FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ponovno oslabio prema dolaru, splasnuo optimizam u vezi summita EU-a

Autor: vmom
LONDON, 22. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, budući da je splasnuo optimizam glede mogućeg većeg napretka na sutrašnjem summitu EU-a u pogledu rješavanja dužničke krize u eurozoni, a nastavljaju ga pritiskati i zabrinutosti za stanje u grčkoj politici i za španjolski bankarski sustav.

Euro je tako oslabio prema dolaru za 0,5 posto, na 1,2752 dolara, no i dalje se drži iznad najniže razine u četiri mjeseca od 1,2642 dolara, na koju se spustio u petak.

Dolar je u približno istom postotku bio na dobitku i prema jenu, te se njime trgovalo po 79,76 jena.

Jen se pak našao pod pritiskom prema dolaru nakon što je međunarodna agencija za kreditne rejtinge Fitch danas snizila rejtinge Japanu, upozorivši na goleme razine javnog duga te zemlje.

Iako se u nekim krugovima pojavila nada da bi neformalni summit EU-a u srijedu mogao iznjedriti dogovor o mjerama za poticanje gospodarskog rasta, ulagači ipak nisu sigurni da će doći do značajnijeg napretka s obzirom na očigledna razilaženja u stavovima između Njemačke i Francuske.

Novi francuski predsjednik Francois Hollande trebao bi ustrajati na uvođenju zajedničke obveznice eurozone, što također zagovaraju Italija, Španjolska i Europska komisija. Njemačka se i dalje protivi takvoj ideji, inzistirajući na mjerama štednje. Jedan njezin dužnosnik tako je u utorak izjavio kako euroobveznica nije rješenje za probleme eurozone.

"Summit najvjerojatnije neće iznjedriti veći napredak. I dalje ostaju pritisci na slabljenje eura u odnosu na dolar, a svaki oporavak eura tržište će iskoristiti za njegove daljnje prodaje", kazao je Ian Stannard, čelnik europske valutne strategije u banci Morgan Stanley. Malen je napredak po pitanju donošenja novih mjera za svladavanje krize, zbog čega će euro ostati izložen pritiscima, dodao je.

Prisutna je i dalje zabrinutost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu nakon novih izbora sredinom lipnja, a glavobolje ulagačima zadaje i dalje posrnuli španjolski bankovni sektor. Institut međunarodnih financija (IIF) procjenjuje da će španjolskim bankama za pokriće gubitaka po nenaplativim zajmovima trebati dodatnih 76 milijardi eura.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙