FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 7. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Novi guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, koji je jučer potvrđen u Hrvatskome saboru, rekao je da će se stabilnost kune održavati kao i do sada te da su devizne pričuve HNB-a vrlo visoke i HNB može otkupiti sve kune, odnosno svu ponudu pa može čak i teoretski održavati stabilan tečaj kune. Gostujući u Dnevniku Nove TV Vujčić je na novinarsku konstataciju da je njegov cilj što prije uvesti euro izjavio kako nije stvar u tome je li to njegov cilj već je pitanje što će biti s eurozonom s obzirom na sadašnje probleme, te da će o tome ovisiti i hrvatska perspektiva uvođenja eura i naša ekonomska perspektiva. Dodao je da su sada postroženi kriteriji za ulazak u eurozonu te da će trebati puno raditi da to ostvarimo što se, rekao je, neće dogoditi u nekoliko idućih godina već za 5, 6 ili 7 godina. Na pitanje hoće li i on, kao što je to radio i guverner Željko Rohatinski, smanjiti obveznu rezervu banaka i tako u sustav pustiti više kuna, kako bi pomogli gospodarstvu, Vujčić je odgovorio da je stopa obvezne rezerve smanjivana i dizana, te da će potezi HNB-a biti uvjetovani situacijom na tržištu i što se ocijeni potrebnim, te da sada nema potrebe za takvim potezima jer je likvidnost visoka, a banke imaju novca. Kad je pak riječ o kamata koje građani plaćaju na kredite, novi guverner HNB-a rekao je da su kamate sada takve kakve jesu, dodavši da je teško očekivati njihov veći pad dok god se država zadužuje na tržištu po visokoj cijeni.

OSIJEK - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je temeljem odredbi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije preuzelo kazneni progon Milorada Momića ( 47), francuskog i hrvatskog državljanina te je protiv njega donijelo nalog o provođenju istrage zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u BiH, izvijestio je ŽDO na internetskim stranicama ne navodeći identitet osumnjičenika. Miloradu Momiću, kojega je Francuska izručila Hrvatskoj prošle godine, na Županijskom sudu u Vukovaru sudi se zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u obližnjem selu Berku. Radi vođenja novog postupka, a zbog načela specijaliteta, zatražit će se dodatna zamolba za izručenjem i za to kazneno djelo, izvijestio je ŽDO. U priopćenju za javnost navodi se kako postoji osnova sumnje da je osumnjičenik 16. ili 17. srpnja 1995. u mjestu Godinske Bare u blizini Trnova (Republika BiH), kao pripadnik postrojbe "Škorpioni" koja je bila pridružena Vojsci Republike Srpske u oružanom sukobu protiv Armije BiH postupao protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Tereti ga se da je s još nekoliko pripadnika iste postrojbe pucanjem iz vatrenog oružja u leđa usmrtio šest uhićenih pripadnika bošnjačke narodnosti, a nakon usmrćenja njihova su tijela polivena benzinom i zapaljena, stoji u priopćenju ŽDO-a.

ZAGREB - Dva zrakoplova Obalne straže Republike Hrvatske uključila su se poslijepodne u potragu za nestalim članom posade trgovačkog broda "Gallia" koji je plovio je iz luke Limassol prema luci Trst, a u potragu je uključen i zrakoplov Obalne straže Talijanske Republike. To je prvi put da zrakoplovi obalnih straža Hrvatske i Italije zajednički sudjeluju u operaciji traganja i spašavanja na moru, priopćilo je sinoć hrvatsko Ministarstvo obrane (MORH). Kako se navodi, dva zrakoplova hrvatske Obalne straže Pilatus PC-9 uključila su se u potragu na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), a u potragu je uključen i jedan zrakoplov Obalne straže Talijanske Republike - ATR-42. Pretražuje se područje zone odijeljene i usmjerene plovidbe jugozapadno od otoka Palagruže. Brod "Gallia" plovi pod zastavom Liberije.

SPLIT - Trojica državljana BiH, koje se sumnjiči da su u noći s utorka na srijedu u Makarskoj silovali maloljetnu Norvežanku, zadržani su u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke. Dežurni zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu je ispitao trojicu državljana Bosne i Hercegovine (1987., 1989. i 1982.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo silovanja iz Kaznenog zakona na štetu maloljetne državljanke Norveške (1995.), izvijestilo je sinoć Županijsko državno odvjetništvo u Splitu na svojoj web stranici.

ZAGREB - Upravno vijeće Instituta Ruđera Boškovića (IRB), izabralo je danas dr. sc. Tomu Antičića za ravnatelja toga instituta na četverogodišnje mandatno razdoblje od 2012. do 2016. godine, priopćio je sinoć IRB. Kako se navodi, Upravno vijeće donijelo je tu odluku nakon razmatranja mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća IRB-a. Podsjeća se da su petorica kandidata za mjesto ravnatelja 18. lipnja ove godine predstavili programe na zajedničkoj sjednici Znanstvenoga i Upravnoga vijeća Instituta te Natječajnog odbora. Ističe se da je Tome Antičić znanstvenik s velikim međunarodnim ugledom koji je objavio 94 znanstvena rada indeksiranih u bazi podataka Current Contents, a citiranih više od 2600 puta s H-indeksom 28. Predstojnik je IRB-ova Zavoda za eksperimentalnu fiziku (ZEF) od 2008. koji je pod njegovim vodstvom ubrzo prerastao u najuspješniji zavod Instituta i od ukupno 16 FP7 projekata na IRB-u, čak devet ih je na ZEF-u, a njihova je vrijednost veća od 15 milijuna kuna.

ĐAKOVO - Scenskom slikom "Oj, Đakovo, Šokadijo stara…" sinoć su pred đakovačkom katedralom svečano otvoreni 46. Đakovački vezovi. U nazočnosti potpredsjednika Sabora Nenada Stazića i Tomislava Čuljka, počasnog građanina Đakova i saborskog zastupnika Vladimira Šeksa, osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranić i drugih uglednika, smotru je otvorio đakovački gradonačelnik i predsjednik njenog Organizacijskog odbora Zoran Vinković. Istaknuo je kako Đakovački vezovi još od 1967. godine čuvaju slavonsku, hrvatsku tradiciju, običaje i kulturu. Scensku sliku, prema scenariju prof. Mirka Ćurića iz Đakova, izveli su glumci DK Gavella, HNK iz Osijeka i osječke Umjetničke akademije, tamburaški sastavi i solisti te folklorna društva. Ove godine bila je posvećena gradnji đakovačke katedrale i zanimljivosti iz vremena nastajanja te prvostolnice vezane za podatak da je slikar Seiz, koji je crkvu oslikavao freskama, za fresku Madone inspiraciju pronašao u liku mlade seoske žene Marije iz Trnave, sela pokraj Đakova, a koja mu je za to pozirala s djetetom u naručju. Središnja priredba i ovogodišnjih Đakovačkih vezova je svečani mimohod svih sudionika smotre koji će se održati u nedjelju, 8. srpnja.

ZAGREB - "Leksikon hrvatskih književnih kritičara" voditelja projekta izradbe Krešimira Bagića predstavljen je sinoć na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Leksikon su predstavile studentice urednice Marina Mađarević, Tea Sesar, Biljana-Valentina Šklebek i Josipa Zečević te voditelj projekta izradbe Leksikona Krešimir Bagić i kritičarka Jagna Pogačnik. Bagić je podsjetio kako je u sklopu sveučilišnoga seminara pokrenuo izradbu leksikona hrvatskih kritičara, u koju je uključio svoje studente. Istaknuo je kako su studenti izradili abecedarij koji se od njegova razlikovao za sedam imena te dodao kako su pod njegovim vodstvom vrijednim radom studenti izradili Leksikon. Urednice Leksikona smatraju kako se danas hrvatska književna kritika nalazi na margini događaja. Ocijenile su kako bi ovaj Leksikon mogao pomoći afirmaciji književne kritike. Kritičarka Pogačnik smatra kako su studentice svojim leksikološkim radom pretekle institucije kojima je posao izradba leksikona. Ocijenila je kako je Leksikon informativno djelo koje uz osnovne podatke o kritičarima donosi i osobine kritičarskoga pristupa djelu.

UMAG - Ovogodišnji Grand prix 13. međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni Lav", koji se u Umagu održavao od 29. lipnja do jučer, publika je dodijelila predstavi "Mirka, živka in dadakice" u koprodukciji Društva "Moment" i Drame Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora. Kako se navodi u obrazloženju, glumci u toj predstavi u furioznom ritmu i odličnom dijalogu pričaju metaforičnu priču o patkama koje pokušavaju uzletjeti, pobjeći i napustiti svoje korijene i pačji super ego, što sasvim jasno upućuje na ljudske sudbine u otuđenom svijetu te istodobno spaja trenutke sa sadašnjim svijetom. U predstavi je, kako je istaknuto u njezinoj najavi, sasvim jasno kako je to asocijacija na sudbinu ljudi iz bivše Jugoslavije te na stanovnike sadašnje Europe i njihov individualni napor koji u trenutku postaje kolektivan. Inače, u sklopu festivala prikazano je sedam predstava. Ovogodišnji festival, na kojem je dodijeljen Zlatni lav, svečano je zatvoren na Teatronu, festivalskoj otvorenoj sceni uz koncert Rade Šerbedžije i njegove grupe "Zapadni kolodvor".

RIJEKA - Festival Kastafsko kulturno leto, koji se održava 21. godinu za redom, otvoren je sinoć na prostoru Crekvine u Kastvu koncertom glazbenika Roberta Grubišića i njegovih gostiju. Robert Grubišić je skladatelj i aranžer pjesama koje uglavnom izvode pjevači s Kvarnera. Veći dio ih je prvi put izveden na festivalu Melodije Istre i Kvarnera te su postale uspješnice na tom području. Gosti večerašnjeg koncerta su Mirko Cetinski, Mario Battifiaca, Joso Butorac, Karin Kuljanić, ženska klapa Kastav i drugi. U sklopu ovogodišnjeg Kastafskog kulturnog ljeta će se do 31. kolovoza održati Festival gitare, Kastavski blues festival i festival Čansonfest. U dramskom dijelu Kastafskog kulturnog leta bit će izvedena kultne komedije "Audicija" 8. srpnja te melodrama "Gola u kavezu" Olje Runjić u režiji Ivana Lea Lema.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙