FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEČ - Čelnik eurogrupe Jean-Claude Juncker upozorio je Grke da ne okreću leđa euru rekavši u intervjuu za jedne novine da bi pobjeda radikalnih ljevičara na grčkim izborima u nedjelju imala nepredvidive posljedice za monetarnu uniju. Radikalna ljevičarska stranka Syriza "puše za vrat" konzervativnoj Novoj demokraciji uoči izbora, pokazale su zadnje ankete. Ovi izbori mogli bi odlučiti hoće li Grčka ostati u eurozoni. Čelnik Syrize Alexis Tsipras izjavio je da će, bude li izabran, voditi vladu protiv mjera štednje koje traže EU i MMF. Tsipras, koji želi odbaciti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći potpisan u ožujku, isključio je mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva u slučaju da izbori rezultiraju političkom pat pozicijom, poput onih održanih u svibnju.

NEW DELHI - Indijski premijer Manmohan Singh pozvao je u subotu europske čelnike da odlučno djeluju kako bi otklonili krizu u eurozoni, uoči odlaska na summit G20 u Meksiko. "Nadamo se da će europski čelnici odlučno djelovati kako bi otklonili financijske probleme s kojima su sučeljeni", rekao je Singh. Nastavak krize u eurozoni mogao bi "dodatno oslabiti svjetska tržišta i loše utjecati na naš gospodarski rast", upozorio je indijski premijer. Singh i njegov ministar financija Pranab Mukherjee ocijenili su da je dužnička kriza u Europi jedan od glavnih uzročnika usporavanja indijskog gospodarstva.

BEJRUT - Više od tisuću obitelji okruženo je i granatirano u više četvrti Homsa, u središtu Sirije, izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), pozivajući UN da "odmah intervenira". "OSDH poziva glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da odmah intervenira kako bi zaustavio neprekidna granatiranja četvrti u Homsu i omogućio evakuaciju više od 1.000 obitelji koje su u okruženju, sa ženama i djecom", ističe organizacija u priopćenju. Ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji poziva ujedno UN da posreduje u Homsu radi "evakuacije i zaštite više desetaka ranjenika kojima doista prijeti smrt zbog izostanka medicinske pomoći i nedostatka lijekova".

PEŠAVAR - Najmanje 13 ljudi poginulo je u subotu u eksploziji automobila bombe na tržnici u gradu Landi Kotalu na sjeverozapadu Pakistana, a strahuje se da bi broj mrtvih mogao rasti, izjavili su policijski i bolnički dužnosnici. Izgleda da je meta napada bio obližnji ured jednog plemenskog čelnika povezanog s vladom koja se bori protiv talibana. Bolnički izvori javljaju da su u eksploziji ranjene 34 osoba. Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙