FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Najviše cijene motornih benzina od ponoći će pasti za 32 odnosno 34 lipe po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti za 12 odnosno 13 lipa, podaci su Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 15. do 28. svibnja. To je drugo smanjenje cijene motornih benzina, nakon što su prije dva tjedna cijene pale za 33 odnosno 35 lipa po litri, dok cijene dizela padaju četvrto obračunsko razdoblje za redom. Po podacima Ministarstva, najviša cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 od ponoći može biti 10,67 kuna. Najviše cijene benzina od 98 i 100 oktana od sutra će biti niže za 34 lipe, jer je Ministarstvo maksimalnu cijenu eurosupera 98 utvrdilo na 11,02 kune, a cijena eurosupera 100 u iduća dva tjedna može biti najviše 11,28 kuna. S pojeftinjenjem od 12 lipa po litri, cijena eurodizela od sutra će, po prvi put od početka ožujka, pasti ispod 10 kuna, odnosno moći će se prodavati po najvišoj cijeni od 9,93 kune. Plavi dizel imat će 13 lipa nižu cijenu, 6,33 kune. Najviša cijena običnog loživog ulja od sutra može biti 7,13 kuna po litri, a euro plinskog ulja 7,36 kuna.

ZAGREB - Na današnjem okruglom stolu "Strategija za razvoj socijalnog/društvenog poduzetništva - pojmovi i definicije" u Zagrebu istaknuta je važnost donošenja Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva kako bi se olakšalo zapošljavanje teže zapošljivih skupina u društvu te što više ublažili negativni učinci tržišta rada. Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je važnost suradnje između ministarstva socijalne politike i ministarstva rada te naglasila da je socijalno poduzetništvo koje se razvijalo zadnjih godina dalo prve rezultate, što ohrabruje. Navela je da je u dosadašnjem razvoju socijalnog poduzetništva sudjelovao velik dio žena koje se vrlo teško zapošljavaju na zavodima za zapošljavanje, korisnici socijalnih pomoći (od kojih su velik dio bili korisnici stariji od 45 godina te 37 posto Roma ili drugih nacionalnih manjina). Dodala je i da je, od ukupnog broja osoba koje su sudjelovale u projektima, njih 41 posto dobilo neki oblik diplome ili certifikata koje im povećavaju mogućnost zapošljavanja. Također, Opačić je kazala da je u projektu sudjelovalo i oko 13 posto osoba s invaliditetom. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić upozorio je da je u EU više od deset posto radne snage angažirano u socijalnom/društvenom poduzetništvu. "Nažalost, Hrvatska sada nije ni blizu tog broja. Imamo veliki broj nezaposlenih od kojih velik broj spada u tzv. ranjivu skupinu i gdje je socijalno poduzetništvo jedna od mjera kojom bi ih se, uz osiguravanje sredstva za život, izvuklo iz socijalne isključenosti", kazao je.

ZAGREB - Proizvodnja energije iz biomase dugoročno će biti važna u energetskoj bilanci Hrvatske pri čemu velike šumske površine, te razvijena poljoprivreda i drvna industrija nude velike mogućnosti, ocijenjeno je na današnjem simpoziju "Korištenje biomase i proizvodnja bioplina". Simpozij je održan u sklopu projekta poticanja suradnje na području obnovljivih izvora energije kojeg provodi Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora u suradnji s tvrtkom Eclareoan, Udruženjem njemačkih trgovinskih i industrijskih komora i uz potporu njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i tehnologije. Gotovo polovina hrvatskog ozemlja prekrivena je šumama, ali još smo daleko od značajnije upotrebe biomase u proizvodnji energije, ocijenio je Julije Domac iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. Neki primjeri svjedoče o naprednijoj upotrebi, a jedan od njih je proizvodnja drvenih peleta. Riječ je o domaćem energentu velike dodane vrijednosti, koji se uglavnom izvozi jer u Hrvatskoj potrošača gotovo i nema, istaknuto je na skupu. Uz pelete, spomenuto je nekoliko općina koje su uvele područno grijanje na biomasu, kao što su Pokupsko i Ozalj.

ZAGREB - Dubrovačka Atlantska plovidba izvijestila je putem Zagrebačke burze da je danas u Južnoj Koreji, u brodogradilištu STX, preuzela brod novogradnju koji će ploviti pod imenom "AP Slano". Riječ je o drugoj od ukupno tri ugovorene novogradnje koje je Atlantska plovidba naručila u istom brodogradilištu. "AP Slano" blizanac je nedavno preuzetom brodu "AP Astarea". To su supramax brodovi od 57.300 tona nosivosti, ukupne duljine 190 metara, širine 32,26 metara i visine (do glavne palube) od 18,50 metara. Brod pokreće glavni stroj od 9.480 kW. Atlantska plovidba izvijestila je i da je danas u Tarantu u ltaliji prodala brod "Petka", koji je odmah po primopredaji od kupca ponovno preuzela u dugoročni time charter sklopljen na rok od jedne godine s time da dubrovački brodar ima mogućnost produljenja toga roka za još jednu godinu.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 18,7 milijuna kuna, cijene najtrgovanijih dionica uglavnom su pale, a dionički indeksi padaju šesti trgovinski dan zaredom, vrijednost Crobexa pala je za 1,15 posto, a specijaliziranog indeksa Crobex10 za 0,68 posto. Crobex je trgovanje završio na 1.763,51 bod, što je njegova najniža razina od 23. veljače ove godine. Vrijednost Crobexa10 na kraju današnjeg dana iznosi 976,18 bodova. Najtrgovanija je bila dionica Valamar Adria Holdinga s prometom od 1,97 milijuna kuna. Cijena te dionice je pala 3,10 posto, na 93,99 kuna. Više od 1,93 milijuna kuna prometa ostvarila je redovna dionica Croatia osiguranja čija je cijena pala za 2,39 posto, na 6.003,02 kune. Uz promet od 1,7 milijuna kuna, cijena dionice HT-a je pala za 0,56 posto, na zadnjih 200,38 kuna, što je njena najniža zadnja cijena još od kraja 2008. godine. Pad cijene za 5,13 posto, na 250 kuna, bilježe danas dionice Petrokemije kojih je protrgovano za 1,7 milijuna kuna. Više od milijun kuna prometa danas su imale i dionice Tiska sa 1,2 milijuna kuna, AD Plastika sa 1,16 milijuna te dionice Zagrebačke banke sa 1,04 milijuna kuna. Sve tri trgovanje su završile s padom cijene - Tiska za 1,52 posto, AD Plastika za 0,51 posto, Zagrebačke banke za 0,88 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙