FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 12. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro je kliznuo na najnižu razinu prema dolaru u dvije godine na međunarodnim tržištima deviza nakon što je zapisnik s prošlog sastanka američke središnje banke prigušio izglede za novi monetarni poticaj najvećem svjetskom gospodarstvu. Euro je kliznuo na 1,21725 dolara, najnižu razinu od sredine 2010. Oslabio je i prema jenu, i to jedan posto, te se njime trgovalo po 96,560 jena, što je njegov najniži tečaj prema japanskoj valuti u pet tjedana. Dolar je također izgubio na vrijednosti prema jenu, oslabivši 0,6 posto na 79,24 jena. Zapisnik s lipanjskog sastanka američke središnje banke Fed pokazao je da bi se stanje u američkom gospodarstvu moralo dodatno pogoršati da bi banka dodatno ublažila monetarnu politiku. "Svaka središnja banka u svijetu osim Feda ublažava monetarnu politiku. Dok u Fedu ne promijene stajalište, dolar će i dalje jačati", konstatirao je George Saravelos iz Deutsche Banka.

BRUXELLES - Odbor za energiju Europskog parlamenta izglasao je rezoluciju kojom podržava dogovor Vijeća i Parlamenta o direktivi o energetskoj učinkovitosti, koja između ostaloga uvodi obvezu obnove javnih zgrada. O toj rezoluciji u rujnu će se izjasniti svi zastupnici na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Po prijedlogu rezolucije, zemlje članice morat će renovirati tri posto grijane ili hlađene površine zgrada koje su u vlasništvu i koje koriste tijela središnje vlade. Taj će se kriterij primjenjivati na zgrade čija je površina veća od 500 metara četvornih, a od srpnja 2015. onih preko 250 metara četvornih. Direktiva također predviđa da energetske tvrtke moraju od 1. siječnja 2015. svojim klijentima slati račune na temelju preciznih podataka o stvarnoj potrošnji energije i to najmanje dva puta godišnje, a na zahtjev za svako tromjesječje.

FRANKFURT - Najveći proizvođač poslovnog softvera u svijetu, njemački SAP izvijestio je da su mu prihodi od softvera porasli u drugom tromjesečju za 19 posto kada se prilagode kretanju valutnih tečajeva, što je blizu gornje razine ciljanog raspona. SAP je izvijestio da su mu prihodi od softvera mjereno međunarodnim standardima financijskog izvješćivanja (MSFI) porasli na 1,06 milijardi eura. Tromjesečna operativna dobit prije posebnih stavki porasla je za 15 posto na 1,17 milijardi eura. "Rezultati su mnogo bolji no što je tržište u zadnje vrijeme naviklo očekivati", rekao je jedan trgovac dionicama. Očekuje se da će SAP objaviti detaljnije rezultate i dati prognozu za cijelu godinu 24. srpnja.

PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, navodeći među glavnim razlozima slabije prognoze za gospodarstva Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Izuzetno izazovno makrogospodarsko okruženje u protekla dva mjeseca primoralo je IEA da snizi svoje prognoze rasta globalnog gospodarstva na 3,3 posto u 2012., s prethodno očekivanih 3,5 posto, priopćila je međunarodna agencija. Snižena je prognoza i za 2013. godinu, kada se očekuje da će globalno gospodarstvo porasti za 3,8 posto, dok je u ranijim prognozama predviđan rast od 4,1 posto, objavila je IEA. "Rastu zabrinutosti u vezi održivosti eurozone, gospodarski zamah Kine očigledno posustaje a pogoršani su i izgledi za američko gospodarstvo", stoji u najnovijem mjesečnom izvješću agencije. Što se tiče potražnje za naftom, IEA je potvrdila raniju prognozu kojom se procjenjuje ovogodišnji rast potražnje za oko 800 tisuća barela dnevno, na približno 89,9 milijuna barela dnevno, dok bi u 2013. trebala porasti za dodatnih milijun barela dnevno, na 90,9 milijuna barela dnevno.

BRUXELLES - Europska unija predana je postizanju globalnog sporazuma o ispuštanju ugljičnog dioksida iz zrakoplova i želi o tome postići dogovor sa zrakoplovnim tvrtkama, rečeno je u Bruxellesu. "Europska unija vrlo je predana, u potpunosti predana, postizanju sporazuma koji u potpunosti poštuje uvjete koje smo predstavili", rekla je glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen na redovitom dnevnom susretu s novinarima, uoči sastanka o tom pitanju. "Imamo vrlo čvrst i jasan cilj o postizanju globalnog dogovora", kazala je. Europska komisija zatražila je od UN-ove Međunarodne uprave za civilno zrakoplovstvo (ICAO) da donese globalni pristup smanjivanju emisija iz zrakoplova. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenica za klimu Connie Hedegaard sastat će se tijekom dana s čelnim ljudima ICAO-a kako bi s njima razgovarali o tom pitanju.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske burze oslabile su nakon što je zapisnik s lipanjskog sastanka američke središnje banke Fed prigušio nade skorašnjih monetarnih poticaja za gospodarstvo. Indeks Londonske burze FTSE pao je 1,1 posto 5.600 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,8 posto na 6.403 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,5 posto i iznosio 3.141 bod. Zapisnik s Fedova sastanka pokazao je da će se stanje u najvećem svjetskom gospodarstvu morati pogoršati da bi središnja banka dodatno ublažila monetarnu politiku. Nekoliko dužnosnika smatra da su dodatni poticaji opravdani, no većina se s time ne slaže. "Fedov zapisnik nije razjasnio situaciju jer je ostavio otvorena vrata za intervenciju, ali veliko je pitanje kada. Ne očekujemo novi poticaj ovog ljeta i mislimo da se stvari trebaju pogoršati da bi Fed nešto poduzeo". Na euruopskim je tržištima dionica najteže bio pogođen sektor osnovnih resursa.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙