FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe danas su potpisali predstavnici četiri sindikata javnih službi, a četiri nisu, pa će o sudbini TKU-a odlučiti arbitraža. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica najavio je da će Vlada zatražiti postupak arbitraže, koja bi se trebala održati idućeg tjedna, kako bi bilo jasno jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata, koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb), dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe. Ako arbitraža potvrdi važenje Dodatka TKU-a, zaposleni u javnim službama ostat će bez dijela materijalnih prava (božićnica za ovu godinu, regres i božićnica za iduću godinu, jubilarne nagrade osim službenika pred mirovinom, smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, smanjenje naknade za prijevoz), ali im se neće dirati plaće i radna mjesta. U slučaju da Dodatak TKU-a ne važi, Vlada je najavila da će pokrenuti postupak otkazivanja TKU-a, pa bi nakon tromjesečnog otkaznog roka Vlada mogla plaće zaposlenih u javnim službama jednostrano uređivati uredbama, a neslužbeno je najavljeno da bi plaće mogle svima biti smanjene za 10 posto. Iako ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije nakon današnjeg neuspjelog sastanka htio potvrditi da će doći do otkaza TKU-a, čelnica jednog od sindikata koji su potpisali Dodatak Spomenka Avberšek rekla je kako bi zbog odbijanja sindikata predvođenih predsjednikom Matice hrvatskih sindikata Vilimom Ribićem mogli ispaštati svi zaposleni u javnim službama.

ZAGREB - Predstavnici radnika Dina Petrokemije i Ministarstva gospodarstva nisu na današnjem sastanku postigli sporazum koji bi omogućio isplatu zaostalih plaća, izjavio je nakon sastanka dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević. Na sastanak nisu došli predstavnici Hypo banke, jednog od najvećih vjerovnika Dine. Svoje zahtjeve smo bitno umanjili, ali sporazum nije postignut, rekao je Mihaljević. Napominje kako je zadovoljan nastojanjima i držanjem predstavnika Ministarstva gospodarstva, ali da problem ne može biti riješen bez predstavnika Hypo banke. Što na sve kažu radnici, vidjet će se danas u 18 sati za kada je zakazana "posljednja večera", to jest skup radnika ispred porte Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku, dodaje Mihaljević. Kaže da će radnici vjerojatno napustiti postrojenja ako u međuvremenu netko ne odreagira te da će tako bez nadzora ostati 300 tona otrovnih kemikalija. "Ne želimo nikoga plašiti niti ugrožavati okoliš i turizam, ali rješenja više nemamo", kaže Mihaljević. On tvrdi da postoji zainteresirani strateški partner za Dina Petrokemiju, pri čemu je novinarima pokazao dokument - ponudu ukrajinsko-ruske tvrtke United Energy.

ZAGREB - Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 74.196 blokiranih poslovnih subjekata u svibnju je iznosila 44,56 milijardi kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 14,32 milijardi kuna na kraju svibnja bili su blokirani računi 223.840 građana, objavila je Financijska agencija. Broj blokiranih građana bio je za 6 posto ili njih oko 12,8 tisuća veći nego krajem travnja, a njihov je dug povećan za 700 milijuna kuna. Dugovanja poslovnih subjekata pak povećana su za više od milijardu kuna u odnosu na prethodni mjesec, dok je broj blokiranih poslovnih subjekata veći za oko 2,5 posto, pokazuje usporedba s ranije objavljenim podacima Fine za travanj. Iz Fine u informaciji o dospjelim neizvršenim osnovama za plaćanja za svibanj, navode kako je više od tri četvrtine poslovnih subjekata u blokadi više od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 81,2 posto iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata koji su u dugotrajnoj blokadi, duže od godinu dana, dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 36,7 posto.

UMAG - Ministar turizma Veljko Ostojić danas je u Umagu najavio da će u rujnu biti raspisani novi natječaji za dvije lokacije u sklopu projekta Brijuni Rivijera - Hidrobazu i Pinetu, dodavši kako će natječaji biti s drugim uvjetima. Za Katarinu i Monumente investitor je odabran, a na natječaje za Hidrobazu i Pinetu nitko se nije javio. Trenutno se radi analiza i prijedlog nastavka rada za Hidrobazu i Pinetu, a tijekom ljeta povjerenstvo će raspravljati o tome i donijeti određene odluke vezano za modele nastavka realizacije odnosno raspisivanja natječaja, kazao je ministar Ostojić na pitanje novinara u kojoj je fazi projekt Brijuni Rivijera. Ministarstvo turizma priprema prijedloge koje će uputiti povjerenstvu nakon čega će se odlučiti koji će biti model ponuđen potencijalnim investitorima za ove dvije lokacije, kazao je. Po njegovim riječima, za lokaciju Muzil čeka se usvajanje generalnog urbanističkog plana grada Pule i prostorni planovi uređenja.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u današnjem priopćenju upućuje poljoprivrednike koji imaju problema u otplati svojih kredita da se mogu uključiti u HBOR-ov program "Financijsko restrukturiranje" te ističe da će, zbog elementarnih nepogoda na voćnjacima u 11 županija, HBOR u okviru programa vezanih za dugogodišnje nasade odobravati reprogram ili moratorij kreditnih obveza. "Na temelju provedenih analiza stanja i problema koje imaju poljoprivrednici u otplatama svojih kredita, te uslijed okolnosti gospodarske krize, HBOR je, u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede izmijenio program kreditiranja 'Financijsko restrukturiranje'. Izmjenama je omogućeno da uz dosadašnje korisnike, zahtjev za kredit mogu podnijeti i fizičke osobe koji su obveznici poreza na dohodak, te je osigurana niža kamatna stopa za poljoprivrednike", kaže se u priopćenju. Također se navodi i kako će zbog proglašenih elementarnih nepogoda na voćnjacima u 11 županija, HBOR u okviru programa kreditiranja "Dugogodišnji nasadi" i u okviru ostalih programa kreditiranja za podizanje i opremanje dugogodišnjih nasada, odobravati reprogram ili moratorij kreditnih obveza. Neslužbeno se doznaje kako HBOR može odobriti moratorij na godinu, dvije.

ZAGREB - Ukupno zaračunata bruto premija 27 društava za osiguranje u Hrvatskoj je na kraju lipnja iznosila 4,9 milijardi kuna, što je jedan posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Hrvatski ured za osiguranje. U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija na kraju lipnja iznosila je 3,7 milijardi kuna, što je u odnosu na lipanj lani pad za 1,9 posto, dok je u skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija porasla za 1,9 posto, na 1,176 milijardi kuna. Najzastupljenija vrsta osiguranja i nadalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 1,5 milijardi kuna, što je povećanje od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U skupini životnih osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom nešto većom od milijardu kuna, što je porast za 2,2 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je povećan za 0,56 posto, na 1.678,05 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 porastao za blagih 0,04 posto, na 918,74 boda, a redovni promet Burze iznosio je 7,1 milijun kuna. Milijunski promet imala je samo dionica HT-a, od 1,98 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,50 posto, na 203,52 kune. Dionica AD Plastika ostala je na jučerašnjih 115 kuna, a imala je promet od 819,8 tisuća kuna. Dionici Ingre, nakon jučerašnjeg uzleta, danas je cijena pala za 3,55 posto, na 4,62 kune, uz promet od 367,6 tisuća kuna. Kod dionica s većim prometom, cijena je pala i dionicama Ine za 1,33 posto, Končar elektroindustrije 1,19 posto, Belja za 1,18 posto. Istodobno, cijena je porasla povlaštenoj dionici Adris grupe za 0,47 posto, dionicama Zagrebačke banke 1,32 posto, Riviere Adria za 3,75 posto. Uz promete nešto manje od sto tisuća kuna nešto veći rast cijene bilježe dionice Diokija za 6,33 posto i Janafa za 8,27 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙