FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 12. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LUXEMBOURG - Sezonski prilagođena industrijska prozvodnja u eurozoni neočekivano je porasla u svibnju zahvaljujući snažnom rastu proizvodnje netrajnih potrošačkih proizvoda, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. Proizvodnja je u svibnju porasla za 0,6 posto u odnosu na travanj, kada se smanjila za naviše revidiranih 1,1 posto. Pritom je proizvodnja netrajnih potrošačkih proizvoda porasla za 1,7 posto. Skok sezonski prilagođene proizvodnje zabilježen je u svibnju i u 27-članoj Europskoj uniji, i to za 0,5 posto. U travnju smanjila se za naviše revidiranih 0,7 posto. Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja u eurozoni pala za 2,8 posto u eurozoni, te za 2,3 posto u 27-članoj Uniji.

ATENA - Grčka nezaposlenost dosegnula je u travnju novu rekordnu razinu, objavio je državni statistički ured. Nezaposlenost je u travnju porasla na 22,5 posto, s naviše revidiranih 22 posto u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 16,2 posto, izvijestio je ELSTAT. Ukupno je bez posla u travnju bilo 1,109 milijuna građana Grčke. Nezaposlenost je u Grčkoj dvostruko viša od prosjeka u eurozoni koji je u svibnju dosegnuo rekordnih 11,1 posto. Najviša je u Španjolskoj gdje je u prvom tromjesečju iznosila 24,4 posto. U Grčkoj je bez posla svaki drugi građanin u dobi od 15 do 24 godine.

RIM - Italija je prodala 7,5 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom vraćanja za godinu dana, zaduživši se pritom uz znatno nižu cijenu nego na prošloj sličnoj aukciji, objavila je talijanska središnja banka. Kamatna stopa na 12-mjesečne trezorske zapise iznosila je 2,697 posto, oštro se spustivši s 3,972 posto koliko je dosegnula na prethodnoj aukciji, održanoj 13. lipnja. Podaci središnje banke pokazuju također da je potražnja za talijanskim dužničkim papirima iznosila 11,596 milijardi eura, navodeći na zaključak o poboljšanom povjerenju ulagača.

MILANO - Talijanski državni statistički ured ISTAT zaprijetio je da će prestati objavljivati podatke o gospodarstvu, budući da je vladino kresanje potrošnje ozbiljno ugrozilo njihov rad. Italija će se suočiti sa strogim novčanim kaznama Europske unije ako ne bude redovno dostavljala statistička izvješća, upozorio je predsjednik ISTAT-a Enrico Giovannini. "Nećemo objavljivati podatke o inflaciji, deficitu, dohotku domaćinstava, podatke o zapošljavanju. To će rezultirati vrlo visokim kaznama EU-a za svaki dan kašnjenja", naglasio je čelnik ISTAT-a u razgovoru za dnevni list La Repubblica. Statistička izvješća o trećem po veličini gospodarstvu eurozone pozorno se prate budući da se talijanski javni dug našao u žarištu financijske krize.

MADRID - Najveće španjolske bankarske grupe, uključujući Santander, BBVA, CaixaBank i Banco Popular, već su ispunile stroge zahtjeve Europske unije o visini kapitala, objavila je španjolska središnja banka. Europska agencija za banke (EBA) zahtijeva od banaka stopu adekvatnosti kapitala (Tier 1) u visini minimalno devet posto. Sve četiri navedene španjolske bankovne grupe udovoljile su tome zahtjevu s danom 30. lipnja, pokazuju preliminarni podatci, koje tek treba potvrditi, stoji u priopćenju španjolske središnje banke. "Španjolska središnja banka ne očekuje značajnija odstupanja u konačnim brojkama", stoji u priopćenju, u kojem se još dodaje da će konačni podaci biti objavljeni u kolovozu.

SARAJEVO - Međunarodna procjeniteljska kuća "Moody's" potvrdila je dosadašnji kreditni rejting Bosni i Hercegovini na razini 'B 3', što zemlju zadržava u kategoriji visoko rizičnih za inozemne investitore. Promijenila je procjenu o mogućim kretanjima pa su izgledi BiH da zadrži taj rejting od negativnih prešli u stabilne, objavila je Središnja banka BiH (SBBiH) na svojim internetskim stranicama. U Moody's-u drže kako je važno što je BiH poduzela korake koji će osigurati servisiranje vanjskog duga, a istodobno ocjenjuju kako je realno očekivati da bi zemlja mogla sklopiti novi sporazum s Međunarodnim monetranim fondom (MMF) što će osigurati i lakši pristup drugim inozemnim izvorima financiranja.

PARIZ - Francuski proizvođač automobila Peugeot Citroen planira ukinuti 8.000 radnih mjesta i zatvoriti tvornicu u blizini Pariza zbog gomilanja gubitaka. Francusko poduzeće objavilo je da će proizvodnja u tvornici u Aulnayu u blizini Pariza, koja zapošljava 3.000 radnika, biti zaustavljena 2014. I tvornica u Rennesu na zapadu Francuske planira otpustiti radnike, njih 1.400 od ukupno 5.600 koliko ih je tamo zaposleno. Dodatnih 3.600 radnih mjesta bit će izgubljeno u drugim postrojenjima u Francuskoj. Prošlog tjedna Peugeot je izvijestio o padu prodaje u prvoj polovici godine za 13 posto zbog "duboke krize" na tržištima eurozone. Predsjednik Peugeota Phillipe Varin kazao je da je situacija teška.

LONDON - Cijene nafte spustile su se na europskom tržištu ispod 100 dolara, nakon uzleta dan ranije, budući da je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da bi usporavanje globalnog gospodarstva moglo ograničiti rast cijena nafte, a za nove smjernice tržište će čekati podatke o kineskom rastu. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 90 centi, na 99,33 dolara, dok je na američkom smanjena za 86 centa, na 84,95 dolara. Usporavanje globalnog gospodarstva moglo bi zauzdati rast cijena nafte, no postoji i rizik značajnijih iznenađenja na strani opskrbe, što bi pak moglo potaknuti uzlet cijena, objavila je IEA. U potrazi za novim smjernicama glede potražnje za naftom tržišta će budno pratiti i objavu najnovijih podataka o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP), koja se očekuje u petak.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, četvrti dan zaredom, jer su neočekivano smanjene ključne kamate u Južnoj Koreji i podaci o padu zaposlenosti u Australiji ojačali strahovanja od slabljenja najjačih gospodarstava u svijetu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,3 i 1,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,1 posto, zaronivši na najnižu razinu u mjesec dana.

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi pali peti dan zaredom, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao da su čelnici američke središnje banke otvoreni za dodatne poticajne mjere, ali tek ako se pogorša gospodarska situacija. Dow Jones indeks skliznuo je 48 bodova, ili 0,38 posto, na 12.604 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,02 boda, na 1.341 bod, a Nasdaq indeks 0,49 posto, 2.887 bodova. Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,85 milijardi.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙