FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RIM - Potres u noći između subote i nedjelje na sjeveroistoku Italije osim četiri ljudske žrtve, izazvao je velike štete na spomenicima kulture, navelo je ministarstvo za kulturu u priopćenju. Epicentar potresa jačine 6 po Richteru bio je u mjestu San Felice sul Panaro, između gradova Modene i Ferrare na dubini od oko 10 kilometara. Tlo se zatreslo u nedjelju u četiri ujutro. Spasioci u ruševinama traže zatrpane. Crkve su pretrpile velike štete i šef civilne zaštite Franco Gabrielli je istaknuo ograničeni pristup crkvama. U svojoj nedjeljnoj poruci papa Benedikt XVI. je izrazio tugu zbog smrtnih stradanja i zaželio brz oporavak ozlijeđenima.

BRINDISI - Bombaški napad u kojem je poginula djevojka, a ranjeno deset osoba u Brindisiju na jugu Italije vjerojatno je počinio pojedinac koji nema veze s mafijom, izjavio je u nedjelju visoki dužnosnik. Napad na školu Francesca Morvillo Falcone šokirao je Italiju. Tisuće ljudi izašle su na ulice izražavajući solidarnost sa školom i obitelji Melisse Bassi, tinejdžerke koja je poginula u eksploziji. "Čini se da je to djelo pojedinca", rekao je novinarima državni tužitelj u Brindisiju Marco Dinapoli i dodao da je policija identificirala osumnjičenog.

ISLAMABAD - Pakistan je u nedjelju blokirao društvenu mrežu Twitter na svom teritoriju zbog "bogohulnog" sadržaja, rekao je jedan djelatnik Državnog ureda za telekomunikacije. Na traženje da bude precizniji, glasnogovornik je objasnio da se radi o "natječaju za karikaturu Muhameda". Islam zabranjuje bilo kakav prikaz proroka. Objavljivanje karikatura Muhameda 2005. u Danskoj i drugim europskim zemljama je izazvalo prosvjede muslimana u svijetu.

KARTUM - Sudan je pustio na slobodu četvoricu stranaca uhićenih uz granicu s Južnim Sudanom, objavili su dužnosnici u nedjelju. Sudan je objavio da je četvorka - Britanac, Norvežanin, Južnoafrikanac i Južnosudanac, uhićena prošlog mjeseca zbog nezakonitog ulaska u naftom bogato granično područje zbog špijuniranja u korist Južnog Sudana. Dužnosnici Južnog Sudana odbacili su optužbe tvrdeći da su radili za UN i humanitarne organizacije koje uklanjaju mine te da su se izgubili u tom zabačenom području. "Zahvaljujemo predsjedniku za njihovo puštanje", rekao je bivši južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki koji je posredovao između dviju strana, na konferenciji za novinare sjedeći uz oslobođenu četvorku.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙