FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Minimalna plaća u Hrvatskoj u idućih godinu dana ostat će na dosadašnjoj razini od 2.814 kuna, priopćilo je danas Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Na temelju Zakona o minimalnoj plaći, Državni zavod za statistiku izračunao je iznos minimalne plaće za razdoblje od 1. lipnja 2012. do 31. svibnja 2013. koji će biti službeno objavljen u sljedećem broju Narodnih novina, kaže se u priopćenju. Minimalna plaća izračunava se na temelju prosječne bruto plaće kod pravnih osoba u prethodnoj godini, uvećana za realni rast bruto društvenog proizvoda u istoj godini. U 2011. bruto plaća kod pravnih osoba iznosila je 7.796 kuna, a stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda da bila je nula posto. U skladu s tim, minimalna plaća je ostala na istoj razini kao i u prethodnom razdoblju, odnosno 2.814 kuna. Prema sadašnjem Zakonu o minimalnoj plaći, postojeći izračun ne uvažava rast troškova života, a s druge strane, minimalna plaća ne odražava stanje u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo. U skladu s tim, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pokrenulo je pregovore sa socijalnim partnerima kako bi izradili zajednički prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći i učinili ga boljim, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Institut IGH sklopio je s Hrvatskih autocestama ugovor o stručnom nadzoru nad izgradnjom autoceste čvor Ploče - granica Bosne i Hercegovine, vrijedan 11,9 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestio je Institut IGH putem Zagrebačke burze. Dionica autoceste čvor Ploče - granica BiH dio je europskog koridora Vc. Ukupna dužina trase dionice je 7,5 kilometara, a predviđeni rok trajanja ugovora je do 15. lipnja 2013. godine, kaže se u obavijesti.

ZAGREB - Na poziv krovnog europskog udruženja osiguratelja Insurance Europe, Hrvatski ured za osiguranje je sredinom svibnja pristupio međunarodnoj konvenciji o povratu ukradenih vozila ICRV (International Convention for the Recovery of Stolen Vehicles), priopćeno je iz Hrvatskog ureda za osiguranje. Potpisnici Konvencije, Udruženja europskih osiguratelja obvezuju se na razmjenu informacija o ukradenim vozilima i vozilima na kojima je nastala totalna šteta, s ciljem suzbijanja krijumčarenja, te pronalaska i povrata ukradenih vozila. Insurance Europe je prepoznao inicijativu Hrvatskog ureda za osiguranje, koja je lani rezultirala potpisom Protokola o suradnji u sprječavanju prijevara u osiguranju, kao uspješan primjer međunarodne suradnje usmjerene na suzbijanje prijevara u osiguranju. Pristupom Protokolu, udruženja osiguratelja iz Hrvatske, Austrije, BiH, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Češke i Rumunjske obvezala su se na suradnju i razmjenu informacija o aktivnostima koje poduzimaju s ciljem sprječavanja prijevara u osiguranju na razini udruženja osiguratelja, stoji u priopćenju.

ZAGREB - "Tehnopolis Zagreb" naziv je idejnog projekta Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb-Tehnološki park Zagreb (RAZ-TPZ) u sklopu kojeg bi se na prostoru nedovršene sveučilišne bolnice u Blatu kraj Zagreba u idućih nekoliko godina za oko 200 milijuna eura mogao izgraditi i osposobiti tehnološki park za poduzeća visoke tehnologije i 'start-up' poduzetnike, istaknuto je na današnjem predstavljanju tog projekta. Začetnik projekta, dugogodišnji voditelj zagrebačkog Tehnološkog parka i sadašnji direktor RAZ-a Marijan Ožanić naglasio je kako vjeruje da će se taj projekt i ostvariti, jer bez toga, po njemu, nema razvoja Zagreba i Hrvatske. Projektom je predviđeno da se na površini većoj od 200 tisuća četvornih metara u Tehnopolisu Zagreb smjeste brojne tvrtke koje će, kako je kazao, proizvoditi na tisuće konkurentnih proizvoda, što sada nemamo i čime bi se Zagreb i reindustrijalizirao. Pročelnik Ureda zagrebačkog gradonačelnika Miro Laco koji je kazao da je došlo vrijeme kada se s takvim projektima ne može čekati te vjeruje da je bitno donijeti takve odluke, ako se želi Zagreb i Hrvatsku pozicionirati kao ozbiljnog ekonomskog igrača. Očekuje i potporu Gradske skupštine da projekt dobije finalni okvir, kao i da ga se kandidira za sredstva iz strukturnih fondova EU-a jer donosi veliku dodatnu vrijednost i nova radna mjesta.

ZAGREB - U prošloj godini kućanstva u Hrvatskoj kupovala su gotovo 20 posto manje svježeg mlijeka u odnosu na 2010. godinu, objavio je danas GfK rezultate istraživanja na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Iako je količinski riječ o značajnom smanjenju, vrijednost kategorije svježeg mlijeka u istom razdoblju smanjena je za 10 posto, jer su prosječne cijene svježeg mlijeka rasle 10 posto, ističe GfK. Kada se analizira kupovne navike kupaca svježeg mlijeka/kućanstva u razdoblju 2011/2010, proizlazi da je dio kupaca u 2011. prešao na trajno mlijeko, a upravo su ti kupci glavni generator vrijednosnog pada svježeg mlijeka. Za razliku od svježeg, trajno mlijeko lani bilježi blagi porast, ali on nije uvjetovan većim količinama nego većim cijenama u odnosu na 2010.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio svega 6,4 milijuna kuna, od čega je nešto više od tri milijuna kuna ostvareno trgovanjem dionicama HT-a, a vrijednost dioničkih indeksa nastavila je padati četvrti trgovinski dan za redom. Crobex je danas pao 0,73 posto, na 1.684,47 bodova, a Crobex10 za 0,55 posto, na novu povijesno najnižu razinu od 921,92 boda. Milijunski promet imale su samo dionice HT-a kojih je protrgovano za 3,04 milijuna kuna, a cijena im se u odnosu na kraj prošlog tjedna nije mijenjala i ostala je na 201 kuni. Po prometu slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle sa 353,9 tisuća kuna. Cijena te dionice nastavila je padati šesti trgovinski dan za redom, danas za 2,59 posto, na zadnjih 984 kune. Uz promet od 277,8 tisuća kuna, dionica Valamar Adria Holdinga izgubila je na cijeni za 0,77 posto, na 90,98 kuna. Dionicama Belja ostvareno je 220,4 tisuće kuna prometa, a cijena im je pala za 0,13 posto, na 77,12 kuna. I ostale trgovanije dionice uglavnom bilježe pad cijene, primjerice Luke Rijeka za 0,20 posto, Ine za 0,28 posto, Zagrebačke banke za 0,53 posto, Instituta IGH za 1,32 posto, Ingre za 1,66 posto, Petrokemije za 2,03 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙