FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru i jenu, ulagači zanemarili ocjene čelnika ECB-a

Autor: vmom
LONDON/NEWYORK, 6. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima prema dolaru i jenu, jer se ulagači očito nisu previše osvrtali na ocjene čelnika Europske središnje banke (ECB) o gospodarskim izgledima posrnule eurozone.

U trgovini obilježenoj oscilacijama eurom se trgovalo po 1,2500 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od oko 0,5 posto. Tijekom dana oscilirao je između najviše razine u danu od 1,2528 dolara i najniže, od 1,2438 dolara.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, oko 0,8 posto, te se njome trgovalo po 98,66 jena.

I dolar je bio na dobitku prema japanskoj valuti, i to 0,46 posto, dosegnuvši 79,11 jena.

Euro je odustao od dijela dobitaka prema dolaru nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će banka nastaviti samo s kratkoročnim operacijama likvidnosti, pogazivši time nade u daljnje poteze kojima bi se suzbila dužnička i bankovna kriza u eurozoni.

Analitičari u britanskoj banci Barclays svojim su klijentima kazali da očekuju da će središnja banka najaviti operacije dugoročnog refinanciranja, što bi bila svojevrsna zaštita od daljnjeg povlačenja bankovnih depozita u toj regiji.

“ECB očekuje pad gospodarske aktivnosti, no ne namjerava puno činiti po tome pitanju", kazao je Boris Schlossberg, direktor valutne analize u tvrtki GFT.

Većina investitora i stratega priznaje da odgovornost za rješavanje krize doista leži na političkim čelnicima u regiji.

“Postoji nada da će doista nešto poduzeti, iako nije jasno što. Problemi koje treba rješavati u ovome trenutku uglavnom su u nadležnosti političara eurozone, a ne središnje banke", kazao je Sebastian Galy, valutni strateg u banci Societe Generale.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙