FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru; očekuju se potezi američke središnje banke

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 19. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru jer su spekulacije ulagača o mogućem ublažavanju monetarne politike pružile podršku rizičnijim valutama, dok su tržišta uglavnom zanemarila najnovije slabe podatke iz njemačkog gospodarstva.

Euro je u takvom ozračju bio na dobitku 0,56 posto i njime se trgovalo po 1,2646 dolara.

Dolar je bio na nešto manjem gubitku prema jenu, kliznuvši za 0,11 posto na 78,99 jena.

Uzlet jedinstvene europske valute ipak je upitan s obzirom na niz loših vijesti koje pristižu iz eurozone. Što se Grčke tiče, ulagači su na oprezu i čekaju dovršetak pregovora o sastavljanju grčke koalicijske vlade.

U fokusu tržišta je i Španjolska koja se danas zadužila za daljnje tri milijarde eura, ali uz višu cijenu, a ovih se dana namjerava zadužiti i za daljnjih jednu do dvije milijarde eura. Prinosi na njezine 10-godišnje obveznice i dalje su iznad zabrinjavajuće visokih sedam posto.

Euro se tek nakratko našao pod pritiskom vijesti o značajnom pogoršanju gospodarske klime u Njemačkoj u lipnju, uz najveći mjesečni pad odgovarajućeg indeksa od 1998. godine, što pokazuje da čak ni najveće europsko gospodarstvo nije imuno na krizu.

U kratkoročnoj perspektivi euro bi ipak mogao biti stabilan budući da se očekuje da će američka središnja banka Fed produljiti program kupovine obveznica u sklopu tzv. 'Operacije Twist' nakon njegova isteka krajem lipnja, zbog niza razočaravajućih podataka iz američkog gospodarstva. Novi krug monetarnih poticaja pritisnuo bi dolar, napominju trgovci.

"Prilično je sigurno da će euro sačuvati dobru podršku a ukoliko se Fed odluči nešto poduzeti možemo očekivati privremeni uzlet", kazao je Paul Robinson, čelnik valutne analize u Barclaysu.

Stratezi ipak napominju da će euro teškom mukom premašiti najvišu razinu u mjesec dana od 1,2748 dolara, na koju se popeo u ponedjeljak nakon završetka grčkih izbora, s obzirom na slabe gospodarske prognoze i zabrinutosti oko posrnulog španjolskog bankovnog sustava.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙