FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

NEW YORK

Promatrači Ujedinjenih naroda koji su u petak posjetili sirijsko selo u kojem je počinjen masakr nad civilima pronašli su dokaze da su tamo bile vladine snage i tragove pokolja u kućama, objavio je u subotu UN. Promatrači su izdali priopćenje o posjetu sirijskom selu Mazrat al-Kubeiru u kojemu je, prema tvrdnjama aktivista, u srijedu masakrirano najmanje 78 civila. "U selu nije bilo niti jednog stanovnika pa promatrači nisu mogli razgovarati s nikim tko je svjedočio napadu u srijedu", stoji u priopćenju. Dodaje se da su u blizini sela otkriveni tragovi oklopnih vozila i da su neke kuće oštećene raketama, granatama i drugim oružjem različitog kalibra. Samo sirijska vojska ima oklopnjake i teško naoružanje. "U nekim kućama uočeni su tragovi krvi po zidovima i podovima", navodi se u priopćenju. "Na ulicama je još uvijek gorjela vatra i mogao se osjetiti snažan smrad spaljenog mesa", kažu UN-ovi promatrači.

KABUL

Četiri francuska vojnika iz koalicije NATO-a poginula su u subotu, prema afganistanskom izvoru, u napadu ustanika u Kapisi, pokrajini pod francuskim nadzorom, što predstavlja prve gubitke francuske vojske od izbora predsjednika Francoisa Hollandea. Međunarodne mirovne snage (ISAF), koje nikada ne objavljuju nacionalnost žrtava, priopćile su da su "četiri međunarodna vojnika poginula su nakon napada ustanika na istoku" zemlje. Ured francuskog predsjednika objavio je da je u napadu ranjeno petero francuskih vojnika, od kojih troje teško. Po riječima glasnogovornika policije u Kapisi Ahmada Ahmadzaija, napad je izvršen "na konvoj francuskih postrojbi" u okrugu Nidžrab a ubijeni su francuski vojnici.

BERLIN

Predsjedatelj Euroskupine Luksemburžanin Jean-Claude Juncker pozvao je na brzo rješavanje španjolske bankarske krize, dok se Madridu savjetuje sa svih strana da zatraži pomoć. U razgovoru u petak navečer na njemačkom radiju DeutschlandradioKultur, Juncker je kazao da "rješenje treba pronaći brzo". Usporedo je inzistirao na činjenici da španjolska situacija nije usporediva s onom u Grčkoj, hvaleći napore Madrida za oporavak javnih troškova. U razgovoru za njemački regionalni dnevnik Ruhr Nachrichten koji izlazi u subotu, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble ponovio je da je na Španjolskoj da odluči traži li financijsku pomoć svojih europskih partnera. "Na Španjolskoj je da odluči što je najbolje napraviti", kazao je on.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u petak napad iz zasjede na jugozapadu Obale Bjelokosti u kojemu je ubijeno sedam "plavih kaciga" iz Nigera, te izrazilo "veliku zabrinutost" zbog nesigurnosti u toj regiji Obale Bjelokosti koja graniči s Liberijom iz koje su, kako se pretpostavlja, došli napadači. "Članovi Vijeća sigurnosti izražavaju veliku zabrinutost zbog nesigurnosti koja prevladava na zapadu Obale Bjelokosti i u pograničnoj zoni te glede pograničnog kretanja naoružanih elemenata, među kojima paravojnih snaga i plaćenika", ističe se u izjavi Vijeća. Članovi zahtijevaju od vlade Obale Bjelokosti da "surađuje sa svim stranama u identifikaciji i krivičnom gonjenju odgovornih za taj napad", te "ponavljaju svoju punu podršku" mirovnim snagama UN-a u Obali Bjelokosti (UNOCI).

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙