FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao u očekivanju europskog summita; rast ipak ograničen zbog Grčke i Španjolske

Autor: vmom
LONDON, 21. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima u odnosu na dolar, odskočivši s najnižih razina u četiri mjeseca u očekivanju europskog summita, no nedostaje mu snage za izrazitiji rast zbog financijskih problema koji ne jenjaju u Grčkoj i Španjolskoj.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po tečaju od 1,2773 dolara, što je osjetno iznad najniže razine u četiri mjeseca od 1,2642 dolara, na koju se spustio u petak.

Jedinstvena zajednička valuta bila je na manjem dobitku, od 0,3 posto, i prema japanskom jenu i njome se trgovalo po 101,30 jena. Time je odskočila s najniže razine u tri i pol mjeseca od 100,219 jena.

U okolnostima većih neizvjesnosti kada ulagači utočište traže u takozvanim sigurnim valutama, dolar je ojačao prema jenu za 0,4 posto, na 79,26 jena. Drži se tako osjetno iznad najniže razine u tri mjeseca od oko 79 jena, zabilježene u petak.

Kriza u eurozoni eskalirala je početkom mjeseca zbog neuspjelih pokušaja grčkih stranaka da nakon izbora 6. svibnja sastave novu vladu, pa se budućnost Grčke u europskoj monetarnoj uniji našla pod znakom pitanja. Novi izbori bit će održani 17. lipnja.

Zabrinutost zbog slabog stanja španjolskog bankovnog sektora dodatno pogoršava raspoloženje spram eura. Uz to, mnogi tržišni sudionici sumnjaju da će postojeći krizni fondovi biti dovoljni da se spriječi širenje krize u slučaju izlaska Grčke iz eurozone.

U takvom ozračju ulagači su posljednjih tjedana prodavali eure a mnogi su sigurnost pronašli u valutama koje percipiraju sigurnim utočištima u neizvjesnim vremenima, kao što su dolar, jen i britanska funta.

"Prognoze za euro i dalje su vrlo promjenjive. Tržište je nešto optimističnije pred skorašnji summit EU-a, priželjujući da političari možda najave neke mjere koje će pomoći sustavu. No, krizu nije moguće riješiti preko noći", kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u banci Rabobank.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙