FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao; i dalje pod pritiskom Španjolske i Grčke

Autor: vmom
LONDON, 13. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, no veće dobitke priječile su zabrinutosti ulagača u vezi španjolskih dužničkih problema i oprez pred izbore u Grčkoj.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,15 posto, na 1,2531 dolara. Drži se tako osjetno iznad najniže razine u posljednje gotovo dvije godine od 1,2288 dolara, na koju se spustio 1. lipnja, ali i ispod najviše razine u tri tjedna dosegnute u ponedjeljak, od 1,2672 dolara.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, i to za 0,3 posto, i njome se trgovalo po 99,78 jena.

Dolar je pak bio na dobitku prema jenu od 0,15 posto, dosegnuvši 79,66 jena.

Na tržištima jača zabrinutost da bi španjolski problemi mogli zahvatiti Italiju, čiji su troškovi zaduživanja također na vrlo visokim razinama, opasno blizu sedam posto, što se smatra dugoročno neodrživim. U fokusu tržišta bit će stoga aukcija talijanskih obveznica najavljena za četvrtak.

U fokusu ulagača su također grčki izbori, najavljeni za 17. lipnja, čiji će ishod pratiti s velikom pažnjom. Snažna podrška tamošnjim strankama koje se protive uvjetima međunarodnih paketa pomoći potaknula bi strahove od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, dok bi dobar rezultat stranaka sklonijih paketima spašavanja mogao pružiti blagu, premda vjerojatno kratkotrajnu podršku euru, smatraju analitičari.

S obzirom da su navedene stranke zasad izjednačene prema najnovijim anketama, ulagači su se odlučili na veći oprez.

Analitičari ujedno ističu da će ozračje spram eura vjerojatno ostati negativno ako političari eurozone ne postignu napredak u smjeru uspostave koherentnije fiskalne unije i uvođenja reda u bankovnom sustavu regije.

"Euro je zapeo u negativnoj spirali. Postoji rizik od povlačenja kapitala, i to ne samo iz perifernih dijelova eurozone, već iz čitavog 17-članog bloka", tumači Lee Hardman, valutni ekonomist u tvrtki BTMU.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙