FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro snažno pogodile brige u vezi Španjolske i pokazatelji iz eurozone

Autor: vmom
LONDON, 8. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak značajnije oslabio prama dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, nakon što je dan ranije Španjolskoj snižen kreditni rejting a nisu mu na ruku išli ni novi slabi pokazatelji iz gospodarstava Italije i Njemačke.

Euro je tako prema dolaru oslabio 0,8 posto i njime se trgovalo po 1,2446 dolara. Spustio se tako s najviše razine u dva tjedna od 1,2625 dolara, koju je dosegnuo u četvrtak nakon što je kineska središnja banka neočekivano snizila ključnu kamatnu stopu.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je i 1,3 posto prema jenu, na 98,55 jena, jer su ulagači utočište za kapital tražili u sigurnim valutama poput japanske.

U takvim okolnostima i dolar je oslabio prema jenu, i to za 0,5 posto, na 79,27 jena.

Negativno je danas na tržištima odjeknula vijest da je međunarodna agencija Fitch snizila rejting Španjolskoj koji je sada svega dva stupnja iznad ocjene 'bezvrijedno'. Agencija je signalizirala mogućnost daljnjeg sniženja rejtinga s obzirom na nastojanja vlade u Madridu da restrukturira tamošnje posrnule banke.

Kako se doznaje iz upućenih izvora u Europskoj uniji i Njemačkoj, očekuje se da će Španjolska preko vikenda zatražiti paket pomoći kako bi poduprla teškoćama pogođene banke, što ističe ranjivost financijskog sektora te zemlje.

"Euro je vrlo važno pitanje a Španjolska se nalazi u ozbiljnim problemima. Tako će biti sve dok se ne pronađe odgovarajuće rješenje. Euro je u opasnoj zoni i dolar će u takvom okruženju jačati. Prognoziramo da će euro do kraja rujna oslabjeti na razine od 1,18 do 1,2 dolara", kazao je Dieter Merz iz švicarske banke MIG.

Euro je također pogodio podatak o padu talijanske industrijske proizvodnje u travnju koji je bio daleko veći nego što se očekivalo. Ulagače su obeshrabrili i podaci iz Njemačke o najoštrijem padu njemačkog uvoza u protekle dvije godine.

Analitičari većinom predviđaju da bi se euro mogao naći pod novim pritiscima idući tjedan kada će se pozornost tržišta ponovno usmjeriti na politička previranja u Grčkoj pred izbore 17. lipnja. Pobjeda stranaka koje ne podupiru međunarodne pakete pomoći mogla bi povećati vjerojatnost izlaska Grčke iz eurozone.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙