FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Dobit nakon oporezivanja u 2011. u iznosu od 32,9 milijardi kuna ostvarilo je 57.244 hrvatskih poduzetnika, obveznika poreza na dobit, dok je gubitke u ukupnom iznosu od 25,7 milijardi kuna iskazalo 41.286 poduzetnika, objavila je danas Financijska agencija. Dobit razdoblja odnosno dobit nakon oporezivanja veća je za 18,8 posto u odnosu na godinu prije, dok je gubitak nakon oporezivanja porastao za 1,3 posto. Konsolidirani financijski rezultat poduzetnika odnosno neto dobit (dobit minus gubici nakon oporezivanja) iznosi 7,2 milijarde kuna, što je povećanje od 210,1 posto u odnosu na godinu ranije. Iz Fine napominju da je to veliko povećanje neto dobiti rezultat i iskazane neto dobiti u djelatnosti brodogradnje (4,2 milijarde kuna), što je pak rezultat jednokratnog prihoda za izvlaštenu imovinu prema odluci hrvatske Vlade. Osim toga, dodaju, dogodile su se i određene statusne promjene kod poduzetnika koji su u godišnjim financijskim izvještajima za 2010. iskazali gubitak, a u međuvremenu su brisani ili su pripojeni drugom poslovnom subjektu. Hrvatski su poduzetnici su u 2011. ostvarili ukupan prihod od 624,8 milijardi kuna, što je porast od 5,8 posto prema godini ranije. Ukupni rashodi poduzetnika povećani su pak za 5,2 posto i iznosili su 612,4 milijardi kuna.

ZAGREB - Ministrstvo turizma ocjenjuje da će dogovor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i ZAMP Službe Hrvatskog društva skladatelja (HDS) o dodatnom popustu od 15 posto na naknade za korištenje glazbe u sobama i zajedničkim prostorijama hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata doprinjeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma. "Pozdravljamo smanjenja parafiskalnih nameta te nam je drago što su i ovi pregovori dokaz volje za postizanje novog modela naknade koja će biti u obostranom interesu. Također, ovakav zajednički dogovor ujedno je i doprinos jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma, što je jedan od ključnih ciljeva Ministarstva turizma“, istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić u današnjem priopćenju, nakon što je jučer objavljeno da su UPUHH i ZAMP za ovu godinu dogovorili dodatni popust od 15 posto na naknade za korištenje glazbe u sobama i zajedničkim prostorijama hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata.

ZAGREB - Proizvođači tehničkog kamena, šljunka i drugih mineralnih sirovina, na današnjoj konferenciji o mineralnim sirovinama svojega udruženja PROMINS, odbacili su tvrdnje o milijardama kuna neplaćenih koncesijskih naknada te zatražili ubrzavanje dobivanja ili produljenja koncesija. Procjene o čak devet milijardi kuna neplaćenih koncesija za vađenje šljunka, koje se pojavljuju u javnosti, potpuno su neutemeljene s obzirom da je ukupna godišnja koncesijska naknada za rudarenje koja uključuje naftu i plin 275,6 milijuna kuna, a naknada za vađenje šljunka devet milijuna kuna. Proizvođači i prerađivači kamena, šljunka, pijeska, cigle i vapna jedva preživljavaju boreći se s padom potražnje te silnom birokratiziranošću i sporošću državne i lokalnih administracija, rečeno je. Prema iznesenim podacima, broj zaposlenih u rudarenju neenergetskih mineralnih sirovina na kraju 2011. u odnosu na kraj 2008. godine pao za 41 posto, na 1.330 radnika, a ukupni prosječni godišnji gubitak u razdoblju od 2009. do 2011. godine iznosio je 162 milijuna kuna.

ZAGREB - Tvrtka Robert Bosch d.o.o., regionalna podružnica njemačke Grupe Bosch, prošle je godine na hrvatskom i tržištu BiH ostvarila porast prometa od 15 posto, na 32 milijuna eura, a unatoč krizi i smanjenoj kupovnoj moći u Hrvatskoj očekuju da će i ove godine zabilježiti dalji rast koji već imaju u prva četiri mjeseca. Istaknuo je to na današnjoj godišnjoj konferenciji Boscha u Zagrebu generalni direktor te kompanije za Adria regiju Javier Gonzales Pareja kazavši da su u Boschu zadovoljni poslovanjem u Hrvatskoj. Osim u Hrvatskoj i regiji Bosch je kao jedan od vodećih svjetskih dobavljača tehnologije i usluga i u svijetu prošle godine zabilježio znatan rast prihoda od prodaje, za 9 posto, na 51,5 milijardi eura. Takav ukupni rast, koji je pratio i rast prodaje u sva tri njihova segmenta (automobilska i industrijska tehnologija te potrošna roba i građevinska tehnologija). Bosch u svijetu ima gotovo 303 tisuće zaposlenih. U Hrvatskoj je Bosch prisutan zadnjih 15 godina, a danas zapošljava 60 ljudi.

ZAGREB - Uz svega dva milijuna kuna prometa, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks tijekom prijepodnevnog trgovanja potonuo je čak jedan posto pod pritiskom nedostatka poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva i oštrih rasprodaja na inozemnim burzama. Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 1 posto, na 1.727 bodova, a Crobex10 0,55 posto na 953 boda. Do podneva je najveći promet, nešto više od pola milijuna kuna, imala dionica HT-a, uz blagi rast cijene za 0,05 posto, na 203 kune. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 206 tisuća kuna i rastom cijene za 0,37 posto, na 1.213 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za 8,6 posto, na 26,5 kuna, izdvaja se dionica Diokija. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio jučer kako ne postoji ekonomska isplativost proizvodnje Diokija u Zagrebu te da su u tijeku nastojanja za nastavak proizvodnje na Krku.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,10 posto, a blago je ojačala i prema švicarskom franku, za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,551253 kune, a franka 6,289566 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema američkom dolaru za 0,90 posto i prema britanskoj funti, za 0,57 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,975038 kuna, a funte 9,396781 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙