FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12, 30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o prijedlogu Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu i o obavljenoj reviziji tog izvješća. U Izvještaju, koje je zastupnicima predstavio zamjenik ministra financija Boris Lalovac, stoji da su ukupni prihodi državnog proračuna u 2011. ostvareni u iznosu od 107,4 milijarde kuna, što je na razini plana (0,3 posto manje nego u 2010. godini). Prihodi poslovanja činili su 99,7 posto ukupnih prihoda državnog proračuna (107,1 milijardu kuna), a u njihovoj strukturi najznačajniju stavku čine porezni prihodi (61,1 milijardi kuna, od čega je od PDV-a uprihodovano 31,7 milijardi kuna). Ukupni rashodi državnog proračuna izvršeni su u iznosu od 121,4 milijardi kuna (0,7 posto manje od planiranog), a najveći dio (53,3 posto) čine naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade. Iz navedenog proizlazi da je u 2011. ostvaren manjak prihoda u odnosu na rashode, tzv. proračunski deficit, od 14 milijardi kuna ili 4,1 posto BDP-a, a uračuna li se ukupni manjak konsolidirane države deficit je iznosio 14,8 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a. Lalovac je naglasio da je, uračuna li se u manjak 2,2 milijarde kuna neplaćenih računa u 2011., državni deficit lani ukupno iznosio 16,2 milijarde kuna.

ZAGREB - Prošlogodišnji državni proračun nije bio odraz potreba u gospodarskom i socijalnom smislu nego je samo produbljivao krizu, poručila je danas Dragica Zgrebec u ime SDP-a, raspravljajući u Hrvatskom saboru o Godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2011. godinu te izvješću o njegovoj reviziji. "Nije bilo adekvatnih mjera za saniranje krize i za razliku od onoga što se govorilo, kriza je proizlazila iz negativne unutarnje situacije", kazala je Zgrebec. Bivšoj, HDZ-ovoj vlasti zamjerila je da su joj lani i proračunski prihodi i rashodi bili problematični, a posebno prihodi "koji su se teško, u nekim slučajevima i nemoguće naplaćivali". Srđan Gjurković je u ime HNS-a Izvješće o izvršenju proračuna nazvao prikazom završnog čina bivše vlasti "koja je u osam godina pokazala kako se ne vodi ispravna ekonomska i fiskalna politika, kako se ne vodi plan gospodarskog oporavka". Martina Dalić je u ime HDZ-a branila proračun za 2011. godinu, naglasivši kako je, unatoč teškoj gospodarskoj i financijskoj situaciji, deficit smanjen za 777 milijuna kuna te je sveden na 4,1 posto BDP-a, što je bilo na razini 2010. godine. Istaknula je i da je lanjski proračun po prvi put bio nominalno manji nego prethodni. "Istina je da je proračun za ovu godinu po prvi put planiran manji, ali od plana do realizacije dug je put", poručila je Dalić. Odbacila je tvrdnje vladajućih o 2,2 milijarde kuna u lanjskom proračunu neiskazanih neplaćenih obveza. "Ne samo da nisu ostavljeni dugovi, nego su ostavljeni uredno definirani odnosi", naglasila je Dalić. Vladajuće je prozvala da su te dugove definirali nevjerodostojno, motivirani isključivo političkim razlozima.

ZAGREB - Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor posvjedočila je da njezina stranka nije imala nikakvog razloga za punjenje "crnog fonda" ilegalno prikupljenim novcem državnih institucija i tvrtki jer je dovoljno dobivala iz proračuna te od članarina i legalnih donacija. "Bilo kakvog razloga za financiranje osim iz legalnih izvora nije bilo. Odluka da se čini drugačije bila bi pogubna jer je riječ o stranci koja je vodila državu. Takva stranka mora biti uzorna", ustvrdila je Kosor. Pojasnila je da je u 2010. kada su donacije bile oskudne novac dobiven iz državnog i lokalnih proračuna te stranačkih članarina bio dovoljan da se "godina završi s viškom". Iznijela je i podatak da je od 2003. do 2009., kada se po tvrdnjama USKOK-a HDZ-ov "crni fond" punio preko marketinške agencije Fimi medija, stranka samo iz proračuna dobila oko 230 milijuna kuna. Ipak, na pitanje optuženog prethodnika na čelu stranke i vlade Kosor je opovrgnula tvrdnje da joj je Sanader odlazeći s dužnosti kazao da se izbori ne dobivaju legalnim novcem, jer trećinu treba skupiti "ispod stola". "Ne mogu se sjetiti detalja, ali rekla sam da riječi o tome nije bilo"; odgovorila je Kosor svom bivšem šefu kojega niti jednom tijekom svjedočenja nije pogledala ili se okrenula prema njemu. Bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader te njegova obrana danas su ustvrdili da su zadovoljni svjedočenjem Jadranke Kosor na suđenju u aferi Fimi medija gdje je osim njenog bivšeg šefa na optuženičkoj klupi i stranka koju je preuzela nakon Sanaderova odlaska s dužnosti.

DUBROVNIK - Dio imigranata koji su jučer na jedrilici "Maria Drink" dotegljeni u dubrovačku luku Gruž jutros su premješteni u zgradu Caritasa Dubrovačke biskupije, potvrdio je predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenik dubrovačkog župana Frano Skokandić. Kazao je da će u Caritasovu zgradu biti premješteni i ostali budući da su tu znatno bolji uvjeti za smještaj većeg broja ljudi. Ravnatelj dubrovačkog Caritasa don Robert Čibarić je rekao da je Caritas sam ponudio pomoć, budući da njihovo skladište ima dobre uvjete za smještaj imigranata. Po riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mate Lakića jedan imigrant je hospitaliziran u Općoj bolnici Dubrovnik, a ostali su zdravi. Frano Skokandić također je kazao kako još uvijek čekaju odgovor ministarstava unutarnjih poslova i vanjskih poslova koji bi trebali dati upute što dalje raditi u ovakvim situacijama.

TUNEL UČKA - Jedna je osoba poginula u prometnoj nesreći koja se jutros dogodila kod tunela Učka, izvijestila je istarska policija. Prema dosadašnjim informacijama, nesreća se dogodila oko 7 sati na izlazu iz tunela Učka, s istarske strane, kada je osobni automobil "BMW" njemačkih registracijskih oznaka, najvjerojatnije uslijed neprilagođene brzine, udario u betonsku pregradu kod naplatnih kućica. Vozilo se, prema informacijama Bina Istre, uključilo na Istarski ipsilon u čvoru Matulji te se kretalo prema Istri, a već na putu do tunela ophodarska služba Bina Istre uočila je neprimjerenu vožnju tog vozila. Na izlasku iz tunela vozilo je najvjerojatnije uslijed velike brzine udarilo u zaštitnu betonsku pregrade pri čemu je zbog siline udarca vozač smrtno stradao.

ZAGREB - Programom "Krleža Hrvatski nokturno", koji će scenskom riječju i glazbom podsjetiti na književno djelo Miroslava Krleže, večeras u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža na Krležinom Gvozdu počinje prvi festival posvećen tom istaknutome hrvatskom književniku. Autentični prostor njegove kuće bit će do 7. srpnja mjesto okupljanja glumaca, književnika, glazbenika, likovnih i filmskih umjetnika koji su se u svom stvaralaštvu susretali s Krležinim djelom i njim samim, kao svojim 'misaonim i duhovnim orijentirom'. Festival je uvod u 120. obljetnicu Krležina rođenja koja se obilježava iduće godine. Autor koncepta je Goran Matović koji festival organizira uz potporu, među ostalim, Grada Zagreba, Teatra poezije i Muzeja Grada Zagreba.

ZAGREB - Britanski film "Caught in Flight" s Naomi Watts u glavnoj ulozi, koji prati posljednje dvije godine života princeze Diane prije tragične smrti u prometnoj nesreći u Parizu, počeo se snimati u Hrvatskoj, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Hrvatska će u tom filmu 'glumiti' četiri različite lokacije, Francusku, Australiju, Veliku Britaniju i BiH. Zagrebački HNK, gdje se snimalo jučer, za potrebe filma bio je British Royal Opera House, a snimanje u Hrvatskoj, koje će trajati do 15. srpnja, nastavlja se u Opatiji. Film "Uhvaćeni u letu" redatelja Olivera Hirschbiegela nastaje u produkciji Ecosse Films iz Londona i koprodukciji s hrvatskom tvrtkom MP-filmska produkcija. Na filmu sada radi 130 hrvatskih filmskih djelatnika koje je producent Robert Bernstein, zadovoljan organizacijom i njihovom stručnošću, ocijenio "vrlo brzima i profesionalnima".

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙