FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ulazak u EU za hrvatske će tvrtke značiti priliku, ali i izazov, bit će izložene većoj konkurenciji te se stoga moraju okrenuti ulaganjima u znanja, nove tehnologije i inovacije, istaknuto je na panel raspravi pod nazivom "Što hrvatskim izvoznicima donosi članstvo u EU" koja je održana u sklopu današnje 7. konvencije hrvatskih izvoznika. Mali broj izvoznika i skroman izvoz roba u industrijskom sektoru je nešto što jasno pokazuje da je to područje u kojem se mora još puno raditi, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. "Investirajte u nove projekte, Vlada će vas u tome podržati", poručio je izvoznicima Grčić. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica napomenuo je kako Hrvatska kao članica CEFTA-e ima bescarinski ulaz na ta tržišta, što će se promijeniti ulaskom u EU, što bi posebice pogodilo prehrambenu industriju. Do kraja lipnja Europska komisija trebala bi krenuti u pregovore sa svakom od zemalja članica CEFTA-e kako bi se tijekom prve polovine iduće godine ostvarile sve pravne pretpostavke za primjenu novog europskog režima od 1. srpnja 2013. Hrvatski je interes da u europski trgovinski režim bude ugrađena ona razina povoljnog ili bescarinskog trgovinskog režima kojeg Hrvatska ima sa zemljama CEFTA-e, kazao je.

ZAGREB - Uvođenje naknade od dvije kune po plastičnoj vrećići direktno bi ugrozilo opstanak 50 tvrtki proizvođača plastičnih vrećica i njihovih tri tisuće zaposlenih, ne bi došlo ni do zaštite okoliša čije onečišćenje tim vrećicama uzrokuje najviše ljudsko ponašanje, a time se pogoduje i uvoznom lobiju posebno papirnatih i platnenih vrećica kojih u Hrvatskoj nema dovoljno i čija je proizvodnja puno skuplja i rizičnija za okoliš. Upozorili su to predstavnci proizvođača plastičnih vrećica, Društva za plastiku i gumu, istoimeno Udruženje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) te Udruženje HUM-CROMA na današnjoj konferenciji za medije. Predsjednik HGK-ovog Udruženja Želimir Feitl naglasio je da bi s novom naknadom proizvodnja postala neisplativa. Domaći proizvođači proizvode plastične vrećice za četiri lipe po komadu, godišnje proizvedu oko 4.000 tona tih vrećica od čega se više od polovice izvozi u brojne zemlje Europe, a već plaćaju naknadu od 1.500 kuna po toni. To godišnje s obzirom na 2.400 tona plastičnih vrećica na hrvatskom tržištu iznosi oko 3,5 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša, kojemu se to uplaćuje, ne organizira nikakav sustav prikupljanja tih vrećića što bi proizvođači sve otkupili i reciklirali.

SPLIT - Odbijena je žalba Nezavisnog sindikata Jadrankamena na rješenje o otvaranju stečajnog postupka u Jadrankamenu, a Visoki trgovački sud žalbu je odbio kao nedopuštenu pa se stečajni postupak u tom poduzeću nastavlja, potvrdio je danas Hini predsjednik Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić. Nezavisni sindikat Jadrankamena žalio se nakon što je Trgovački sud u Splitu krajem ožujka donio rješenje o otvaranju stečaja nad tom tvrtkom. Nakon što je splitski Trgovački sud tu žalbu odbio kao nedopuštenu, sindikat je uložio novu žalbu, ali tada na Visoki trgovački sud u Zagrebu. U obrazloženju odbijanja žalbe Vijeće Visokog trgovačkog suda navodi da je žalbu mogao podnijeti jedino predsjednik Uprave Jadrankamena.

KOPRIVNICA - Kalinovečka tvornica komunalne opreme Rasco predstavila je danas svoje novo malo vozilo, univerzalni nosač priključnih strojeva "Muvo" koji su razvili i proizveli njezini stručnjaci. Riječ je o mini-vozilu na koje se može priključiti dvadesetak različitih priključaka pa se iz kosilice pretvara u ralicu, čistača ulice i dizalicu te nudi mnoga druga rješenja. "Tvrtka smo koja proizvodi petinu najvažnije komunalne opreme na europskom tržištu", rekao je Frane Franičević, predsjednik uprave Rasca, koji tri četvrtine proizvoda prodaje na međunarodnome tržištu. Tvrtka koja će ovih dana proslaviti 22. obljetnicu svoje proizvode nudi u 26 zemalja, od Rusije do Španjolske. Iz proizvodnog pogona Rasca dosad je izišlo pet probnih vozila nulte serije. Čelnici Rasca nadaju se da će u idućih šest mjeseci prikupiti potrebnu dokumentaciju za certifikaciju vozila te ga pustiti u prodaju početkom iduće godine. Vozilo će stajati između 60 i 65 tisuća eura.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa danas je blago pala, za 0,02 posto, na 1.733,03 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,13 posto, na 958,85 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 10,9 milijuna kuna, a samo su dvije dionice imale milijunske promete. Dionica HT-a ostvarila je promet od 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,60 posto, na 201,70 kuna. Nešto malo više od 2 milijuna kuna prometa imala je dionica Ericssona Nikole Tesle uz pad cijene od 0,82 posto, na 1.215 kuna. Po prometu slijedi dionica Petrokemije sa 828,4 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 2,09 posto, na 240 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙