,60 kuna. Po dobitku se ističe dionica Instituta IGH čija je cijena porasla 10,95 posto, na 638,01 kunu, uz promet od 581,7 tisuća kuna. Ta je tvrtka izvjestila danas da je sklopila sporazum sa Zagrebačkim holdingom, kojim konačno rješava prava i obveze proistekle iz Ugovora o kupoprodaji Zagrepčanke, prema kojem IGH ostvaruje pravo na povrat dijela uplaćene kupoprodajne cijene uvećane za kamatu, u ukupnom iznosu od 18,65 milijuna kuna. Među gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Diokija čija je cijena pala za 14,53 posto, na 10,12 kuna. Promet tom dionicom iznosio je 185,5 tisuća kuna

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙