FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-svijet-ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

NIKOZIJA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak u Nikoziji da će glavna zadaća ciparskog predsjedništva Vijećem EU-a biti osigurati napredak u uspostavi bankovne unije. "Središnja točka predsjedništva bit će osigurati napredak u uspostavi bankovne unije, što je predložila Europska komisija. Odgovorajući nadzor europskih banaka, zaštita bankovnih pologa europskih građana i okvir za postupanje prema bankama u poteškoćama imaju izravan utjecaj na živote građana", rekao je Barroso na konferenciji za novinare u Nikoziji nakon susreta s ciparskim predsjednikom Demetrisom Christofiasom. Barroso se u petak u Nikoziji sastao s ciparskim predsjednikom Christofiasom, a povjerenici Komisije razgovorali su sa svojim resornim kolegama u ciparskoj vladi. Riječ je o tradicionalnom sastanku Europske komisije s vladom zemlje koja preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo. Barroso je rekao kako očekuje da će pod ciparskim predsjedništvom započeti razgovori o uvođenju poreza na financijske transakcije u okviru mehanizma pojačane suradnje.

ZAGREB/MOSKVA - Cipar, koji je pogođen teškom ekonomskom krizom, zatražio je od Rusije zajam u visini od 5 milijardi eura kako bi njime financirao rekapitalizaciju svog bankarskog sustava kao i deficit proračuna, izjavio je u petak ruski ministar financija Anton Siluanov. "Dobili smo zahtjev od ciparske strane i sada ga razmatramo", rekao je Siluanov novinarima, a prenijeli su ruski mediji. Ciparski predsjednik Demetris Christofias ranije je izjavio da je istodobno zatražio financijsku pomoć od Rusije i od Europske unije, ne precizirajući u kojem iznosu. Cipar je 25. lipnja postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije radi spašavanje vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj. Procjenjuje se da će Cipru trebati oko 10 milijardi eura.

WASHINGTON/ZAGREB - Američki su poslodavci u lipnju otvorili 80.000 novih radnih mjesta, izvijestilo je u petak ministarstvo rada, čiji podaci ukazuju na stagnaciju američkog tržišta rada i posustajanje najvećeg svjetskog gospodarstva. Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati 90 tisuća novih radnih mjesta. Ministarstvo je ujedno revidiralo podatak za svibanj koji sada pokazuje 77.000 novih radnih mjesta, u odnosu na ranije procijenjenih 69.000. Podatak za travanj revidiran je pak na novootvorenih 68.000 radnih mjesta, u odnosu na ranije procijenjenih 77.000. To ukazuje na stagnaciju na američlkom tržištu rada. Bez posla je u SAD-u u lipnju bilo 12,7 milijuna građana, čija je brojka time ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec. Stopa nezaposlenosti također je ostala ista kao u svibnju i iznosila je 8,2 posto. U privatnom je sektoru u prošlom mjesecu otvoreno 84.000 radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru zatvoreno 4.000, pokazuju podaci ministarstva.

PARIZ - Francuski trgovinski manjak u svibnju je neočekivano snažno smanjen, na 5,3 milijarde eura, ponajprije zbog pada cijena nafte, no proizvođači i dalje muku muče s konkurentnošću na izvoznim tržištima, pokazuju u petak najnoviji pokazatelji carinske uprave. Francuski uvoz je bio uglavnom stabilan u svibnju, u visini 42,8 milijardi eura, iako je pad cijene nafte smanjio vrijednost uvoza nafte, energije i rudarskih proizvoda za nekih 600 milijuna eura, objavila je carinska uprava. Izvoz je istodobno blago uvećan, dosegnuvši 37,4 milijarde eura, s 37 milijardi u travnju, zbog zaključivanja ugovora o isporuci vlakova i brodova u obje Amerike, što je nadoknadilo pad prodaje Airbusa u Aziji. Solidni rezultati u slučaju farmaceutskih i luksuznih roba također su pomogli nadoknaditi tvrdokornu slabost izvoza automobila i industrijskih strojeva. "Novi pokazatelji potvrđuju da je stanje naše vanjske trgovine veoma oslabjelo nakon prošlog desetljeća", kazala je ministrica trgovine Nicole Bricq, dodajući da će vlada insistirati na postrožavanju EU propisa kako bi se stvorili jednaki uvjeti na području zaštite okoliša u odnosu na tržišta u nastajanju.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Proizvođač softwarea ne može se protiviti ponovnoj prodaji svojih "rabljenih" licenci koje dopuštaju korištenje programa skinutih s interneta, odlučio je ovaj tjedan Europski sud pravde (ECJ) u Luxembourgu. "Eksluzivno pravo distribucije kopije nekog računalnog programa pokriveno takvom licencijom iskorišteno je prvom prodajom", po presudi. ECJ je presudu donio u predmetu koji je pred njemačkim pravosuđem pokrenuo američki Oracle. Oracle je njemačkom sudu tužio njemačku tvrtku UsedSoft koja prodaje licencije otkupljene od Oracleovih klijenata. Njemački Vrhovni sud zatražio je od Europskog suda pravde tumačenje direktive koja se odnosi na pravnu zaštitu računalnih programa. Po toj direktivi, prvom prodajom u EU-u kopije računalnog programa pravo distribucije te kopije u EU-u je iskorišteno. Proizvođač time gubi pravo na monopol i ne može se protiviti ponovnoj prodaji te kopije.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, spustivši se nakratko na najnižu razinu u pet tjedana, nakon slabih podataka s američkog tržišta rada, koji su povećali zazor ulagača od rizičnih valuta i okrenuli ih sigurnim utočištima. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,5 posto, na 1,2332 dolara. Ranije se nakratko spustio na 1,2317 dolara, najnižu razinu posljednjih pet tjedana. Dolar je pak oslabio 0,4 posto prema jenu i njime se trgovalo po 79,55 jena. Američko ministarstvo rada u petak je objavilo da je u lipnju u najvećem svjetskom gospodarstvu otvoreno svega 80 tisuća novih radnih mjesta, što je nešto manje od očekivanih 90 tisuća. Stopa nezaposlenosti zadržala se na visokih 8,2 posto. Čini se da je takvo izvješće izazvalo zabrinutost da je dužnička kriza u eurozoni usporila rast američkog gospodarstva. I dok je dolar ulagačima bio sigurnije utočište od eura, još je sigurnijim ocijenjen japanski jen, jer novi podaci jačaju pritisak na američku središnju banku Fed da uloži dodatne napore kako bi poduprla posustalo gospodarstvo.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙