FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao prema dolaru, Grčka i španjolske banke i dalje pritišću

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 18. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, držeći se nedaleko najniže razine u četiri mjeseca, u ozračju nastavljenih zabrinutosti oko Grčke i nestabilnosti španjolskog bankovnog sustava.

Nakratko se tako euro spustio na 1,2640 dolara, što je nedaleko njegovih najnižih razina u ovoj godini. Potom se stabilizirao na 1,2724 dolara, na dnevnom dobitku od 0,2 posto. Od početka mjeseca izgubio na vrijednosti četiri posto a na putu je da zaključi treći uzastopni tjedan na gubitku,

Jedinstvena europska valuta spustila se nakratko i na najnižu razinu prema jenu od početka veljače, od 100,17 jena, nakon čega se oporavila.

Dolar nije zabilježio promjene prema jenu i njime se trgovalo po 79,35 jena. Time se zadržao osjetno iznad najniže razine u tri mjeseca od 79,12 jena, na koju se bio spustio u četvrtak.

Snažna potražnja za američkom valutom podigla je vrijednost dolarovog indeksa, koji mjeri vrijednost američke prema košarici međunarodnih valuta, na najvišu razinu u četiri mjeseca.

Ulagači su prednost dali valutama kao što su dolar i jen koje percipiraju sigurnim utočištima za ulaganja u nemirnim vremenima, ne želeći se izlagati većim rizicima nakon što je agencija za rejtinge Moody's u četvrtak snizila kreditne rejtinge 16 španjolskih banaka.

Valutni stratezi kazali su da će euro ostati ranjiv na daljnje loše vijesti iz eurozone i na putu je da testira najniže razine u ovoj godini. Spuštanje ispod tih razina dovelo bi jedinstvenu valutu na najniže razine prema dolaru od kolovoza 2010. godine.

"Ako Grčka nije razlog zbog kojeg prodajemo eure, onda je to Španjolska. Ulagači očekuju nove loše vijesti i zabrinuti su, jer se čini da rješenja nema na vidiku", kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku u Londonu.

Grčkoj predstoje novi izbori sredinom lipnja, a raste zabrinutost da bi ta zemlja mogla napustiti eurozonu ako pobijede stranke koje se protive nametnutim mjerama štednje.

Istodobno jača zabrinutost u vezi španjolskih banaka i šansi da vlada bude prisiljena na nove akcije spašavanja, zbog čega se troškovi zaduživanja vlade u Madridu zadržavaju na visokoj razini.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙