FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PARIZ - Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku kancelarku Angelu Merkel dan uoči europskog summita koji se smatra presudnim za budućnost eurozone. "Danas, dan uoči važne sjednice Europskog vijeća, već smo obavili dio posla. Postigli smo napredak, napose što se tiče rasta, teme brojnih rasprava što su dale rezultata. Europsko vijeće će odlučiti o tome", rekao je Hollande ispred ulaza u Elizejsku palaču. "Također smo svjesni da moramo donijeti mjere za financijsku stabilnost i oboje želimo osnažiti gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju kako bismo ostvarili integraciju i solidarnost, integraciju koliko je nužno, a solidarnost koliko je moguće", dodao je. "Stanje je ozbiljno, imamo obvezu izgradnje Europe koja će sutra biti snažna i stabilna", rekla je Merkel pred novinarima. "Postigli smo znatan pomak u vezi s ugovorom o rastu, nadam se da će se on sutra moći prihvatiti", dodala je kancelarka, "treba nam više Europe, treba nam Europa koja funkcionira, tržišta to očekuju, treba nam Europa čiji će se članovi međusobno pomagati", kazala je.

PARIZ - Većina Francuza, Nijemaca, Talijana i Španjolaca misli da je dobro što su njihove zemlje članice Europske unije, usprkos krizi u koju je zapala eurozona, po anketi objavljenoj u srijedu. Po tom istraživanju Ifopa/Fiduciala za list Le Figaro, 62 posto Francuza, 64 posto Nijemaca, 61 posto Talijana i 74 posto Španjolaca misle da je članstvo njihove zemlje u EU-u zapravo dobra stvar.

Ispitanici ipak ne skrivaju zabrinutost za ishod krize, pa tako većina Francuza, Nijemaca i Španjolaca smatra da će se eurozona vjerojatno raspasti i da će se Europa podijeliti na sjevernu i na južnu. Takav ishod drži mogućim 67 posto Francuza, 70 posto Nijemaca i 75 posto Španjolaca. Samo većina Talijana njih 58 posto ne vjeruje u takav tijek događaja. Što se tiče potpore financijskoj pomoći Grčkoj, ona je općenito u padu - u Francuskoj je za 12 postotnih bodova manja nego u lipnju 2011. 47 posto, za 5 bodova u Njemačkoj 36 posto, za 4 u Španjolskoj 54 posto i 9 u Italiji 64 posto.

BUKUREŠT - Rumunjski ustavni sud presudio je u srijedu u korist predsjednika Traiana Basescua u vezi s prijeporom o tome tko će zastupati zemlju na summitima Europske unije, napose onom koji u četvrtak počinje u Bruxellesu, on ili socijaldemokratski premijer Victor Ponta. Odluku je odmah pobio Ponta koji je izrazio sumnju u legitimnost sudaca tog suda koje je, sukladno zakonu, imenovao Basescu. "U vršenju ustavnih ovlasti, rumunjski predsjednik sudjeluje na sjednicama Europskog vijeća kao predsjednik države", ističe sud u priopćenju, nakon višesatnog vijećanja. "Tu ovlast predsjednik može izrijekom prenijeti na premijera", dodaje. Predsjednik desnog centra u ponedjeljak je zatražio očitovanje ustavnog suda nakon višetjednog prijepora s Pontom o tom pitanju. Ponta smatra da pravo sudjelovanja na susretima na vrhu EU-a pripada predsjedniku vlade. Rumunjsku je na sjednicama Europskog vijeća dosad zastupao Basescu.

MUENCHEN/LONDON - Njemački sud osudio je u srijedu bankara Gerharda Gribkowskog na više od osam godina zatvora zbog uzimanja mita od 44 milijuna dolara prilikom prodaje Formule 1, u slučaju koji upućuje da je mito platio Bernie Eccelstone, šef "oktanskog cirkusa". Predsjedavajući sudskog vijeća Peter Noll osudio je na sudu u Muenchenu bivšeg šefa poslovnih rizika Bayerische Landesbank za utaju poreza, podmićivanje i kršenje fiducijarnih prava. Nolle je multimilijardera Ecclestonea opisao kao "glavnog pokretača" koji stoji iza podmićivanja, a za Gribkowskog je rekao da je pokazao "veliku kriminalnu energiju". On je uhićen u siječnju 2011. zbog prodaje 41 posto dionica BayernLB-a u Formuli 1 britanskom investicijskom fondu CVC u kojem je Ecclestone jedan od glavnih dioničara. Gribkowsky je sudu ranije rekao da je primio novac i ponudu za posao u sklopu tajnog dogovora s Ecclestoneom 2005. Eccelstone je bio predmet istrage njemačkih istražitelja koji, međutim, nisu podigli optužnicu protiv 81-godišnjeg Britanca. On je zanijekao bilo kakve kriminalne radnje i ustvrdio da je žrtva prinude Gribkowskog.

BUDIMPEŠTA - Čelnik mađarske stranke krajnje desnice Jobbika, eurozastupnik Csanad Szegedi, poznat po antisemitskim i antiromskim izjavama, priznao je da je nedavno otkrio svoje židovske korijene, što je potaknulo brojne komentare na društvenim mrežama. "Nedavno sam doznao da su mi roditelji židovskog podrijetla. To je važna vijest", rekao je u utorak u razgovoru za list Barikad, blizak Jobbiku. "Ne kažem da nisam bio iznenađen tim otkrićem", dodao je, napomenuvši da će mu trebati "neko vrijeme" kako bi "probavio" tu informaciju. "Nije važno tko je čistokrvni Mađar, nego kako se ponašaš kao Mađar", rekao je Szegedi. "Za mene je biti Mađar uvijek značilo biti odgovoran (prema domovini) i to nema nikakve veze s prevlasti jedne rase", kazao je. Komentari u rasponu od šale do zaprepaštenja pljuštali su u srijedu na društvenim mrežama.

PARIZ - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi koja u Francuskoj završava svoje putovanje po Europi, simbolično je zasadila "drvo slobode" u vrtovima ministarstva vanjskih poslova u srijedu navečer u Parizu. Aung San Suu Kyi bacila je nekoliko lopata zemlje u podnožje Velecvjetne magnolije (Magnolia grandiflora) visoke 3,5 metra, zasađene tog jutra, a u njenom je društvu bio i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "Vi ste za nas dama ljudskih prava", rekao je Fabius hvaleći "njezinu moralnu i fizičku izdržljivost". "Tek smo na početku puta. Moramo biti krajnje oprezni u iduće tri godine", do sljedećih općih izbora, poručila je Suu Kyi u svom govoru.

BERLIN - Židovske i muslimanske organizacije prosvjedovale su u srijedu zbog odluke njemačkog suda koji je zabranio obrezivanje mladih dječaka iz religioznih razloga, što je prva takva presuda u Njemačkoj. Sud u Koelnu riješio je u utorak slučaj liječnika optuženog za obrezivanje četvorogodišnjeg muslimanskog dječaka koji je dva dana poslije prokrvario pa je morao biti postoperativno liječen. Suci su odlučili da su prisilna obrezivanja nezakonita, jer mogu nanijeti ozbiljne ozljede osobama koje na njih nisu pristale. Ipak, u presudi koja se odnosi samo na područje Koelna stoji da dječaci koji pristaju na obrezivanje mogu obaviti taj kiruški zahvat. Suci nisu naveli dobnu granica niti ostale okolnosti. Liječnik, kojega je policiji prijavio kolega što je liječio obrezanog dječaka, oslobođen je, jer u vrijeme počinjenja djela nije bilo zakona koji bi zabranjivao obrezivanje.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙