FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Državni zavod za statistiku objavio je danas da je bruto domaći proizvod Hrvatske u prvom tromjesečju pao 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao što je pokazala i prva procjena prije mjesec dana. Izdaci za potrošnju države pali su u prvom tromjesečju za 1,5 posto na godišnjoj razini, dok su bruto investicije u fiksni kapital pale za 2,8 posto. Izdaci za potrošnju kućanstava, što je najveća kategorija u BDP-u, pali su u prvom kvartalu za 0,3 posto. S druge strane, izvoz roba i usluga porastao je u prvom tromjesečju 2,4 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz ojačao 1,1 posto. Očekivano je najsnažniji pad zabilježen kod bruto investicija u fiksni kapital, na što je upućivao pad obujma građevinskih radova i industrijske proizvodnje. Pad investicija od 2,8 posto predstavlja nastavak negativnog trenda već 13. tromjesečje zaredom. S obzirom da su rashodi države u prvom tromjesečju smanjeni, negativan doprinos je očekivano ostvarila i državna potrošnja koja je pala za 1,5 posto, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria. S obzirom da je u četvrtom lanjskom tromjesečju BDP pao 0,4 posto, daljnji pad gospodarstva na početku ove godine znači da se ponovno utonulo u recesiju, koja se definira kao pad BDP-a dva kvartala zaredom.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Granski sindikat zaposlenih u osiguranju Hrvatske protiv su najavljene prodaje Croatia osiguranja (CO), a ukoliko do nje ipak dođe predlažu model radničkog dioničarstva smatrajući da radnici trebaju biti prvi koji će imati priliku izraziti namjeru kupovanja dionica te tvrtke. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na konferenciji za novinare je istaknuo da su, kao što je bio slučaj s gotovo svim potezima Vlade, i o prodaji CO prve vijesti i najave saznali iz medija te kako Vlada u šest mjeseci nije našla za shodno, unatoč zahtjevima, za sastanak sa socijalnim partnerima vezano uz budućnost CO. Napominje kako su protiv najavljene privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja "zato što smo u financijskom poslovanju i bankarskom sektoru svjedoci da i ove krizne godine banke ne zarezuju potrebe građana, potrebe gospodarstva, već zbrajaju bezobrazno visok profit i deru hrvatske građane kroz razne vrste usluga". Matijašević i predsjednik Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Hrvatske Miroslav Hrašćanec smatraju kako je "suludo" radi krpanja rupa u proračunu prodati dva subjekta koja funkcioniraju na tržištu i nude priliku za održivo i stabilno poslovanje koje se u dužem razdoblju državi može samo isplatiti.

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede obilježen je danas službeni početak IPA twinning projekta "Jačanje kapaciteta hrvatske administracije za akreditaciju agencije za plaćanja u poljoprivredi", vrijednog 222,2 tisuće eura. Cilj projekta je pružiti potporu Ministarstvu poljoprivrede u uspostavi funkcionalnog sustava za akreditaciju Agencije za plaćanja u poljoprivredi za korištenje poljoprivrednih fondova EU, ističu iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj. Naime, Akreditacija agencija za plaćanja u svim državama članicama preduvjet je za korištenje sredstava poljoprivrednih fondova EU. Ovim projektom, koji će trajati devet mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede će unaprijediti proces pripreme za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike. K tome, projektom će se omogućiti izobrazba stručnjaka Ministarstva kao i ostalih partnera u postupku akreditacije (Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije).

ZAGREB - Strani turisti u Hrvatskoj su u 2011. godini putem Visa kartica potrošili milijardu američkih dolara, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od znatnih 24,5 posto, pokazuju danas predstavljeni podaci Visa Vue Travelsa. Kao i u 2010., vlasnici Visa kartica iz Njemačke i dalje su najveći potrošači s ukupnom potrošnjom u iznosu od 122,8 milijuna dolara, što je povećanje od 52,1 posto. Korisnici Visa kartica ostvarili su prosječan račun od 129,22 dolara, što je 8,6 posto više godine prije. Najveći potrošači (države čiji su stanovnici ostvarili preko 100.000 transakcija svojim Visa karticama prilikom boravka u Hrvatskoj) koji su imali najveći porast prosječnih transakcija su iz Njemačke (porast od 17,9 posto na 168,31 dolara), Austrije (porast od 14,9 posto na 139,78 dolara) i Češke (porast od 14,4 posto na 81,64 dolara). Tijekom boravka u Hrvatskoj lani su turisti iz Norveške ostvarili potrošnju od 71 milijun dolara putem svojih Visa kartica, što je povećanje od 20,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, od svih deset glavnih tržišta najviše su trošili po pojedinoj transakciji, s prosječnom potrošnjom po transakciji od 192,9 dolara.

ZAGREB - Zračna luka Zagreb (ZLZ) ove godine, u kojoj obilježava 50 godina postojanja, očekuje nove fizičke rekorde u broju letova zrakoplova i putnika, dok u financijskim rezultatima očekuje da će biti na razini prethodne godine, doznaje se iz ZLZ-a. Očekivanja većeg ovogodišnjeg broja putnika i zrakoplova temelje na najavama dobre turističke sezone, ali i dobrim pokazateljima za ovogodišnji lipanj, što će, kako se nadaju, nadoknaditi pad s početka godine uzrokavan ponajviše stečajem dvije strane zrakoplovne kompanije (mađarski Malev i španjolski Spanair). Za lipanj do sada bilježe dobre pokazatelje, za ljetne mjesece ističu da su im tradicionalno najprometniji, a kako su u špicu sezone krenuli i s novim prijevoznikom, Qatar Airwaysom, očekuju da će do kraja godina imati pozitivan rezultat, a podsjećaju i da su zadnje dvije godine imali porast broja putnika (2010. ih je bilo 2,07 milijuna, a prošle godine 2,32 milijuna).

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas stagniraju, dok se po snažnom rastu cijena izdvajaju dionice Badela 1862 i Diokija. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,15 posto, na 1.617 bodova, a Crobex10 0,32 posto, na 878 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 2,3 milijuna kuna. Nakon što je već jučer skočila za više od 56 posto, danas je cijena dionice Badela 1862 porasla daljnjih 30 posto, na 59 kuna. No, uz promet od svega 60-ak tisuća kuna. Uzlet te dionice počeo je jučer, kada je objavljeno da je kineska kompanija Tadee Holding Group iskazala zanimanje za investiranje te ulazak u vlasničku strukturu Badela. Nakon jučerašnjeg pada za 19 posto, jutros je cijena dionice Diokija skočila više od 20 posto, uz promet od oko 120 tisuća kuna. Jučer je stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo u Zagrebu, tražeći isplatu zaostalih plaća i otpremnina, dok je navečer ministar financija Slavko Linić najavio da će država uskoro ući u vlasništvo Diokija s 38 posto. Na listu milijunašica do podneva se nije uvrstila niti jedna dionica.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,01 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,538323 kune. Na vrijednosti je prema kuni oslabio danas i američki dolar, za 0,69 posto, na 5,936155 kuna po srednjem tečaju. Pala je i vrijednost britanske funte, za 0,24 posto te njen srednji tečaj iznosi 9,338854 kune. Istodobno je švicarski franak ojačao prema kuni za 0,03 posto pa njegov srednji tečaj iznosi 6,280366 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙