FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na dobitku prema dolaru u očekivanju sastanka Feda

Autor: vmom
LONDON, 20. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima deviza blago ojačao prema dolaru, povrh većih dobitaka od dana ranije, temeljem očekivanja da će američka središnja banka Fed poduprijeti dodatne poticajne mjere monetarne politike.

Euro je tako ojačao oko 0,1 posto, na 1,2700 dolara, povrh dobitaka od gotovo jedan posto od dana ranije, te se sada drži nedaleko od najviše razine u mjesec dana od 1,2748 dolara, koju je dosegnuo u ponedjeljak. Jedinstvena europska valuta prema jenu je ostala nepromijenjena, na oko 100,15 jena.

Dolar je također ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 78,95 jena.

Podršku euru pružao je dovršetak pregovora za sastavljanje grčke koalicijske vlade, te očekivanja da bi političari eurozone mogli poduzeti brze korake kako bi snizili troškove zaduživanja Španjolske i Italije.

Analitičari kažu da će u fokusu tržišta danas biti sastanak Feda koji se održava tijekom poslijepodneva i da bi se do tada euro mogao kretati u uskom rasponu od 1,26 do 1,2750 dolara.

"Slabost dolara je razumljiva, no jednom kad neizvjesnost bude otklonjena i saznamo što će Fed poduzeti, ponovno će se u prvom planu naći bojazni vezane uz eurozonu. Na dugoročnoj osnovi ne želite držati eure", kazao je Simon Derrick, čelnik valutne analize u Bank of New York Mellon.

Znaci da se dužnička kriza u eurozoni intenzivira, što se očituje u slabijim gospodarskim pokazateljima iz Njemačke i visokim troškovima zaduživanja Španjolske, potaknuli su nagađanja među tržišnim sudionicima da bi središnje banke mogle uskočiti novim mjerama potpore gospodarstvu.

Mnogi ulagači sumnjaju da će se Fed odlučiti na novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Vjerojatniji scenarij bio bi da produlje program pod nazivom "Operacija Twist", usmjeren snižavanju dugoročnih troškova zaduživanja kroz prodaju kratkoročnih vrijednosnih papira za potrebe kupnje onih s duljim rokovima otplate.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙