FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ISTANBUL - Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, uložila je u privatni sektor u Europi i središnjoj Aziji rekordnih 4,2 milijarde dolara u protekloj financijskoj godini, a nešto više od pola tog iznosa usmjereno je u financijski sektor. U financijskoj godini koja je završila 30. lipnja IFC je ukupno financirao 114 projekata. Oko 55 posto ukupnih IFC-ovih obveza u Europi i središnjoj Aziji usmjereno je u financijski sektor, kako bi se građanima i poduzećima olakšao pristup kreditima. U IFC-u izdvajaju rekordne 2,3 milijarde dolara uložene u 72 projekta na financijskom tržištu, kao i rekordnih 926 milijuna dolara jamstava za financiranje prekogranične trgovine i ekonomskog povezivanja. Više od milijardu dolara uloženo je u 46 projekata u segmentu mikro, malih i srednjih poduzeća. U IFC-u izdvajaju i 854 milijuna dolara ulaganja u 18 projekata u sektorima infrastrukture i prirodnih resursa, uključujući željezničku i informacijsku tehnologiju u Rusiji, te projekte obnovljive energije u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj i projekt lučkog terminala u Ukrajini.

BRUXELLES - Europska komisija u petak je objavila prijedlog novih propisa o pregledu tehničke ispravnosti vozila, koji predviđa češće kontrole te provjeru novih sigurnosnih mehanizama poput ABS-a ili elektroničkog nadzora stabilnosti, što se dosad nije provjeravalo. Komisija ističe da je provjera tehničke ispravnosti vozila od ključne važnosti za sigurnost na cesti. Više od pet ljudi dnevno gubi život u nesrećema povezanim s tehničkom neispravnošću, koje su odgovorne za šest posto prometnih nesreća u kojima godišnje gine oko 2.000 ljudi, dok je ozlijeđenih puno više. Novi propisi uključuju obveznu provjeru ispravnosti skutera i motocikala. Komisija predlaže da se učestalost tehničkih pregleda poveže i s prijeđenim kilometrima, te da se provjerava ispravnost novih tehničkih komponenti poput ABS-a ili elektroničkog nadzora stabilnosti. Predlaže se također službeno bilježenje prijeđenih kilometara kako bi se spriječile prijevare s prijeđenom kilometražom. Na razini Europske unije donose se propisi koji predviđaju samo minimalne standarde, što znači da zemlje članice ne mogu ići ispod tih standarda, ali su slobodne povećati ih ako to smatraju potrebnim.

WASHINGTON - Gubici američke banke JPMorgan na promašenoj trgovini financijskim izvedenicama dosegnuli su u drugom tromjesečju 4,4 milijarde dolara, što je dvostruko više nego što se prvotno procjenjivalo, otkriveno je u petak u bančinom najnovijem poslovnom izvješću. Prvotno se očekivalo da će gubici povezani s britanskom podružnicom i trgovcem s nadimkom "Londonski kit" koštati tvrtku najmanje dvije milijarde dolara. Stoga je banka izvijestila o padu dobiti u drugom tromjesečju na pet milijardi dolara, što je još uvijek respektabilan iznos, ali i devet posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Naniže je revidirana i dobit u prvom tromjesečju, i to za 459 milijuna dolara. To vjerojatno nije kraj priče o programu koji je po svibanjskoj najavi trebao osigurati banku od rizika a pokazao se spektakularnim promašajem, izloživši je velikim gubicima, narušenom ugledu i pravnim problemima. Izvršni direktor Jamie Dimon izjavio je u petak da je tvrtka "značajno smanjila“ rizik takvih spekulacija. Priznao je ipak da bi banka mogla ubilježiti još gubitaka u rasponu od 800 miilijuna do 1,7 milijardi dolara.

LONDON - Euro se zadržao u petak na svjetskim deviznim tržištima blizu najnižih razina u dvije godine preme dolaru, našavši se pod pritiskom i prema drugim značajnim valutama, budući da je ozračje spram jedinstvene europske valute dodatno pogodilo snižavanje kreditnog rejtinga Italije. Tečaj eura u takvim je okolnostima kliznuo za 0,11 posto i iznosio je 1,2185 dolara, nedaleko najniže razine u dvije godine od 1,2166 dolara, zabilježene u četvrtak. Dolar je prema jenu neznatno ojačao i njime se trgovalo po 79,28 jena. Euro je od početka godine oslabio 5,7 posto prema dolaru, čime je već premašio cjelogodišnje gubitke iz 2011., s tim da je njegov pad dodatno ubrzala prošlotjedna odluka Europske središnje banke o snižavanju ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,75 posto, te stope na depozite u središnjoj banci, koji sada više ne nose kamatu. Euro se danas našao pod pritiskom i prema drugim važnim svjetskim valutama, zabilježivši najnižu razinu u četiri mjeseca prema norveškoj kruni i rekordno nisku razinu prema kanadskom dolaru. Australski dolar bio je pak na dobitku nakon objave podatka o kineskom rastu, koji je ispunio očekivanja tržišta. Zdravlje kineskog gospodarstva od velike je važnosti za Australiju budući da je azijski div njezino najveće izvozno tržište.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙