FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodajni pritisci na euro popustili; oprez pred izbore u Grčkoj

Autor: vmom
LONDON, 12. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak stabilizirao prema dolaru na međunarodnim tržištima deviza jer su popustili prodajni pritisci izazvani zabrinutostima u vezi paketa spašavanja posrnulih španjolskih banaka, a među ulagačima se ovih dana očekuje veći oprez zbog skorašnjih grčkih izbora.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,2505 dolara, no drži se ispod 1,2672 dolara, najviše razine u posljednja gotovo tri tjedna, na koju se nakratko popeo nakon što je odobren paket pomoći za posrnule španjolske banke.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, i to 0,4 posto, i njome se trgovalo po 99,50 jena.

Dolar je prema jenu bio na neznatnom dobitku i njime se trgovalo po 79,55 jena.

Na tržištima prevladava oprez nakon što je brzo splasnula početna euforija izazvana dogovorom o pomoći bankama, budući da ulagače sada brine da bi vraćanje tih dugova moglo dobiti prednost u odnosu na otplatu redovnih dugova Španjolske.

Mnogi analitičari drže da će tržišni sudionici biti neskloni poduzimati nove pozicije pred grčke izbore zakazane za nedjelju i da bi se euro mogao zadržati unutar raspona od 1,24 do 1,26 dolara.

"Nakon svake dobre vijesti slijede prodaje, nakon čega se opet čekaju loše vijesti. Pred nadolazeće izbore u Grčkoj ulagači će biti neskloni većim prodajama eura za slučaj da vijesti budu dobre i može se očekivati da će se euro zadržati u uskom rasponu", kazao je Daragh Maher, valutni strateg u banci HSBC.

Oči ulagača uprte su i u tržište obveznica s obzirom na daljnji skok troškova zaduživanja Španjolske i Italije. Prinosi na španjolske i talijanske 10-godišnje obveznice dosegnuli su danas 6,61 i 6,10 posto i time se opasno približili razini od sedam posto koja se smatra dugoročno neodrživom.

Jen je pak oslabio nakon što su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorili da je japanska valuta umjereno precijenjena i da je zbog dužničke krize u Europi izgledna njezina daljnja aprecijacija.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙