FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada će iz državnog proračuna osigurati 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika brodogradilišta Kraljevica, koje ide u stečaj, te oko 60 milijuna kuna za sanaciju gubitaka Brodosplita, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podsjetio je kako je u Kraljevici sa sindikatom dogovoreno da se prije otvaranja stečajnog postupka iz proračuna namire sva potraživanja radnika. Nakon osiguranja potrebnih 63,7 milijuna kuna Uprava Kraljevice će provesti program zbrinjavanja radnika te im uručiti poslovno uvjetovane otkaze, nakon čega će njihova potraživanja na ime otpremnina postati dospjela. Vlada je prihvatila zahtjev splitskog škvera za isplatom državne potpore za restrukturiranje u iznosu od gotovo 7,9 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, za sanaciju gubitaka na izgradnji broda za rasute terete za Jadroplov. S obzirom na složeno stanje u brodogradilištu važno je očuvati kontinuitet zaposlenosti škvera, a taj iznos je sastavni dio mjera kojima država sudjeluje sa 60 posto troškova restrukturiranja u postupku prodaje Brodosplita samoborskom DIV-u, kazao je Čačić. Radi se o ogromnim iznosima i obvezama koje moramo podnijeti jer nemamo drugog izlaza, rekao.

ZAGREB - Porezna uprava više neće biti "kasica prasica" koja je služila za samoposluživanje nekim neodgovornim poslodavcima, poručio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući navodne slučajeve kašnjenja plaća zbog uredbe kojom se zabranjuje isplata plaća bez uplate doprinosa. "Ako poslodavci i direktori kažu ljudima da nema plaća zato što plaćaju doprinose, onda ih lažu i varaju", kazao je Linić na vijesti da nekim radnicima počinju kasniti plaće zbog doprinosa koje poslodavci moraju platiti prije isplate plaća. "Radnici, vaš poslodavac vas vara, on vam je dužan platiti cijelu plaću, znači i sve doprinose", naglasio je Linić dodajući kako je žalosna takva zloupotreba ljudi preko čijih leđa neki poslodavci nastoje biti konkurentniji tako što ne plaćaju porezne i mirovinske obveze. Podsjetio je kako je HBOR-u i bankama osigurano osam milijardi kuna za povoljne kredite, te istaknuo da porezi neće služiti za kreditiranje proizvodnje. Ima kredita koliko hoćete, novaca koliko hoćete, i to vrlo jeftino, samo ne u Poreznoj upravi, poručio je Linić.

ZAGREB - Vlada je danas odobrila poduzeću Pounje trikotaža državnu potporu kroz pretvaranje potraživanja Ministarstva financija u iznosu od 5,8 milijuna kuna u udjel u temeljnom kapitalu. To je mjera u okviru programa podrške poduzetnicima u teškoćama, a radi se o tekstilnom poduzeću u kojem je zaposleno 95 radnika, pojasnio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić je Čačić. Vlada je odobrila Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) sklapanje ugovora o kratkoročnom kunskom revolving kreditu u iznosu 100 milijuna kuna kod Privredne banke Zagreb. Kreditno zaduženje uz kamatnu stopu od 6,65 posto i 0,10 posto naknade poslužit će za tekuću likvidnost AUDIO-a. To je samo dio tereta koje nosi AUDIO jer su obveze oko šest puta veće samo u segmentu kratkoročnog zaduženja, a o ostalom, što se vuče još od vremena privatizacije, nema smisla ni govoriti, kazao je Čačić.

ZAGREB - Čelnici Matice hrvatskih sindikata upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare da Vlada prijedlogom zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje želi oslabiti sindikate te najavljuju žalbu Međunarodnoj organizaciji rada. Glavna tajnica Matice Mirela Bojić upozorava da se Vladinim prijedlogom vrlo malog broja članova sindikata kao kriterija za sudjelovanje u pregovaračkom odboru sindikata u kolektivnim pregovorima, poslodavce potiče na osnivanje žutih sindikata. Za Maticu je problematična i pozicija strukovnih sindikata koji prema preblagim kriterijima ulaze u pregovaračke odbore sindikata. To će, smatraju, dovesti do slabljenja pregovaračke snage sindikata jer će strukovni sindikati zastupati uske interese svoga članstva. Vlada prijedlogom zakona o reprezentativnosti želi zadati udarac sindikalnom jedinstvu, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Prava Vladina namjera, prema njegovim riječima, nije poticanje kolektivnog pregovaranja nego slabljenje sindikata. To neće proći, kaže Ribić, najavljujući obraćanje Međunarodnoj organizaciji rada. Osvrnuo i na zapošljavanje u Uredu predsjednika Republike, prosvjedujući zbog zapošljavanja osoba s visokom stručnom spremom za plaću od 1.600 kuna. Smatra da osobe visokih kvalifikacija trebaju imati primjerena primanja.

ZAGREB - Glavna skupština Instituta IGH donijela je danas odluku o izdavanju zamjenjivih obveznica u iznosu od 195 milijuna kuna, navodi se u obavijesti tvrtke objavljenoj na Zagrebačkoj burzi. Upravi društva dato je ovlaštenje da najkasnije do 6. lipnja ove godine, i uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora, izda obveznice s pravom zamjene za dionice, od ukupnog iznosa izdanja zamjenjivih obveznica u visini od 195 milijuna kuna, protuvrijednosti u eurima po srednjem tečaju HNB na dan izdavanja zamjenjivih obveznica. Zamjenjive obveznice će se izdati po cijeni koju će odrediti Uprava tvrtke na dan koji prethodi danu izdanja obveznica, s datumom dospijeća pet godina od dana izdavanja. Odnos zamjene zamjenjivih obveznica za dionice precizno će odrediti Uprava prilikom izdavanja dionica na načina da se u omjer stavlja cijena dionica u iznosu 760 kuna (za svaku dionicu nominalne vrijednosti 400 kuna) i cijena obveznice na dan zamjene koju će odrediti Uprava tvrtke, pri čemu se kao dan zamjene utvrđuje 5. svibnja 2017.

ZAGREB - Pod utjecajem korekcije naniže cijene dionice Ericssona Nikole Tesle za više od 13 posto, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je skliznuo prema 1.700 bodova, unatoč pozitivnim signalima sa svjetskih burzi. Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 0,62 posto, na 1.703 boda, a Crobex10 1,47 posto na 932 boda. Redovni promet dionicama do podneva je iznosio tek 2,7 milijuna kuna. Dionica Ericssona Nikole Tesle zabilježila je pad cijene za 13,47 posto, na 1.027 kuna, uz promet od 541.000 kunu. Danas je prvi dan da se trguje tom dionicom bez prava sudjelovanja u isplati dividende, koja je predložena u visini od 170 kuna. Znatan pad cijene, za 11,3 posto, bilježi i dionica Diokija. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Valamar Adrije Holdinga, 707.000 kuna. Cijena joj je porasla 1,6 posto, na 93,19 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,06 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a za 0,30 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,568861 kunu. Na vrijednosti su prema kuni na tjednoj razini dobile i sve ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar na tjednoj razini poskupio za 1,21 posto, a u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago je oslabio, za 0,04 posto, te njegov srednji tečaj iznosi 6,016104 kune. Tečaj švicarskog franka na tjednoj je razini povećan za 0,24 posto, na 6,298986 kuna po srednjem tečaju, a vrijednost britanske funte je porasla 0,25 posto, na 9,423383 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙