FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europa će Španjolskoj dati dodatnih godinu dana vremena da svede proračunski manjak na zacrtanu razinu nakon što španjolski ministar predstavi nacrt proračuna kolegama u Bruxellesu, kazali su diplomati. Iako ministri financija 17 članica eurozone na današnjem sastanku vjerojatno neće donijeti konačnu odluku o pomoći španjolskim bankama, širi krug ministara financija 27 članica Europske unije trebao bi sutra ublažiti uvjete za pomoć Španjolskoj, koji je trenutno guraju u još radikalniju štednju, a time i u još dublju recesiju. "Ciljevi za konsolidaciju španjolskog proračuna bit će prilagođeni tako što će vlada dobiti dodatnih godinu dana vremena", kazao je jedan od diplomata. Dužnosnici tvrde da će Europska komisija predložiti novu ciljanu razinu deficita od 6,3 posto BDP-a za ovu godinu, te 4,5 posto za 2013. i 2,8 posto za 2014. Madrid je trebao srezati manjak na tri posto BDP-a do kraja iduće godine, ali je taj cilj neostvariv zbog duboke recesije. Komisija će iznijeti odgovarajući prijedlog ministrima financija EU-a u utorak i oni bi ga trebali odobriti. Uskoro bi trebala biti donesena i odluka o detaljima programa pomoći u iznosu 100 milijardi eura koju je Španjolska zatražila za svoje banke.

RIM - UN-ova Organizacija za hranu i poljodjelstvo (FAO) upozorila je u ponedjeljak na prekomjerno korištenje ribljih resursa, budući da "održivi ribolov i akvakultura imaju presudnu ulogu u prehrambenoj i nutritivnoj sigurnosti". "Po zadnjim dostupnim statistikama, gotovo 30 posto tih zaliha se prekomjerno iskorištava (...), oko 57 posto se iskorištava u cijelosti (to jest, izlov je jednak ili graniči s maksimalnim stalnim prinosom), a tek 13 posto se ne iskorištava u cijelosti", dodaje FAO. U izvješću agencije pod nazivom "Stanje u ribarstvu i akvakulturi u svijetu u 2012." navodi se da je taj sektor ostvario rekordnu proizvodnju od 128 milijuna tona ribe namijenjene konzumiranju, osiguravši oko 15 posto unosa proteina životinjskog podrijetla za 4,3 milijarde ljudi. Ribolov i akvakultura su isto tako izvor prihoda za 55 milijuna ljudi. Ribolov i akvakultura imaju važnu ulogu u svjetskom, nacionalnom i seoskom gospodarstvu. Od njih izravno ili neizravno živi 12 posto svjetskog stanovništva", istaknuo je glavni direktor FAO-a Jose Graziano da Silva. Sektor je pogodio čitav niz problema, poput lošeg upravljanja, nedostatka kontrole, sukoba zbog korištenja prirodnih bogatstava, stalne loše prakse u ribolovu i u akvakulturi.

MADRID - U svijetu je u prva četiri mjeseca ove godine izvan granica svoje zemlje putovalo 285 milijuna turista, što je njih 15 milijuna ili 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i unatoč nastavku ekonomske nesigurnosti u brojnim zemljama očekuje se da će od svibnja do kraja kolovoza na putovanja izvan svoje zemlje oko 415 milijuna turista, te da će ova godina završiti s 3 do 4 posto više međunarodnih turističkih dolazaka od lanjske ili s njih više od milijardu. Podaci su to i predviđanja iz najnovijeg barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO dostavljeni danas iz sjedišta te organizacije u Madridu. Napominjući da se predviđanja za 'špicu' ove godine (svibanj-kolovoz) dijelom temelje i na pokazateljima oporavka u Japanu, Egiptu i Tunisu, iz UNWTO-a ističu da su i u prva četiri mjeseca ove godine najbolje rezultate, porast od po 8 posto, zabilježile regije Azije i Pacifika, te Afrike. Tome je pridonio oporavak japanskog turističkog tržišta, dok Afrika, posebno sjeverna, porast najviše 'duguje' povratku Tunisa i Egipta gdje su u četiri mjeseca zabilježili porast dolazaka od gotovo 50, odnosno blizu 30 posto u odnosu na prošlu godinu. I Bliski istok pokazuje znakove oporavka. Amerike su imale rast od 6 posto, a Europa 4 posto, čime, po UNWTO-u, učvrščuje rekordne rezultate iz 2011.

LONDON - Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru u promjenjivoj trgovini na međunarodnim tržištima deviza zbog zabrinutosti da će današnji sastanak ministara financija samo istaknuti ograničenja nedavno dogovorenih mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni. Euro je ojačao za 0,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2305 dolara, nakon što je odskočio s ranije zabilježene nove najniže razine u dvije godine od 1,2225 dolara. Nakratko je pak poskočio na najvišu dnevnu razinu od 1,2316 dolara, nakon što je Europska komisija objavila da izravna dokapitalizacija banaka neće zahtijevati državna jamstva. Prema jenu se nakratko spustio na najnižu razinu u mjesec dana od 97,48 jena, da bi se potom stabilizirao na 97,85 jena. Dolar je blago oslabio i prema jenu, te se njime trgovalo po 79,55 jena. U fokusu tržišta je današnji sastanak ministara financija s fokusom na korake koje treba poduzeti nakon što su europski čelnici dogovorili nove mjere za pomoć prezaduženim zemljama i posrnulim bankama.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙