FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ulagački potencijal u energetiku u Hrvatskoj do 2020. godine procjenjuje se na 15 milijardi eura odnosno dvije milijarde eura godišnje, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na današnjoj konferenciji o Vladinoj energetskoj politici, u organizaciji tjednika Lider. Najveća ulaganja po njegovim riječima očekuju se u elektroenergetiku, u visini od devet milijardi eura. Ta bi ulaganja trebala promijeniti sliku Hrvatske od velike uvoznice energije u zemlju koja sama može podmiriti svoje energetske potrebe, osigurati sigurnost i kvalitetu opskrbe i razviti domaću industriju osiguravajući joj izvozne reference. Čačić smatra da više nema vremena za čekanje s izgradnjom elektrana budući da je godišnja proizvodnja električne energije u Hrvatskoj na razini 12 teravatsati, a godišnje potrebe su 18 teravatsati.Tvrdi da je sigurnost opskrbe upitna, a sustav na granici pucanja zbog starosti objekata, pa se, kako je rekao, već kasni s realizacijom projekata kao što su Plomin i Ombla. Naveo je i da je od 2005. do 2010. godine proizvodnja sirove nafte u Hrvatskoj pala za 25 posto, a prerada za 17 posto, čemu je glavni razlog kašnjenje u modernizaciji rafinerija. Potrošnja plina je zbog krize također u padu, a zbog zadovoljenja budućih potreba i sigurnosti važan je priključak na Južni tok i gradnja LNG terminala, prema planu do 2016. godine, kaže Čačić.

RIJEKA - Radnici Dine Petrokemije i dalje blokiraju ulaz u tvrtku kod Omišlja na otoku Krku tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje stanja tvrtke. Predsjednik Sindikata radnika Dine Naim Bulat kazao je da bi sutra trebao biti održan sastanak Izvršnog odbora ovoga sindikata na kojem će se odlučivati o daljnjim potezima. Istaknuo je da su radnici sve ogorčeniji te da je većina spremna na radikaliziranje akcija kako bi obranili svoja prava. Oko 350 radnika nije dobilo šest plaća za ovu godinu, plaću za prosinac prošle godine i još oko 60 posto jedne plaće iz prijašnjih godina. Bulat je izrazio ogorčenje time što sindikat nije dobio odgovor niti na jedan dopis upućen Vladi i ministarstava. Sindikat i radnici žele da ih se informira o planovima za budućnost Dina Petrokemije, o mogućnosti ulaska strateških partnera u vlasništvo tvrtke ili mogućem stečaju. Sindikat zahtijeva da se, ako se odluči da se proglasi stečaj, radnicima iz prodaje imovine Dine isplate sve zaostale plaće i otpremnine prije otvaranja stečaja, sukladno važećem kolektivnom ugovoru.

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić uoči predstojećeg Europskog seniorskog golf prvenstva u Zagrebu i Mokricama posjetio je danas terene Golf&Country cluba Zagreb gdje je na konferenciji za medije izrazio podršku golf projektima istaknuvši da je golf potreban hrvatskom turizmu i čini važan dio turističke ponude, ali ne smije biti maska za pretjeranu izgradnju, betonizaciju niti apartmanizaciju. Europsko seniorsko golf prvenstvo održat će se od 8. do 12. srpnja, a na njemu će sudjelovati oko 300 igrača iz 22 zemlje. Istaknuvši i da golf ponuda u odnosu na druge sadržaje pridonosi produženju sezone, boljem iskorištenju kapaciteta i promjeni strukture gostiju u korist onih veće kupovne moći, ministar je kazao i da hrvatskom turizmu treba hitna realizacija najmanje dvadesetak golf terena. Za to je potrebno izmijeniti zakonodavni okvir s naglaskom na zakon o gradnji, u kojem je sam golf teren nepotrebno definiran kao građevinsko zemljište, a zapravo je to uređena zelena površina te treba dobiti i takav status, smatra Ostojić dodajući da s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja već rade na izmjenama zakonodavnog okvira kako bi se već ove jeseni omogućila jednostavnija realizacija projekata.

OSIJEK - Na poljima Osječko-baranjske županije žetva pšenice, koja je počela uglavnom 25. lipnja, bit će završena do kraja ovoga tjedna, a očekuje se prosječan prinos od oko pet tona po hektaru. Po riječima Ernesta Nada, voditelja poljoprivrede u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek, pšenica je posijana na oko 55.000 hektara, a prema prvim procjenama očekuju se pristojni rezultati uroda. Dugotrajna suša, koja je pratila gotovo sve optimalne agro termine vezane za sijanje, zrijanje i ostalo, ostavila posljedice na urod pšenice, a upravo zbog velike suše i visokih temperatura ovogodišnje žetva pšenica počela je desetak dana ranije od uobičajenog termina za žetvu. Ipak, poljoprivrednici su uglavnom zadovoljni te se do kraja žetve očekuje prosječan prinos od pet tona pšenice po hektaru, rekao je Nad dodajući da je više od polovice uroda 'skinuto' sa žitnih polja i pšenica se sada skladišti. Što se tiče otkupne cijene Nad smatra da će se kretati od 1,35 do 1,40 kuna po kilogramu.

ZAGREB - Najtraženija zanimanja u prvoj polovici ove godine bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, frizer, pokazuje analiza portala MojPosao na kojem je u prvom polugodištu objavljeno više od sedam tisuća natječaja za radna mjesta, što je sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama zanimanja prodaja (trgovina) - 28 posto oglasa i 30 posto životopisa, potom turizam i ugostiteljstvo - 21 posto oglasa i 18 posto životopisa, te administrativna zanimanjima - 9 posto oglasa i 22 posto životopisa, navode s portala MojPosao. Najdeficitarnije kategorije zanimanja, odnosno zanimanja u kojima je zabilježena velika ponuda poslova bile su zdravstvo i socijalni rad, turizam i ugostiteljstvo te strojarstvo i brodogradnja. Najsuficitarnije, odnosno kategorije zanimanja u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima bile su ljudski resursi, bankarstvo te skladištenje i logistika.

ZAGREB - Nakon tri trgovinska dana rasta, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas pao, a promet je mršaviji nego proteklih dana jer ni sa svjetske, ni s domaće gospodarske scene ne stižu nove vijesti koje bi oraspoložile ulagače. Crobex je oko podneva bio u minusu 0,8 posto, na 1.686 bodova, dok je Crobex10 skliznuo oko 1 posto, na 919 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,1 milijun kuna. Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Najlikvidnija je, s prometom od oko 475 tisuća kuna, bila dionica HT-a, a cijena joj je pala 1,1 posto, na 203 kune. Slijedi dionica Zagrebačke banke, s prometom od oko 400 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena skliznula 0,1 posto, na 39,65 kuna. S druge strane, snažno je, više od 12 posto, skočila cijena dionice Badela 1862. Time je nastavljen njezin uspon od jučer, kada je skočila više od 16,5 posto, nakon što je Agencija za upravljanje državnom imovinom ponudila na prodaju više od 2 milijuna dionica Badela 1862, ili oko 67 posto temeljnog kapitala.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnu listu ojačala prema euru za 0,12 posto, a ojačala je i prema švicarskom franku, dok je oslabila prema američkom dolaru i britanskoj funti. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,507564 kune. Kuna je ojačala prema švicarskom franku za 0,19 posto te srednji tečaj franka iznosi 6,249533 kune. Istodobno je kuna oslabila prema američkom dolaru za 0,21 posto i britanskoj funti za 0,22 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,964538 kuna, a funte 9,351724 kune.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙