FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Nova francuska ljevičarska vlada uskoro će objaviti prijedlog zakona kojim želi spriječiti zatvaranje odnosno selidbu proizvodnje u inozemstvo ako se može naći kupac koji će je zadržati u Francuskoj, kazao je u petak nadležni ministar. Odgovarajući nacrt zakona bit će završen u idućim tjednima, kazao je ministar industrije Arnaud Montebourg, koji je stekao reputaciju oštrog kritičara globalizacije i izborio u vladi novoimenovanu poziciju ministra za oporavak industrije. "Prijedlog zakona uspostavit će zakonski okvir za prepuštanje profitabilnog poslovanja drugome, ako se pojavi kupac, umjesto da se zatvori odnosno da se velikim korporacijama dopusti da sele proizvodnju u zemlje s niskim troškovima rada", pojasnio je ministar za BFM TV. Sindikat CGT, jedan od najvećih u Francuskoj, upozorio je vladu na prijetnju gašenja čak 45 tisuća radnih mjesta u neposrednoj budućnosti. U prvom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u Francuskoj dosegnula 10 posto. Vlada namjerava također povisiti troškove otpuštanja radnika kroz propisivanje viših otpremnina.

ATENA - Grčko gospodarstvo ponovo je zabilježilo pad aktivnosti u prvom ovogodišnjem tromjesečju, smanjivši se za 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani pod pritiskom smanjenih plaća, viših poreza i rekordne nezaposlenosti. Preliminarne prognoze za prvo tromjesečje temelje se na podacima koji nisu sezonski prilagođeni. U prvoj procjeni pad je procijenjen na 6,2 posto, podsjećaju u grčkom statističkom uredu ELSTAT-u. U zadnja tri mjeseca lani gospodarstvo je na godišnjoj razini smanjeno za 7,5 posto. Manjak u trgovinskoj bilanci smanjio se u prva tri ovogodišnja mjeseca ali ne dovoljno da nadoknadi oštar pad osobne i potrošnje poduzeća. Osobna potrošnja smanjila se u prvom tromjesečju za 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje a bruto kapitalna ulaganja potonula su čak 21,3 posto. "Pozitivna vrijednost u stavci izvoza i pad uvoza nisu amortizirali pad potrošnje i fiksnih kapitalnih ulaganja", konstatirao je ekonomist National Banka Nikos Magginas. "Recesijski pritisci neće oslabiti ni u drugom tromjesečju. Neizvjesnost povezana s pogoršanjem stanja na tržištu rada dodatno će ograničiti domaću potrošnju a potpora izvoznih sektora trebala bi biti slaba", napominje Magginas. Nezaposlenost je u ožujku dosegnula novi rekord od 21,9 posto.

LONDON - Euro je u petak značajnije oslabio prama dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, nakon što je dan ranije Španjolskoj snižen kreditni rejting a nisu mu na ruku išli ni novi slabi pokazatelji iz gospodarstava Italije i Njemačke. Euro je tako prema dolaru oslabio 0,8 posto i njime se trgovalo po 1,2446 dolara. Spustio se tako s najviše razine u dva tjedna od 1,2625 dolara, koju je dosegnuo u četvrtak nakon što je kineska središnja banka neočekivano snizila ključnu kamatnu stopu. Jedinstvena europska valuta oslabjela je i 1,3 posto prema jenu, na 98,55 jena, jer su ulagači utočište za kapital tražili u sigurnim valutama poput japanske. U takvim okolnostima i dolar je oslabio prema jenu, i to za 0,5 posto, na 79,27 jena. Negativno je danas na tržištima odjeknula vijest da je međunarodna agencija Fitch snizila rejting Španjolskoj. Kako se doznaje iz upućenih izvora u Europskoj uniji i Njemačkoj, očekuje se da će Španjolska preko vikenda zatražiti paket pomoći kako bi poduprla teškoćama pogođene banke, što ističe ranjivost financijskog sektora te zemlje. Euro je također pogodio podatak o padu talijanske industrijske proizvodnje u travnju koji je bio daleko veći nego što se očekivalo. Ulagače su obeshrabrili i podaci iz Njemačke o najoštrijem padu njemačkog uvoza u protekle dvije godine.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙