FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 30. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

ŽENEVA - Na sastanku Akcijske grupe za Siriju održanom u subotu u Ženevi postignut je sporazum o načelima i smjernicama tranzicijskog procesa u toj zemlji, izjavio je posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan. U završnom priopćenju Annan je pročitao kako se predviđa da u prijelaznoj vladi budu i članovi sadašnje vlade. Sudionici su raspravljali i o "fazama koje će omogućiti primjenu potpunoga plana u šest točaka i jamstvo primjene rezolucija 2042 i 2043 Vijeća sigurnosti". Plan koji čini šest točaka u travnju je usvojilo Vijeće sigurnosti, a njime je, među ostalim bio predviđen i prekid vatre od 12. travnja, no nikad nije u potpunosti ostvaren ni poštovan. "Prijelazna vlada imat će izvršne ovlasti. U toj vladi moći će biti i članovi sadašnje vlasti, oporbe te ostalih skupina, a osnovat će se na temelju zajedničkog dogovora", rekao je Annan, dodavši kako sumnja da će Sirijci kao svoje vođe odabrati ljude koji su okrvavili ruke. Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je plan za Siriju, poručujući kako je to snažna poruka sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu da ode s vlasti.

ŽENEVA - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague zatražio je u subotu da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda počne idućeg tjedna raditi nacrt rezolucije o sankcijama protiv Sirije. Hague je, u govoru na ministarskom sastanku u Ženevi, također rekao da sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegovi bliski suradnici ne mogu voditi tranziciju zemlje, prenijela je agencija Reuters. Odgovornost za zločine mora biti dio takvog procesa, rekao je Hague.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izjavila kako bi željela da ekonomski odnosi između Berlina i Washingtona postanu intenzivniji kada je o trgovinskoj razmjeni riječ, prenijele su u subotu agencije. "Kada ne bismo imali toliko prepreka u domeni trgovinske razmjene, mogli bismo raditi na još boljem razvoju naših ekonomija, pojačati ekonomski i gospodarski rast te povećati broj radnih mjesta", rekla je Merkel. Kancelarka je to kazala u povodu obilježavanja 60. godišnjice organizacije koja djeluje pod nazivom Atlantski most, a cilj joj je promicati njemačko-američke odnose na području ekonomije, obrane i obrazovanja. Ocijenila je kako je potrebna veća suradnja između Berlina i Washingtona i na području tehnologije te je pozdravila pregovore koji se vode između EU-a i SAD-a, a trebali bi završiti sporazumom o slobodnoj trgovinskoj razmjeni.

SARAJEVO - Policijska misija Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUPM) u subotu je i službeno okončala svoj mandat povukavši svoje osoblje koje se sastojalo od više stotina profesionalnih policajaca iz zemalja članica EU-a koji su u proteklim godinama imali zadaću nadzirati i pomagati bosanskohercegovačke policijske agencije u njihovim nastojanjima da uspostave profesionalne standarde djelovanja. Njemački policijski časnik Stefan Feller koji je obnašao dužnost povjerenika EUPM-a kazao je kako je uvjeren da je od 2003. kada je ta misija uspostavljena postignut veliki napredak na planu uspostave vladavine zakona u BiH koji tu zemlju vodi ka članstvu u Europskoj uniji. "Odgovornost za dalje poboljšanje ukupne situacije i usvajanje policijskih standarda nužnih na europskom putu BiH u rukama je bosanskohercegovačkih vlasti", izjavio je Feller lokalnim medijima, komentirajući okončanje misije EUPM-a.

KAIRO - Egipat podupire "legitimna prava" palestinskog naroda i želi da se zaustavi "krvoproliće" u Siriji, rekao je novi predsjednik Mohamed Morsi u govoru na sveučilištu u Kairu. Morsi je održao inauguracijski govor na kairskom sveučilištu u nazočnosti predstavnika stranaka, raspuštenog parlamenta, vojnog vijeća i stranih diplomata, nakon što je nešto ranije položio predsjedničku prisegu. "Egipat podržava palestinski narod u njegovim nastojanjima da dobije sva legitimna prava", rekao je Morsi. "Radit ćemo na ostvarenju palestinskog pomirenja", dodao je, misleći na napore da se približe pokret Hamas koji kontrolira Pojas Gaze i Fatah predsjednika Mahmuda Abasa.

PEKING - Kina je u subotu blokirala internetsku potragu po ključnoj riječi Xi, dan nakon što je agencija Bloomberg objavila članak o bogatstvu kineskog potpredsjednika Xi Jinpinga i njegove obitelji. Bloomberg je kompilirao dokumente koji pokazuju da se bogatstvo proširene obitelji potpredsjednika Xija penje do nekih 376 milijuna dolara. U članku se jasno kaže da sredstva ne glase ni na ime kineskog potpredsjednika, niti njegove supruge ni kćeri, te dodaje da ništa ne navodi na sumnju da su se Xi Jinping ili njegova obitelj bavili ilegalnim aktivnostima.

VALENCIA - Snažni šumski požari u subotu su pogodili Španjolsku u regijama oko Valencije i Barcelone, uništivši zasad više tisuća hektara, priopćile su regionalne vlasti. Dodaju da se požar koji je izbio u četvrtak brzo širio prema Valenciji zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, velike vrućine, niske vlage i snažnog vjetra. Takvi se vremenski uvjeti nastavljaju i u subotu, a temperature se penju gotovo do 40 stupnjeva. Kako se čini, uzrok požara je nesmotrenost za vrijeme radova na postavljanju solarnih panela na kuće.

WASHINGTON - Više od dva milijuna stanovnika središnjeg dijela istočne obale SAD-a u subotu je ostalo bez struje zbog uraganskih vjetrova koji su tijekom noći zahvatili to područje. Očekuje se da će za ponovnu uspostavu opskrbe električnom energijom u olujom pogođenim područjima država Maryland, Virdžinija i Zapadna Virdžinija, te Kolumbijskom disktriktu biti potrebno i do pet dana a područje je zahvatio i val vrućine s rekordno visokim temepraturama. Najmanje je jedna osoba poginula u oluji. Popravak šteta je "divovski zadatak", rekao je Ed McDonough, glasnogovornik ureda za izvanredna stanja države Maryland, i napomenuo da je će za to "trebati dani, a ne sati".

RIM - Četvoro talijanskih ronilaca poginulo je u subotu u urušavanju zidova u jednoj špilji u južnoj Italiji, a druge četiri osobe spašene su, objavili su talijanski mediji. Športski ronioci, tri muškarca i jedna žena, poginuli su u "Krvavoj špilji" blizu Palinura južno od Salerna a tragedija se, kako se pretpostavlja, dogodila zbog urušavanja zidova špilje.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙