FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom Španjolske, u fokusu sastanak G7

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima oslabio prema drugim vodećim valutama pod pritiskom izjava španjolskog ministra financija da je zbog visokih troškova zaduživanja toj posrnuloj članici eurozone otežan pristup financijskim tržištima, a u fokusu ulagača bio je i sastanak G7.

Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,2450 dolara. Ranije se nakratko spustio i na 1,2426 dolara.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je također bila na gubitku, oslabjevši za 0,7 posto, na 97,24 jena. Oslabjela je i prema britanskoj funti, na 80,93 penija.

Dolar je pak bio na dobitku i prema jenu, ojačavši 0,6 posto, na 78,78 jena.

Jedinstvena europska valuta i dalje je pod pritiskom vijesti iz Španjolske koja zbog posrnulog bankovnog sektora i rasta troškova zaduživanja možda neće izbjeći međunarodni paket pomoći. Ulagače brine i mogući izlazak Grčke iz eurozone nakon izbora 17. lipnja.

Euru dodatno ne idu na ruku ni najnoviji gospodarski pokazatelji. Tako je sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu pokazao najveći pad poslovnih aktivnosti u privatnom sektoru u posljednje gotovo tri godine. O dubini problema eurozone svjedoče i slabiji od očekivanja podaci o prometu u maloprodaji eurozoni i o njemačkim industrijskim narudžbama.

Dolaru je podršku prema jenu i euru nakratko pružila i izjava dužnosnika japanskog ministarstva financija da neće biti zajedničke izjave s današnje budno praćene telekonferencije ministara financija i guvernera središnjih banaka G7, održane kako bi se razmotrila produbljena dužnička kriza u eurozoni. Smatra se da su šanse za veći napredak u tim razgovorima prilično slabe.

"Svi priželjkuju neke nove informacije s današnje telekonferencije G7, no bojim se da neće biti ništa od toga. Najbolje čemu se možemo nadati je najava zajedničkih globalnih poticajnih mjera", kazao je Brad Bechtel, izvršni direktor u tvrtki Faros Tradingu.

Vjetar u leđa tečaju dolara prema jenu pružila je dodatno i izjava japanskog ministra financija Juna Azumija da snažan jen šteti japanskom gospodarstvu.

Razgovori ministara financija i guvernera središnjih banaka G7 potaknuli su tržišna nagađanja da bi Europska središnja banka (ECB) u srijedu na zasjedanju mogla odlučiti o nekom vidu dodatnih poticajnih mjera monetarne politike.

U razgovoru za švedski tisak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je da ECB ima prostora za daljnje snižavanje kamatnih stopa.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙