FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

WASHINGTON - Zemlje u razvoju moraju se pripremiti za slabi rast i teška vremena s obzirom na opasnost eskalacije dužničke krize u eurozoni, upozorila je Svjetska banka. Poručili su da bi moglo uslijediti "dugo razdoblje kolebljivosti u globalnom gospodarstvu" ako dužnička kriza eurozone eskalira. Banka predviđa da će gospodarstva u razvoju porasti ove godine za 5,3 posto, u odnosu na 6,1 posto zabilježenih 2011. U SB-u su pozvali političare da poduzmu odgovarajuće dugoročne mjere kako bi se osigurao rast. "Zemlje u razvoju moraju se usredotočiti na reforme u smjeru povećanja produktivnosti i na ulaganja u infrastrukturu, umjesto da tek reagiraju na svakodnevne promjene u međunarodnom okruženju", rekao je Hans Timmer, direktor za razvojne perspektive u Svjetskoj banci. "Problemi su ozbiljni i zemlje u razvoju moraju računati na dugo razdoblje niskog rasta u Europi", zaključio je Timmer.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Desezonirana industrijska proizvodnja u eurozoni u travnju je smanjena za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u Europskoj uniji u cjelini pala za 0,4 posto, procjene su statističkog ureda EU-a. Time je pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini dodatno ubrzao, budući da je u ožujku u 17-članoj eurozoni ona smanjena za svega 0,1 posto a u 27-članom EU za 0,2 posto. Na godišnjoj razini, prema procjenama Eurostata, pad industrijske proizvodnje u eurozoni je iznosio 2,3 posto a u EU 1,7 posto. U odnosu na prethodni mjesec, među zemljama čijim podacima raspolaže statistički ured, industrijska proizvodnja u travnju je smanjena u šest zemalja, porasla je u njih šesnaest, dok je ostala nepromijenjena samo u Velikoj Britaniji. Na godišnjoj razini, među zemljama za koje postoje podaci, jedanaest ih je zabilježilo pad industrijske proizvodnje, a rast njih dvanaest.

BRUXELLES - Europski ministri za ribarstvo postigli su rano ujutro dogovor o reformi Zajedničke ribarske politike, ali u jako ublaženoj verziji. Reforma, koja bi trebala stupiti na snagu 2014., predviđala je "istinske promjene u odnosu na prošlost" i trebala dati trajne odgovore na problem prevelikog izlova ribe. No, nakon 20 sati pregovora, ministri okupljeni na sastanku u Luxembourgu postigli su dogovor o jako ublaženoj verziji prijedloga, odbacivši trenutačno uvođenje zabrane bacanja ribe koju se ne može prodati. Odlučili su se za postupno uvođenje te mjere do "barem" 2018. na Atlantiku te 2019. na Mediteranu. O tim će rokovima još pregovarati s Europskim parlamentom. Kada je riječ o "prenosivim koncesijama za ribarenje", koje bi trebale omogućiti tržištu da regulira broj ribarskih brodova, sloboda je ostavljena državama članicama hoće li ih uvesti ili ne. Ministri su također odbacili prijedlog Europske komisije da se od 2013. ukinu potpore ribarskim flotama. Pregovori o uspostavi novog Europskog fonda za pitanja mora i ribarstvo za razdoblje od 2014. do 2020. počet će u jesen.

WIESBADEN/ZAGREB - Potrošačke cijene u Njemačkoj u svibnju su bile više za l,9 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok su na mjesečnoj razini smanjene 0,2 posto, objavio je njemački statistički ured, potvrdivši preliminarnu procjenu objavljenu krajem svibnja. Riječ je o najnižoj godišnjoj stopi inflacije u najvećem gospodarstvu eurozone od prosinca 2010. godine, priopćeno je iz Destatisa. Stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena time se prvi put ove godine spustila ispod razine od dva posto, a zadnji je put na nižima razinama zabilježena u prosincu 2010. godine kada je iznosila 1,7 posto, pojašnjavaju u statističkom uredu. U usporedbi s ovogodišnjim travnjem indeks potrošačkih cijena smanjen je za 0,2 posto, što se poglavito pripisuje smanjenju cijena energenata za 1,5 posto, stoji u priopćenju. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) za Njemačku, pokazatelj kojemu prednost daje Europska središnja banka (ECB), u svibnju je uvećan za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije. U usporedbi s prethodnim mjesecom smanjen je pak za 0,2 posto.

MILANO - Talijanske banke nisu u poziciji sličnoj onoj koja je zadesila španjolske banke budući da su daleko manje izložene tržištu nekretnina, kazao je kreditni analitičar agencije za rejtinge Standard & Poor's (S&P) u razgovoru za Reuters. "Mišljenja smo da talijanske banke nisu u poziciji nalik onoj banaka u Španjolskoj, budući da je njihova izloženost sektoru nekretnina umjerenija a također i zato što ne vidimo rizike oštrog pada cijena nekretnina u Italiji kakav je zabilježen u Španjolskoj", kazao je Reutersu u utorak Renato Panichi. Ujedno je kazao da talijanske banke trpe pritiske proizišle iz državnih dugova, što im otežava pristup financiranju na tržištima. Talijanske banke mogu iskoristiti prednosti "relativno visoke razine štednih depozita kućanstava, koji potvrđuju njihove duboke korijene u lokalnoj zajednici", tumači dalje Panichi.

RIM - Talijanski premijer Mario Monti rekao je da njegova zemlja ne treba spašavanje premda su joj troškovi zaduživanja jako porasli zbog širenja zaraze iz Španjolske, čijim je bankama odobrena pomoć, to no nije smirilo tržišta, prenose europski mediji. "Italija ni u budućnosti neće trebati pomoć iz Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF)", rekao je Monti za njemački javni radio ARD. Monti je pozvao investitore i tržišne analitičare da se ne "oslanjanju na klišee i predrasude", istaknuvši da je njegova zemlja ostavila svoju "nediscipliniranu" prošlost iza sebe i da ulaže veće napore kako bi se dovela u red od mnogih drugih europskih zemalja. Talijanski troškovi zaduživanja su prešli šest posto, dok se Španjolska približila sedam posto, što pokazuje da tržišta nisu impresionirana dogovorom eurozone o pomoći španjolskim bankama u iznosu do 100 milijarda eura. "Opušteni smo kada je riječ o položaju Italije na međunarodnoj pozornici i na tržištima", rekao je Monti u srijedu u govoru pred talijanskim kabinetom. Istaknuo je da Italija ima manji javni deficit i stopu nezaposlenosti od mnogih drugih članica EU-a te stabilne banke koje nisu izložene krizi nekretnina kao u Španjolskoj.

TOKIO - Japanske temeljne narudžbe strojeva zabilježile su u travnju neočekivano snažan rast, izvijestila je vlada, što je protumačeno kao dobar znak za gospodarstvo. Narudžbe su inače važan pokazatelj kapitalne potrošnje i u travnju su porasle čak 5,7 posto u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini narudžbe su u travnju porasle za 6,6 posto. Podaci su prigušili strahovanja da će usporavanje gospodarskog rasta i jaki jen potaknuti poduzeća da presele proizvodnju u inozemstvo. Izvješće odražava povjerenje poduzeća u vezi s gospodarskim rastom, ističu analitičari. "Narudžbe strojeva prvi su pokazatelj trendova u gospodarstvu i pružaju nam grubu sliku investicijskih trendova", tumači Martin Schulz iz tokijskog Fujitsu Research Institutea. "Snažne narudžbe sugeriraju pojavu potražnje povezane s obnovom, što je dobar znak jer će domaće gospodarstvo biti ključ za ukupni rast u ovoj godini", dodaje.

LONDON/ZAGREB - Agencija Standard & Poor's snizila je u srijedu rejting Crne Gore za dugoročno zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti zbog slabljenja gospodarstva koje bi moglo ugroziti program fiskalne konsolidacije. Rejting je snižen s 'BB' na 'BB-', uz stabilnu prognozu. Agencija je ujedno potvrdila rejting 'B' za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti. Vlada u Podgorici nastoji stabilizirati javni dug u uvjetima slabljenja gospodarskih aktivnosti, ističu u Standard & Poor'su, predviđajući pad crnogorskog BDP-a u ovoj godini za 0,5 posto. Pritisak na rejting stvaraju i dugovi koji dospijevaju na naplatu i pad vanjskog financiranja banaka, tumače u agenciji. Stabilna prognoza odražava ravnotežu između rizika dodatnog pogoršanja vanjskog okruženja i načelne spremnosti vlade da provodi reforme kojima se otklanjanju slabosti u gospodarstvu, ističu.

FRANKFURT - Njemačke energetske tvrtke tuže vladu i traže 15 milijardi eura odštete zbog odustajanja od atomske energije, izvijestio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Samo najveći dobavljač energije E.ON traži najmanje osam milijardi eura odštete, piše FAZ, ne navodeći pritom izvor informacija. Nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi njemačka je vlada odlučila postupno odustajati od upotrebe atomske energije u proizvodnji električne struje, prisiljavajući proizvođače na zatvaranje unosnih velikih elektrana. Istodobno je uveden porez na nuklearno gorivo u razdoblju do zatvaranja svih nuklearki. E.ON i njegov konkurent RWE već su se žalili ustavnom sudu na tu odluku, tvrdeći da se njome krše prava iz domene vlasništva budući da moraju zatvoriti elektrane prije no što su planirali. U E.ON-u ističu da predmet žalbe nije odustajanje od atomske energije samo po sebi već izostanak nadoknade poduzećima na koja odgovarajuća odluka utječe. Zbog zatvaranja nuklearki oba su poduzeća zabilježila oštar pad dobiti.

SARAJEVO - Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu su stavile u promet suvremeni niskopodni vlak kojega je izradio zagrebački "Končar", što je ujedno prvi korak ka ozbiljnijoj modernizaciji zapuštenog željezničkog prometa u BiH. Riječ je o vlaku kapaciteta 186 putnika koji može dostići brzinu od 160 kilometra na sat, a na prvoj je vožnji prometovao od Sarajeva prema Mostaru. "Končar" je ovaj vlak isporučio Željeznicama FBiH 2009. ali on do sada nije prometovao jer za to nisu bili stvoreni tehnički preduvjeti. Prema dostupnim informacijama cijena vlaka je 5,3 milijuna eura, ali on još nije otplaćen. U Željeznicama FBiH razmatraju mogućnost kreditnog zaduženja kako bi izmirili dug prema hrvatskom proizvođaču. Direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić izjavio je kako je stavljanje u funkciju "Končarova" vlaka prvi korak ka ambicioznijoj modernizaciji putničkog prometa odnosno uvođenju u redovite linije garnitura španjolskih "Talgo" nagibnih vlakova. Ti bi vlakovi trebali početi prometovati krajem ljeta i najavljeno je kako će oni povezivati Sarajevo sa Zagrebom, Budimpeštom i Beogradom.

MADRID- Najveći lanac trgovina odjeće u svijetu španjolski Inditex izvijestio je da mu je neto dobit u tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem travnja poskočila 30 posto zahvaljujući rastu na inozemnim tržištima. Neto dobit iznosila je tako 432 milijuna eura. Prihodi su uvećani za 15 posto i iznosili su 3,4 milijarde eura, a poduprlo ih je širenje poslovanja u Gruziji, Bosni i Ekvadoru. Inditex u rujnu namjerava u Kini pokrenuti internetsku prodaju brenda Zara. Poduzeće ima ukupno 5.618 trgovina u 84 zemlje širom svijeta a prošle je godine dosegnulo najveću tržišnu kapitalizaciju među španjolskim poduzećima čije su dionice izlistane na burzama. S vodeće je pozicije pritom istuisnuo Telefonicu. Inditex je gotovo svakog dana otvarao novu trgovinu, smanjujući ovisnost o dugovima opterećenim španjolskim potrošačima. Ove je godine u SAD-u otvorio i prve trgovine brenda Massimo Dutti.

STOCKHOLM - Pronađen je kupac za švedskog proizvođača automobila Saab u stečaju, objavili su stečajni upravitelji, ne navodeći o kojoj je kompaniji riječ. Najavili su za danas konferenciju za novinstvo u sjedištu Saaba u Trollhattenu u južnoj Švedskoj, kada će otkriti detalje dogovora. Ovog mjeseca skupina kineskih i japanskih ulagača izvijestila je da je u travnju dala ponudu za Saab, prije isteka roka za dostavljanje ponuda. National Electric Vehicle Sweden (NEVS), kompanija registrirana u Švedskoj koju su osnovale neimenovana kompanija sa sjedištem u Hong Kongu specijalizirana za alternativnu energiju i jedan japanski investicijski fond, odbio je otkriti iznos ponude. Kineski proizvođač automobila Youngman također je bio zainteresiran za kupnju Saaba. Mediji su izvijestili da je ponudu poslao i indijski proizvođač komercijalnih vozila Mahindra & Mahindra. Saab je bio na rubu bankrota kada ga je GM početkom 2010. prodao nizozemskoj kompaniji Swedish Automobile (SWAN) koja se tada zvala Spyker za 400 milijuna američkih dolara. Stečajni upravitelji kazali su u travnju da Saabova imovina pokriva tek nešto više od trećine njegova duga koji iznosi 13 milijardi kruna.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima dok ulagači očekuju ovotjedni sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) radi smjernica o razini proizvodnje. Cijena barela nafte na londonskom je tržištu ostala nepromijenjena i iznosila je 97,16 dolara. Nije se značajnije mijenjala ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 83,24 dolara. Međunarodna agencija za energetiku procijenila je u srijedu u najnovijem izvješću da je iranski izvoz nafte od početka godine pao oko 40 posto pod utjecajem sankcija koje su uvele zapadne zemlje. Ta je procjena protumačena kao poziv OPEC-u da zadrži proizvodnju na sadašnjoj visokoj razini kako bi pomogao oslabljenim zapadnim ekonomijama koje se muče s visokim cijenama energije. Izvješće ipak nije potaknulo značajnija kretanja na tržištu nafte. Pozornost je sada okrenuta ovotjednom sastanku članica OPEC-a radi eventualnih promjena u razini proizvodnje, budući da zagovornici više razine cijena nafte traže od Saudijske Arabije da smanji priozvodnju. OPEC i američka vlada složili su se u utorak da bi svjetska tržišta nafte mogla dodatno oslabiti u drugoj polovini godine.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica oslabila su u srijedu u nervoznoj trgovini jer su ulagači nastojali smanjiti izloženost rizičnoj imovini pod utjecajem tinjajućih napetosti oko eurozone, predstojećih grčkih parlamentarnih izbora i posustajanja gospodarskog rasta. Indeks Londonske burze Ftse oslabio je tako 0,2 posto na 5.461 bod, frankfurtski DAX bio je u minusu 0,5 posto i kliznuo je na 6.127 bodova a pariški CAC spustio se na 3.043 boda, na gubitku 0,1 posto. U fokusu pozornosti ulagača i dalje je kriza u eurozoni, koja prigušuje njihovu sklonosti rizičnoj imovini dok se ne pojave jasnije naznake raspleta. Među gubitnicima izdvajao se rudarski sektor, koji su pritisnula slabija očekivanja u vezi s rastom i rastući troškovi. Dodatni pritisak stvorio je utjecajni savjetnik kineske vlade izjavom da bi kineski gospodarski rast u drugom tromjesečju mogao kliznuti ispod sedam posto na godišnjoj razini ako aktivnosti ostanu slabe i u lipnju. U takvom je okruženju Xstrata oslabila tri posto a Evraz 2,6 posto. Oslabile su i ostale cikličke dionice, poput proizvođača automobila Renaulta i proizvođača guma Michelina, za 3,6 posto, te Volkswagena, za 2,6 posto, Daimlera, za 2,5 posto.

posto.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros tek blago porasle, unatoč jučerašnjem snažnom rastu na Wall Streetu, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok se prinosi na španjolske obveznice kreću na rekordnim razinama. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu oko 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,8 posto. U Australiji i Singapuru, burzovni su indeksi blago pali, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku mršavih 0,1 posto. "U ovom je trenutku vjerojatno najbolje držati se gotovine i kloniti rizičnijih investicija, dok se situacija ne rasplete", kaže Phillip Weinberg, trgovac u tvrtki Karara Capital.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle više od 1 posto, zahvaljujući nadi da će Fed dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali na tržištu vlada nesigurnost zbog produbljivanja europske dužničke krize. Dow Jones indeks ojačao je 162 boda, ili 1,31 posto, na 12.573 boda, dok je S&P 500 porastao 1,17 posto, na 1.324 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 2.843 boda. Ulagače je jučer ohrabrila izjava Charlesa Evansa, predsjednika Fedove podružnice u Chicagu, da podržava politiku koja će ubrzati rast zapošljavanja, uključujući rekordno niske kamatne stope sve dok stopa nezaposlenosti znatnije ne padne. Ulagači se već dulje vrijeme nadaju da će američka središnja banka ponovno pokrenuti program kupnje državnih obveznica, nazvan kvantitativno popuštanje monetarne politike, kako bi potaknula brži rast gospodarstva.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙