FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Zeleni forum, koji okuplja 41 udrugu za zaštitu okoliša, pozvala je danas hrvatskog premijera Zorana Milanovića da smijeni prvog potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva Radimira Čačića zbog, kako se ističe u priopćenju te organizacije, "apsolutno neprihvatljivog pokušaja da postavi nekvalificiranog člana HNS-a na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost". "Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je institucija koja ima zadaću financirati ključne projekte s ciljem zaštite i unapređenja okoliša te povećanja energetske učinkovitosti kao i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Pozicija direktora Fonda je izuzetno odgovorna i jako je važno da direktor bude imenovan na transparentan način, te je neprihvatljivo da se političkim pritiscima na ovo mjesto pokušava postaviti osoba koja ne zadovoljava uvjete", ističe se u priopćenju koje potpisuju članovi koordinacijskog tima te organizacije reagirajući na najnoviju aferu vezanu uz elektroničku prepisku iz Čačićeva kabineta u kojoj on traži da se stranačkog kolegu postavi na položaj u tome Fondu. Taj pokušaj "kadroviranja" znatno je gori od onog zbog kojeg je (bivša ministrica toga fonda) Mirela Holy dala ostavku, smatraju u toj organizaciji.

ZAGREB - Pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za financije Slavko Kojić osudio je izjave glasnogovornika Zagrebačkog holdinga Dušana Vire, koji je u jednim novinama rekao da su laži tvrdnje gradonačelnika Milana Bandića po kojima grad finacijski pomaže Zagrebačkom holdingu u problemima likvidnosti te da je tako, primjerice, potpisan ugovor od 159 milijuna kuna kojima grad omogućuje Holdingu plaćanje rate kamata obveznica za leasing autobusa. Kojić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da bi investitor, da grad to nije učinio, povukao 2,5 milijarda kuna. "Posao je posao, a politika politika, i ja sam uspio danas nagovoriti gradonačelnika da potpiše te dokumente", rekao je Kojić. "Neprimjereno je da se nekoga proziva za neistine, a od njega traži da mu pomaže u likvidnosti", istaknuo je Kojić i rekao da grad Zagreb često i prije ugovorenog termina doznačuje Holdingu svoje obaveze.

ZAGREB - Mirsad Bakšić, hrvatski pravnik, umirovljeni brigadir HV-a, bivši vojni tužitelj i član Predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva umro je jutros u Zagrebu u 76. godini, potvrdio je predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović. Mirsad Bakšić rodio se 9. kolovoza 1936. godine u Trebinju u jednoj od najstarijih hrvatskih hercegovačkih feudalnih obitelji iz Ljubinja. Pučku školu i gimnaziju završio je u Dubrovniku gdje mu se obitelj doselila 1935. Zbog prohrvatskih stavova bio je uhićen već u gimnaziji zbog pjevanja hrvatskih domoljubnih pjesama i osuđen na robiju koju je izdržavao u Padinskoj Skeli kod Beograda. Izbačen je sa Sveučilišta u Zagrebu, a bio mu je zabranjen upis na ostala sveučilišta u Jugoslaviji te odlazi u Njemačku. Po povratku ponovno se upisao na Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć Berislava Smolčića i profesora Šime Đodana. Odlukom Sabora Republike Hrvatske 1991. postao je prvi općinski tužitelj grada Zagreba. Bio je predsjednik Hrvatske muslimanske demokratske stranke te udruge "Dr. Safvet Beg Bašagić" i član Nadzornog odbora zagrebačke podružnice Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak". Među ostalim djelima, autor je knjige "Uloga i mjesto Hrvata islamske vjere" te 12 brošura "Znameniti Hrvati islamske vjere".

SPLIT - Suđenje za željezničku nesreću u Rudinama iz srpnja 2009., u kojoj je u nagibnom vlaku poginulo šestero putnika, a 55 ih je teže i lakše ozlijeđeno, nastavljeno je na Županijskome sudu u Splitu jučer započetim ispitivanjem petorice vještaka iz Centra "Ivan Vučetić" iz Zagreba. Iako su vještaci jučer, kao i lani na prvom ispitivanju, ostali pri tvrdnji iz elaborata da je isključivi krivac za nesreću naneseni retardant TG-300, veći dio današnje rasprave branitelj optuženoga Drage Rogulja odvjetnik Nediljko Ivančević vještacima je postavljao mnoga tehnička i stručna pitanja o ispravnosti sustava za kočenje i mogućoj ljudskoj pogrešci. "U ovom slučaju strojovođa nije pogriješio", odgovorio je vještak Davor Belas odvjetniku Ivančeviću, dodajući da su kočnice vlaka bile ispravne.

ZAGREB - Kriminalistička policija ušla je danas na Hrvatsku radioteleviziju (HRT) po nalogu Državnog odvjetništva, potvrdila je Hini glasnogovornica policije Jelena Bikić. O pojedinostima kriminalističkog istraživanja i izvidima koje kriminalistička policija provodi po nalogu Državnog odvjetništva policijska glasnogovornica nije željela govoriti. Informaciju da je kriminalistička policija na HRT-u Hini je potvrdila i glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin, dodavši da to nije nešto tako neobično kako to prikazuju mediji. Mediji pak nagađaju da kriminalisti istražuju odnos javne televizije i odvjetničkih društava te da su iz ureda pravne službe počeli izuzimati velike količine dokumenata.

RIJEKA - Rezultat uspješne provedbe projekta ugošćavanja stranih umjetnika u Rijeci u sklopu rezidencijalnog programa "Kamov" su prvi upiti za ugošćavanjem riječkih umjetnika u drugim državama, kazao je na današnjoj konferenciji za novinstvo pročelnik riječkoga gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar. Program "Kamov" odvija se tako da udruge ili druge pravne osobe koje se bave kulturom predlažu gostovanje umjetnika u Rijeci tijekom mjesec dana u stanu u središtu grada. Predložena gostovanja obrađuje programski savjet projekta te riječki Odjel za kulturu te program gostovanja konačno odobrava gradonačelnik. Troškove gostovanja pokriva grad Rijeka a umjetnici tijekom boravka u gradu imaju obavezu, sukladno programu, provoditi aktivnosti iz područja književnosti, vizualnih umjetnosti ili društvenih znanosti. Šarar je istaknuo da je lista gostovanja rezidencijalnog programa "Kamov" popunjena do prosinca ove godine. Recipročni odnos gostovanja mogao bi se početi odvijati od sljedeće godine jer su interes za ugošćavanjem riječkih umjetnika pokazale udruge i ustanove iz Finske, Švedske, Italije i Austrije.

ZAGREB - Zbornik interpretacija hrvatske proze, nastao kao dio višegodišnjeg projekta Zagrebačke slavističke škole, "Vila - kiklop - kauboj: čitanja hrvatske proze" objavili su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačka slavistička škola i Hrvatski seminar za strane slaviste. Priređivačica zbornika Anera Ryzner podsjeća u predgovoru kako su zborniku prethodili zbornik čitanja hrvatske poezije "Muzama iza leđa" i zbornik drame "Priučen na tumačenja". Ryzner napominje kako je zbornik "Vila - kiklop - kauboj: čitanja hrvatske proze" nastao i kao odgovor na sve češće pritužbe o nedovoljnu kritičkom praćenju i sustavnijem tumačenju hrvatske književnosti te poradi želje da se u interpretativnoj praksi iskušaju i ovjere teorijski modeli koji u domaćoj znanosti o književnosti pobuđuju znatniji interes. U zborniku su zastupljeni radovi autora srednje i mlađe generacije, a interpretacije su obuhvatile razdoblje od gotovo pet stotina godina.

DUBROVNIK - U prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku otvorena je danas izložba grafika i skulptura hrvatskoga kipara Josipa Ivanovića iz ciklusa Kundurarije. Ciklus obuhvaća tridesetak radova grafika u dubokom tisku i drvenih reljefa izrađenih 2011. i 2012. godine. Najčešći motiv njegova stvaralaštva je sv. Vlaho, zaštitnik Dubrovnika. Radio je na obnovi crkve sv. Vlaha nakon srbocrnogorskih napada na Dubrovnik, a dosad je imao više od 50 samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Izložba se može razgledati do 27. srpnja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙