FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Od ukupno 195.582 upisana poljoprivredna gospodarstva njih 15.344 ima potrebu za sezonskim zapošljavanjem radnika, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je sa ministrom rada i mirovinskoga sustava Mirandom Mrsićem na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mario Di Guisti u Starom Čiču predstavio nova zakonska rješenja vezana za sezonsko zapošljavanje. Do sada je sezonsko zapošljavanje imalo brojna zakonska ograničenja zbog čega se veliki dio zapošljavao na 'crno'. Sada omogućavamo nezaposlenim osobama, privremeno zaposlenim, umirovljenicima da rade, za to dobivaju dostojnu plaću i da budu zaštićeni Zakonom o radu. Imat ćemo uvid u to tko zapošljavana sezonsku radnu snagu, jer će svi koji budu kupovali vaučere biti evidentirani u Fini, a na kraju godine one vaučere koje nisu iskoristili moći će vratiti i zamjeniti za novce, kazao je Mrsić. Poljoprivredna savjetodavna služba i dva ministarstva izradila su i letak 'Sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi' u kojem uz ostalo navodi da je najdulji rok trajanja sezonskog rada u poljoprivredi 90 dana u jednoj kalendarskoj godini, bez obzira na to je li radnik radio neprekidno ili uz prekide, a najniži dnevni iznos plaće koju je poslodavac dužan isplatiti sezonskom radniku za 2012. ne može biti niži od 70,40 kuna.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je danas kako se pravi učinak mjera koje se donose, odnosno pravi realni pad nezaposlenosti očekuje sredinom sljedeće godine. "Sada imamo sezonski pad broja nezaposlenih, a očekuje se da će broj nezaposlenih rasti krajem godine. Pravi učinak mjera koje donosimo, tj. pravi realni pad nezaposlenih očekujemo sljedeće godine u ovo vrijeme. To znači da ćemo više ljudi zapošljavati nego će ih ostajati bez posla", kazao je Mrsić odgovarajući na novinarska pitanja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mario Di Guisti u Starom Čiču. Upitan kako napreduje zapošljavanjem mladih za 1.600 kuna, Mrsić je kazao kako je do sada za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa bilo više od 2.600 zahtijeva, odobreno je oko 2.400, a oko 280 zahtjeva je odbijeno zbog nedostatka dokumentacije, neispunjavanja uvjeta i sl. Odnos kod odbijanja u javnom i privatnom sektoru je pola pola, a od zahtijeva koji su odobreni 62 posto je javni sektor, koji u tome ima iskustva i već je koristio ovu mjeru, dok je udio realnog sektora oko 32 posto i svaki dan raste, kazao je Mrsić.

STINICA - Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da međunarodni natječaj za izgradnju nove riječke nizinske pruge treba raspisati što prije, da su u Luci Rijeka bile potrebne promjene te da u turizmu treba raditi na tome da Hrvatska bude što kvalitetnije odredište. Premijer Milanović posjetio je danas novu trajektnu luku Stinica, nazočio potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju prve faze sanacije i rekonstrukcije luke Mišnjak, a potom je posjetio Rab i susreo se s vodstvom rapske gradske uprave. Odgovarajući na novinarsko pitanje o gradnji riječke nizinske pruge, Milanović je kazao da međunarodni tender za gradnju te pruge treba raspisati što prije te da postojeća pruga kapacitetom još neko vrijeme može pratiti riječku luku. Napomenuo je kako je Rijeka po potencijalu jedna od jačih europskih luka, da u nju mogu uplovljavati najveći brodovi, ali da do sada nismo imali odlučnosti mijenjati stvari. Rekao je da će se u suradnji s međunarodnim investitorima i Europom voditi računa da projekt nizinske pruge krene te naglasio da je važno da Hrvatska što prije dobije novu teretnu prugu koja će ju povezivati s Bečom i Budimpeštom.

ZAGREB - Predstavnici HŽ Infrastrukture i tvrtki izvođača potpisali su danas prva dva od ukupno tri ugovora za projekt obnove i rekonstrukcije pruge na dionici Okučani-Novska, koji se sufinancira sredstvima iz IPA fonda. S predstavnicima talijanske tvrtke SALCEF Costruzioni Edili E Ferroviarie potpisali su 25,7 milijuna eura vrijedan ugovor za radove na kolosijeku, građevinskim i elektrotehničkim postrojenjima pruge na dionici Okučani-Novska. Projekt obnove i rekonstrukcije dionice Okučani-Novska vrijedan je ukupno oko 40 milijuna eura od čega se 85 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz IPA fonda, a sa 15 posto sudjeluje Republika Hrvatska. Dionica Okučani-Novska dužine je 20 kilometara, nalazi se na magistralnoj pruzi Novska-Tovarnik-državna granica, koja je dio X. paneuropskog koridora (od Salzburga u Austriji preko Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije do Soluna u Grčkoj). Radovi bi trebali početi u kolovozu, a ugovorni rok je 16 mjeseci. Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren ističe kako je europska politika u sektoru transporta promoviranje željeznice, koja je ekološki prihvatljivija, sigurnija, itd. Projekt Okučani-Novska naš je doprinos tom cilju, kazao je.

ZAGREB - HŽ Infrastruktura će aneksom Kolektivnog ugovora za radnike te tvrtke do kraja ove godine dodatno uštedjeti 30 milijuna kuna pa bi ukupna ušteda na godišnjoj razini bila oko 120 milijuna kuna, izjavio je danas predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić dodajući da u sljedećoj godini idu na uštedu od oko 200 milijuna kuna. Jučer potpisanim drugim aneksom Kolektivnog ugovora predviđa se da se ove godine neće isplatiti ni božićnica niti regres. Do kraja ove i u idućoj godini poslodavac neće jednostrano proglašavati tehnološki višak radnika, a broj radnika prvenstveno će se smanjivati uz korištenje prava na mirovinu, prava na prijevremenu mirovinu, dokup radnog staža, dogovorene poticajne otpremnine i dr. Takvim se mjerama do kraja ove godine planira smanjenje broja zaposlenih za njih oko 650, što je gotovo 10 posto zaposlenih u toj tvrtki. HŽ Infrastruktura trenutno ima 6.836 zaposlenih, a plan je do kraja ove godine smanjiti taj broj za 650, početkom iduće godine za dodatnih 350, odnosno u godini dana za oko tisuću radnika. Do kraja mandatnog razdoblja planira se smanjenje broja zaposlenih za njih još oko tisuću, odnosno u cjelokupnom četverogodišnjem mandatnom razdoblju ukupno za oko dvije tisuće radnika u HŽ Infrastrukturi.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio tek 4,2 milijuna kuna, uz pad dioničkih indeksa, Crobex je pao za 1,36 posto, na 1.676,55 bodova, a Crobex10 je smanjen za 1,53 posto, na 915,04 boda. Jedina dionica s prometom iznad milijun kuna bila je dionica HT-a s oko 1,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 1,12 posto, na 205,80 kuna. Po prometu slijedi dionica Badela sa 448,9 tisuća kuna, a nastavljen je i snažan rast cijene te dionice, danas za 12,54 posto, na 63,02 kune. Jučer je dionica Badela porasla za više od 16,5 posto, nakon što je Agencija za upravljanje državnom imovinom ponudila na prodaju oko 67 posto dionica te tvrtke.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙