FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blizu najniže razine u dvije godine prema dolaru; Španjolska u fokusu

Autor: vmom
LONDON, 29. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak kliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima, spustivši se nadomak najnižoj razini u protekle dvije godine pod pritiskom rasprodaja koje su pokrenule zabrinutosti u vezi sa Španjolskom.

Eurom se tako trgovalo po 1,2526 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku od 0,1 posto. U takvim okolnostima mogao bi ponovo testirati najniže razine od srpnja 2010. godine od 1,2495 dolara, na koje se spustio u petak.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je i prema jenu, na 99,75 jena, što znači da je nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 99,37 jena, na koju se spustila prošli tjedan.

Dolar je pak ojačao prema jenu 0,1 posto i njime se trgovalo po 79,55 jena.

Analitičari i trgovci kažu da bi u dosegledno vrijeme euro mogao pasti na nove najniže razine s obzirom na razmjere zabrinutosti u vezi s dužničkom krizom u eurozoni i rizicima njezina širenja.

Troškovi zaduživanja Španjolske i dalje su vrlo visoki jer ulagače brine koliko bi državu moglo stajati spašavanje tamošnjeg posrnulog bankovnog sektora i hoće li to moći bez vanjske pomoći. U takvim okolnostima razlika između prinosa po 10-godišnjim obveznicama Španjolske i Njemačke nadomak je najviše razine u povijesti eura.

"Povećanje razlike između kamatnih stopa Italije i Španjolske u odnosu na referentne njemačke samo dodatno podgrijava strah od dužničke krize u eurozoni. Ne očekujem da će euro ići iznad 1,27 dolara. Samo je pitanje vremena kada će se spustiti ispod 1,25 dolara", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea u Kopenhagenu.

Euro je danas izbrisao većinu dobitaka ostvarenih dan ranije temeljem jedne grčke ankete koja je pokazala pojačanu podršku strankama koje zagovaraju međunarodne pakete pomoći. To je ublažilo strahove od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone.

Mnogi trgovci očekuju daljnje slabljenje eura, strahujući da bi problemi španjolskih banaka, pogođenih kolapsom tržišta nekretnina, dodatno mogli otežati nastojanja Madrida da sreže dugove. Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice blizu su 6,5 posto, a razina od sedam posto smatra se kritičnom zato što su ostale zemlje eurozone ubrzo nakon što su im troškovi zaduživanja premašili tu razinu bile primorane zatražiti pomoć.

Kupovine eura mogao bi priječiti irski referendum o novom fiskalnom paktu EU-a najavljen za četvrtak, premda su tržišta oprezno optimistična.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙