FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan u očekivanju zajedničke akcije središnjih banaka

Autor: vmom
LONDON, 15. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim tržištima zadržao nadomak najviših razina u tri tjedna prema dolaru jer je podršku crpio iz očekivanja da će globalne središnje banke uskočiti ako nakon grčkih izbora dođe do većih previranja na financijskim tržištima.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru kliznuo za svega 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,2619 dolara, nedaleko najviše razine od tri tjedna od 1,2672 dolara na koju se popeo nakon što je dogovoren paket za spas španjolskog bankovnog sektora.

Jedinstvena europska valuta na daleko većem je gubitku bila prema jenu, i to od čak jedan posto, i njome se trgovalo po 99,10 jena. Dolar je prema jenu oslabio za 0,8 posto, na 78,77 jena.

Dužnosnici G20 za Reuters su kazali da su središnje banke najvećih svjetskih gospodarstva spremne pomoći stabilizaciji financijskih tržišta tako što će omogućiti dostatnu likvidnost financijskom sustavu i time pokušati spriječiti kreditnu nestašicu ako grčki izbori izazovu previranja na financijskim tržištima.

Zajednička akcija vjerojatno će poduprijeti sklonost riziku i pružiti olakšanje euru, premda bi se svaki njegov uzlet mogao pokazati privremenim s obzirom na visoke troškove zaduživanja Španjolske i rizike širenja zaraze na Italiju. Kratkoročno kretanje tečaja eura uvelike će ovisiti o ishodu grčkih izbora najavljenih za nedjelju, smatraju analitičari.

"Ulagači će nevoljko išta poduzimati na tržištu pred grčke izbore ovog vikenda. Očekivanje globalne akcije središnjih banaka jedan je od razloga što se euro drži iznad 1,25 dolara", tumači Ankita Dudani, valutna analitičarka u banci RBS.

Trgovci kažu da euro ima prostora za kratkoročni uzlet ako u Grčkoj većinu glasova dobiju stranke koje podupiru međunarodne pakete pomoći. Ako pak dobije krajnja ljevica koja se protivi tim programima, euro bi se mogao spustiti prema najnižim razinama u protekle gotovo dvije godine od 1,2288 dolara, na koju se spustio početkom ovoga mjeseca.

Troškovi zaduživanja Madrida i Rima nešto su se smanjili u petak, no i dalje su blizu razina koje se smatraju neodrživima za zaduživanje na tržištu kapitala. Pogoršanje situacije u eurozoni potaknulo je političare da razmotre uvođenje odgovarajućih mjera pred summit G20 koji se idući tjedan održava u Meksiku.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u petak je kazao da je banka spremna po potrebi pružiti likvidnost bankama eurozone, nakon što je njegov britanski kolega najavio novi program zajmova za banke, vrijedan 100 milijardi funta, kako bi potaknuo kreditiranje kompanija i potrošača.

Veće gubitke eura i dolara u odnosu na jen izazvala je odluka japanske središnje banke da zadrži postojeću monetarnu politiku. Analitičari nagađaju da su se neki ulagači možda pripremili za ublažavanje monetarne politike, pa ih je odluka BoJ potaknula da ponovo kupuju jene.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙