FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska i dalje pritišće tečaj eura; nastavljen uzlet jena

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 1. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u petak spustio na nove najniže razine prema dolaru u 23 mjeseca na međunarodnim tržištima valuta i na najniže razine prema jenu u posljednjih više od deset godina, pod pritiskom prodaja zbog ojačale zabrinutosti u vezi španjolskog bankovnog sektora.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,2286 dolara, novu najnižu razinu od srpnja 2010. godine. Potom se stabilizirao na 1,2348 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku od svega 0,1 posto.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je i 1,1 posto prema jenu, kliznuvši na 95,81 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 78,13 jena.

Pad eura izazvala je vijest da Španjolci pojačano izvlače novac iz zemlje zbog brige oko stanja u španjolskom bankovnom sektoru. Prema podacima tamošnje središnje banke, u ožujku je iz zemlje u inozemstvo poslano neto 66,2 milijarde eura, što je najveći iznos od početka prikupljanja tih statistika u 90-im godinama prošloga stoljeća.

"Izgledi za euro vrlo su pesimistični, poglavito nakon što su podaci iz Španjolske pokazali značajno povlačenje novca iz španjolskih banaka, što redom govori da će vjerojatno ta zemlja morati zatražiti pomoć", kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u banci Commerzbank.

Dolar je nakratko povećao gubitke prema jenu nakon vijesti s američkog tržišta rada o otvorenih svega 69 tisuća novih radnih mjesta u svibnju, najmanje od prošlogodišnjeg svibnja i daleko manje nego što se očekivalo. Taj podatak novi je u nizu slabih pokazatelja koji navode na zaključak da oporavak američkog gospodarstva posustaje.

U uvjetima snažnijeg jačanja jena prema dolaru i euru japanske su monetarne vlasti oštro upozorile da bi mogle intervenirati, upozoravajući da je snažan uzlet posljedica špekulacija i da će poduzeti odlučne mjere ako se oscilacije nastave.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙