FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BEOGRAD - Predsjednički kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i njezin predsjednik Tomislav Nikolić u subotu je izjavio da njegova stranka ne priznaje rezultate izbora održanih prošle nedjelje i najavio je prosvjede u Srbiji. Nikolić je izjavio da je predsjedništvo SNS-a na subotnjoj sjednici donijelo zaključak da ta stranka ne priznaje rezultate izbora koje je objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo. "'Od sutra počinjemo s mirnim, demokratskim, nenasilnim prosvjedima širom Srbije, kojima želimo srpskoj javnosti predočiti da izbori nisu bili regularni, pošteni i u skladu sa zakonom, da su možda bili unapred smišljeni u strankama vladajuće kolacije'', rekao je Nikolić, dodavši kako SNS ima ''mnogo dokaza o neregularnosti izbora". ''Sutra ćemo doneti odluku hoće li će biti drugog kruga izbora. Rukovodi nas želja da, kad građani Srbije daju glas, da on bude izbrojen kako treba. Obavijestili smo i sve međunarodne organizacije i pružili dokaze o masovnosti prijevara'', rekao je Nikolić. Njegove tvrdnje opovrgnute iz državnog izbrnog povjerenstva.

ATENA - Grčki predsjednik Karolos Papulias pozvao je u nedjelju na konzultacije čelnike svih šest parlamentarnih stranaka, u posljednjem pokušaju da se nekako sastavi vlada i izbjegne održavanje još jednih izbora, priopćeno je u subotu iz grčkog predsjedništva, javlja BBC. Papulias će se prijepodne sastati s čelnicima Nove demokracije Antonisom Samarasom, SIRIZA-e Aleksisom Ciprasom i PASOK-a Evangelosom Venizelosom, koji su mu već vratili mandate za sastav nove vlade, ne mogavši prikupiti potrebnu parlamentarnu većinu. Zatim će razgovarati s čelnicima ostalih četiriju stranaka koje su prešle izborni prag i ušle u parlament - Neovisnim Grcima, komunistima, neonacističkom Zlatnom zorom i Demokratskom ljevicom. Ne postigne li se dogovor o osnivanju vlade do četvrtka, Grci će u lipnju ponovo na izbore.

ZAGREB/ATENA - Vođa grčkih socijalista Evangelos Venizelos u subotu je vratio mandat predsjedniku Karolosu Papuliasu jer nije uspio sastaviti koalicijsku vladu pa je predsjedniku ostala još jedna prilika da u ponedjeljak pokuša izbjeći nove izbore koji bi mogli Grčku izbaciti iz eurozone, javljaju u subotu agencije. Venizelosov je pokušaj bio već treći pokušaj sastavljanja koalicije nakon parlamentarnih izbora koji prošlu nedjelju nisu nikomu dali uvjerljivu većinu za novu vladu, nužnu radi dobivanja iduće tranše međunarodne financijske pomoći Grčkoj, piše AFP

ISTANBUL - Dva turska novinara oslobođena nakon dva mjeseca zatočeništva u Siriji doputovala su u subotu u Teheran gdje bi se trebali sastati sa svojim obiteljima prije povratka u Tursku, izvijestila je novinska agencija Anatolija. Zrakoplov iz pravca Damaska s Ademom Ozkoseom i Hamitom Coskunom sletio je u Teheran i njih su dvojica rekli Anatoliji da su dobra zdravlja. Dvojica novinara trebala bi se vratiti u Tursku sa svojim bližnjima, koji su ih došli dočekati u Teheran, tijekom večeri u subotu ili najkasnije u nedjelju u zrakoplovu vlade turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana. Turski dužnosnici kazali su da su novinari oslobođeni uz posredovanje Irana, što pokazuje da Teheran i dalje ima utjecaja u Siriji. Slobodni snimatelj Coskun i Ozkose, novinar dnevnika islamističke orijentacije Milat, ušli su u Siriju početkom ožujka kako bi snimili dokumentarac o stanju u toj zemlji, turskom susjedu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙