FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro u blagom plusu prema dolaru

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 31. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak odskočio s najniže razine prema dolaru u posljednje gotovo dvije godine jer tržišta očekuju pozitivan ishod irskog referenduma o fiskalnom paktu EU-a, no veće mu dobitke priječi zabrinutost da će Španjolska biti primorana tražiti međunarodnu pomoć.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,2358 dolara, najnižu razinu od sredine 2010. godine. Potom se stabilizirao na 1,2396 dolara, što znači da je ostvario dnevni dobitak od 0,2 posto.

Prema jenu je jedinstvena europska valuta kliznula 0,4 posto, na 97,43 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, i to 0,6 posto, te se njime trgovalo po 78,59 jena.

Podršku euru pružila su ispitivanja javnog mnijenja koja pokazuju da će Irci vjerojatno poduprijeti europski fiskalni pakt. Na ruku su mu išle i najnovije ankete u Grčkoj, koje pokazuju prednost grčke stranke sklone međunarodnim paketima pomoći.

Ipak, ne očekuje se da će taj oporavak potrajati jer su ulagači skloni prodajama nakon svakog uzleta. Euro je tako na putu da zabilježi najveći mjesečni gubitak od prošlogodišnjeg rujna.

Pojedini analitičari očekuju da će jedinstvena europska valuta slabjeti prema 1,2 dolara tijekom idućih tjedana, s obzirom na produbljenje dužničke krize.

"Možemo očekivati vrlo kratko zaustavljanje silaznog trenda tečaja eura, zahvaljujući irskom referendumu. Izuzev toga, ostale su vijesti prilično loše. Malo je toga na vidiku što bi pružalo dugotrajniju podršku i trend jedinstvene europske valute nedvojbeno je silazni", kazao je Ian Stannard, čelnik europskog odjela valutnih analiza u banci Morgan Stanley.

U Morgan Stanleyu predviđaju da će euro pasti na 1,15 dolara u prvoj polovini 2013. godine, ali uz pretpostavku da Grčka ostane u eurozoni, ističu.

Prinosi na španjolske državne obveznice zadržali su se blizu najviših razina u povijesti eura dok su oni na njemačke obveznice nadomak nezapamćeno niskim razinama, jer jača zabrinutost u vezi posrnulog bankovnog sektora koji bi Španjolsku mogao primorati da zatraži međunarodnu pomoć.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙