FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Industrijske narudžbe u Njemačkoj u travnju su smanjene 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, što se poglavito pripisuje oštrom padu inozemnih narudžbi, objavilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva. Time je djelomice anuliran mjesečni rast narudžbi zabilježen u ožujku koji je prema revidiranim podacima ministarstva gospodarstva iznosio 3,2 posto. Pad industrijskih narudžbi u travnju najveći je od studenoga prošle godine. Takvi podaci najvećim dijelom proizlaze iz oštrog pada inozemnih narudžbi od 3,6 posto. Domaće industrijske narudžbe uvećane su pak za 0,4 posto. Na godišnjoj razini, prema podacima ministarstva, industrijske narudžbe u travnju su smanjene za 3,8 posto. Općenito podaci iz Njemačke svjedoče da ni relativno robusno najveće gospodarstvo eurozone nije ostalo neokrznuto u krizi, kazao je Peter Meister, analitičar banke BHF. Njemačko gospodarstvo, koje se uvelike oslanja na izvoz, idućih će se mjeseci suočiti s usporavanjem aktivnosti, upozorio je.

BERLIN - Njemačka ne očekuje da će Europa donijeti bilo kakve konačne odluke o jačanju koordinacije gospodarskih politika do proljeća iduće godine, po vladinu dokumentu koji je Reuters dobio na uvid. Dokument od osam stranica, pod naslovom "Veći rast za Europu - zapošljavanje, ulaganje, inovacije", definira vremenski okvir za čvršću fiskalnu integraciju, što njemačka kancelarka Angela Merkel smatra ključnim za vraćanje povjerenja financijskih tržišta nakon više od dvije godine krize. No ti bi planovi mogli više zabrinuti ulagače nego li ih ohrabriti jer Berlin očekuje gotovo godinu dana konzultacija i rasprava prije nego odluke o fiskalnoj uniji budu finalizirane. Dokument navodi da bi Europska komisija i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy mogli iznijeti konkretne prijedloge o čvršćoj gospodarskoj koordinaciji do summita EU-a u prosincu."Na osnovi toga, Europsko vijeće moglo bi prihvatiti planove na proljetnom summitu 2013.", kaže se u dokumentu. Dokument donosi također niz već poznatih prijedloga za jačanje rasta u EU-u, kao što su bolje korištenje europskih strukturnih fondova i povećanje kapitala Europske investicijske banke za 10 milijardi eura, što bi joj omogućilo da odobri zajmove od 15 milijardi eura na godinu kroz iduće četiri godine.

MILANO - Istražna sutkinja milanskog suda podigla je u utorak optužnicu protiv bivšeg čelnika banke Unicredit Alessandra Profuma i još 19 osoba zbog opravdane sumnje u poreznu utaju u toj talijanskoj banci, kazali su u utorak izvori u pravosudnim krugovima. Navedeni slučaj povezan je s poreznim utajama u 2007. i 2008. putem složene financijske sheme nazvane Projekt Brontos, koju je uspostavila banka Barclays a njome se služio talijanski bankovni div UniCredit. Profumo je u to vrijeme obnašao čelnu dužnost u Unicreditu, a optužuje ga se da je odobrio navedenu operaciju, kazali su pravni i istražiteljski izvori. Profumo je u priopćenju poručio kako se veseli suđenju za koje smatra da može samo potvrditi da su njegovi postupci bili ispravni. "Time bi se stalo na kraj de facto šteti koju moj ugled neopravdano trpi", kazao je u bilješci koju je objavila treća najveća talijanska banka Banca Monte dei Passchi di Siena u kojoj Profumo trenutno obavlja dužnost predsjednika uprave. U odvojenom priopćenju talijanski Unicredit također je izrazio uvjerenje da će suđenje skinuti ljagu s njezina poslovanja, kao i s njezinih bivših i sadašnjih zaposlenika. Prvo ročište na sudu u Milanu zakazano je za 1. listopada, kazali su izvori.

LONDON - Cijene nafte na londonskom su tržištu u utorak pale slijedom očekivanja da će naftnu potražnju pogoditi još jedan ciklus loših podataka iz eurozone a dodatni pritisak stvorile su i poruke Agencije za međunarodnu energiju (IEA) da aktualna razina cijena i dalje predstavlja prijetnju za svjetsko gospodarstvo. Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 68 centi, na 98,17 dolara. U ponedjeljak je kratko dotakla nanižu razinu u 16 mjeseci od 95,63 dolara da bi pred kraj trgovanja oporavila. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi nižoj cijeni. Dan ranije spustio se na najnižu razinu od prošlogodišnjeg listopada od 81,32 dolara da bi se potom oporavio. Unatoč padu cijena nafte u ponedjeljak izvršna direktorica IEA-e Maria van der Hoeven kazala je novinarima na konferenciji za novinstvo u utorak da se naftom i dalje trguje blizu 100 dolara za barel, što dodatno pojačava rizike za svjetski gospodarski rast. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 95,48 dolara za barel, što znači da je pala 1,96 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

LONDON/NEW YORK - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima oslabio prema drugim vodećim valutama pod pritiskom izjava španjolskog ministra financija da je zbog visokih troškova zaduživanja toj posrnuloj članici eurozone otežan pristup financijskim tržištima, a u fokusu ulagača bio je i sastanak G7. Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,2450 dolara. Jedinstvena europska valuta prema jenu je također bila na gubitku, oslabjevši za 0,7 posto, na 97,24 jena. Oslabjela je i prema britanskoj funti, na 80,93 penija. Dolar je pak bio na dobitku i prema jenu, ojačavši 0,6 posto, na 78,78 jena. Vjetar u leđa tečaju dolara prema jenu pružila je izjava japanskog ministra financija Juna Azumija da snažan jen šteti japanskom gospodarstvu. Razgovori ministara financija i guvernera središnjih banaka G7 potaknuli su tržišna nagađanja da bi Europska središnja banka (ECB) u srijedu na zasjedanju mogla odlučiti o nekom vidu dodatnih poticajnih mjera monetarne politike. U razgovoru za švedski tisak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je da ECB ima prostora za daljnje snižavanje kamatnih stopa.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙