FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U svibnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno pao 4,4 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije, ali veći nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju nominalno pao za 1, a realno za 4,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je veći pad potrošnje nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da će pad potrošnje u svibnju na godišnjoj razini iznositi 3,9 posto. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 2,5 do 5,0 posto. Nakon što je u prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao, u posljednja tri znatno je pao. Posljedica je to smanjenja raspoloživog dohotka kućanstava, niske razine zaposlenosti, a tu je i rast cijena energenata i komunalnih usluga. "Zbog toga će i u nastavku godine građanima ostati manje raspoloživog dohotka za potrošnju, pa u cijeloj godini očekujem smanjenje potrošnje od oko 3 posto", kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je dodjelu državnih potpora malim i srednjim poduzetnicima kroz Program potpora za poticanje inovacijsko tehnologijskog sustava, izvijestili su iz Agencije napominjući kako je predviđeno trajanje tog programa do 31. prosinca 2013., a ukupan iznos potpora koji se u tom razdoblju kroz ovaj program mogu dodijeliti iznosi okvirno 107 milijuna kuna. Davatelj potpora, odnosno, nositelj programa je Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske Bicro. Cilj Programa je potaknuti projekte koji se odnose na istraživanje i razvoj u sektoru malog i srednjeg poduzetništva. Stoga su potpore namijenjene primijenjenim i razvojnim istraživanjima, izradi studija tehničke izvedivosti, pokrivanju troškova zaštite prava industrijskog vlasništva, uslugama savjetovanja za inovacije i uslugama podrške inovacijama te za unajmljivanje visokokvalificiranog osoblja u ovom sektoru poduzetništva. Instrumenti dodjele državne potpore kroz ovaj program su subvencije i povratni predujam, odnosno zajam koji se isplaćuje za financiranje projekta.

ZAGREB - Glavna skupština Kraša sazvana je za 25. kolovoza, a na njoj će se odlučivati i o prijedlogu da se dioničarima iz zadržane dobiti ranijih godina isplati dividenda u iznosu od 13 kuna bruto po dionici, dok bi se prošlogodišnja dobit od 14 milijuna kuna rasporedila u zakonske rezerve i zadržanu dobit. Prema pozivu za skupštinu, koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi, dioničarima Kraša bi se isplatila dividenda u iznosu od 13 kuna bruto, a bit će isplaćena iz sredstava zadržane dobiti iz 2009. i 2010. godine. Dividenda bi se isplatila dioničarima koji su u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisani sedam dana prije održavanja skupštine. Dividenda će se, kako se navodi, isplatit najkasnije do 24. listopada ove godine. Uprava i Nadzorni odbor Kraša također predlažu da se udjeli u dobiti u iznosu do 4,1 milijun kuna isplate iz sredstava zadržane dobiti iz ranijih godina, dodjelom vlastitih dionica tvrtke razmjerno ostvarenim rezultatima, a temeljem odluke Uprave.

ZAGREB - Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u lipnju je iznosio 131,6 milijuna kuna i bio je 49,1 posto manji nego u svibnju, dok su dionički indeksi zabilježili rast, Crobex za 1,5 posto, na 1.693,85 bodova, a Crobex10 za 1,8 posto, na 930,10 boda. Nastavlja se trend niske likvidnosti. Teško je reći je li tome uzrok uobičajeno povlačenje investitora s početkom ljetnih žega, oprez uzrokovan nesigurnošću na europskim i svjetskim tržištima kapitala ili neki treći činitelj, no činjenica je da je redovni promet dionicama pao za gotovo 50 posto u odnosu na svibanj, ističu sa Zagrebačke burze. Najtrgovanija je u lipnju bila dionica HT-a s prometom od 40,3 milijuna kuna i cijenom od 205 kuna ili 3,5 posto višom. Slijedi povlaštena dionica Adris grupe sa 7,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,8 posto, na 220 kuna. Treća na listi najtrgovanijih je redovna dionica Adris grupe s prometom od 5,6 milijuna kuna i rastom cijene na mjesečnoj razini za 1,3 posto, na 235 kuna. Promet od 5,1 milijun kuna u lipnju je imala dionica Ingre čija je cijena pala 21,2 posto, na 5,08 kuna. Lipanjske promete veće od 4,8 milijuna kuna zabilježile su dionice AD Plastika i Petrokemije. Pritom obje dionice bilježe rast cijene, AD Plastika za 0,4 posto, a Petrokemija za 2,8 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas pali, drugi dan zaredom, dok je promet mršaviji nego proteklih dana jer nema vijesti iz domaćih kompanija koje bi oživjele trgovanje, a oprez vlada i na svjetskim tržištima. Crobex indeks bio je oko 12,30 sati u minusu 0,33 posto, na 1.670 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,34 posto, na 911 bodova. Redovni promet dionicama do tada je iznosio skromnih 1,7 milijuna kuna. Najlikvidnija je, s prometom od tek oko 280 tisuća kuna, bila dionica HT-a, uz pad cijene 0,3 posto, na 203,50 kuna. Po rastu cijene prednjačila je dionica Diokija, koja je poskupila više od 14 posto, na 15 kuna. Tako se ta dionica ponešto oporavila nakon oštrog pada početkom tjedna, kada je bila najavljena mogućnost stečaja Diokija.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema važnijim valutama, prema euru za 0,14 posto te se srednji tečaj jedinstvene europske valute spustio ispod razine od 7,5 kuna. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,496923 kune. Zadnji je put srednji tečaj eura bio ispod 7,5 kuna na tečajnoj listi HNB-a koje se primjenjivala 12. svibnja. Kuna je danas ojačala i prema ostalim važnijim inozemnim valutama, prema švicarskom franku za 0,10 posto, američkom dolaru 0,07 posto, a prema britanskoj funti za 0,19 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,242754 kune, dolara 5,960346 kuna i funte 9,333818 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙