FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nakon 12 godina na mjestu guvernera Hrvatske narodne banke odlazim iz HNB-a, najavio je danas guverner HNB-a Željko Rohatinski. Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a istječe 12. srpnja, rekao je novinarima nakon današnjeg predstavljanja izvješća Svjetske banke da odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića. U nekoliko sam navrata izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada ocijeni da smo u stanju uspješno surađivati, no Vlada je ocijenila da takva suradnja više nije moguća. To mi je rekao premijer Milanović prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru, kazao je Rohatinski. Guverner HNB-a prethodno je na skupu posvećenom izvješću Svjetske banke o europskom gospodarskom modelu ustvrdio da se u sadašnjoj krizi održivi ekonomski rast može postići samo uz potrebnu razinu štednje. Hrvatska treba ići putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ograničena financijska sredstva preusmjerila s potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast s niskom inflacijom i stabilnim tečajem. Nadam se da će Vlada i HNB na čelu s novim guvernerom krenuti tim putem, rekao je Rohatinski te se zahvalio svima, a posebno hrvatskoj javnosti na podršci koju mu je pružala tijekom proteklih 12 godina.

SISAK - Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkoj Željezari izrazili su danas zadovoljstvo prodajom željezare talijanskoj grupaciji Danieli, a nadaju se da će se uskoro ponovno organizirati proizvodnja te što veći broj bivših radnika ponovno početi raditi. Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) objavila je danas da je zaključila prodaju Željezare Sisak talijanskoj grupi Danieli, a željezara je prodana za oko 30,4 milijuna dolara. "Ovo je najbolja vijest koju sam čuo ove godine. Naša je želja da se sada u što kraćem vremenu ponovo organizira proizvodnja te da što veći broj bivših radnika ponovo dođe na svoja radna mjesta. Još ako se talijanska tvrtka opredijeli za nova ulaganja, mislim da će sisačka Željezara ponovo predstavljati temelj hrvatske metalurške proizvodnje", kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Predrag Abramović. Sisačka Željezara prodana je talijanskoj grupaciji Danieli, odnosno njenoj metalurškoj kompaniji Acciaierie Bertoli Safau (ABS). CMC i Danieli grupa dogovorili su da će određena imovina Željezare Sisak biti isključena iz transakcije, pri čemu se u priopćenju CMC-a ne navodi o kojoj je točno imovini riječ. Kako se neslužbeno doznaje u Sisku, pogon za kojeg se još traži kupac je hladna prerada čeličnih cijevi, a za njega je navodno zainteresiran jedan njemački kupac.

KRALJEVICA - Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu, a Uprava im danas predaje i otkaz ugovora o radu. Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja s radnicima će potpisati opunomoćenica Vlade, zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal koja je danas u brodogradilištu. Ugovor obuhvaća isplatu otpremnina prema odredbama kolektivnog ugovora, isplatu plaća za travanj i svibanj te ostalih prava prema kolektivnom ugovoru, kao što su jubilarne nagrade i drugo, objašnjava predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica (SBK) Nenad Miškulin. Radnici će, kaže, dobiti otpremnine od 6400 kuna za svaku godinu radnog staža, a rok isplate je tri dana od potpisivanja ugovora. Osim toga, Uprava će danas svim radnicima uručiti poslovno uvjetovane otkaze, a radnici će se odreći svojih prava iz otkaznog roka, dodao je Miškulin napomenuvši da su prvi radnici do 14 sati već potpisali i preuzeli sve dokumente. Vlada je na sjednici održanoj 22. ožujka odlučila da brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, a na sjednici održanoj 25. svibnja odlučila je da će se u državnom proračunu osigurati 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika Kraljevice. Brodogradilište Kraljevica najstarije je hrvatsko brodogradilište i prvo brodogradilište na istočnoj obali Jadrana - osnovano je 1729. ukazom austrijskog cara Karla VI. Habsburškog. U Kraljevici su se gradili razni brodovi, od drvenih do modernih trgovačkih i ratnih brodova.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi danas poslijepodne počeli su u Vladi pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama. Na čelu Vladina Pregovaračkog odbora za pregovore je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a sa sindikalne strane pozvani su svi sindikati potpisnici TKU-a - to je osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture. Međutim, na današnji sastanak nisu se odazvali sindikati obrazovanja i znanosti pa tako nema predstavnika Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja iz kojeg su još ranije najavili da na sastanak neće doći jer su kasno dobili poziv, odnosno da su ga dobili tek u petak, a već imaju dogovorene obveze za danas. Na sastanak su došli predstavnici Sindikata djelatnika u kulturi, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Sindikata liječnika Hrvatske i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijelne skrbi Hrvatske. Uoči sastanka potpredsjednik Vlade i ministar financija Slavko Linić rekao je da Vlada ima svoj program koji treba provesti te da Vlada i sindikati imaju različite zahtjeve. Glavna tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić rekla je da je pitanje pristojnosti odazvati se pozivu Vlade te da svi sindikati javnih službi u načelu imaju iste ciljeve - zaštitu materijalnih prava zaposlenih, a da su pristupi različiti. TKU kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. godine.

ZAGREB - Vlada očekuje da će sindikati javnih i državnih službi u pregovorima koji su počeli danas pristati na smanjenje dodatnih prava, poput regresa i božićnice, kako bi sačuvali radna mjesta i dali svoj doprinos konsolidaciji državnog proračuna, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. U vremenima "debelih krava" bili su potpisani za radnike izuzetno dobri kolektivni ugovori, s mnoštvom različitih prava koja je sada, kada već tri godine grcamo u krizi, teško održati, rekao je Grčić novinarima uoči današnjeg predstavljanja izvješća Svjetske banke. Nadam se da ćemo u razgovoru s predstavnicima zaposlenih u javnim i državnim službama postići dogovor, jer u okolnostima kada je više od 150.000 radnika u privatnom sektoru ostalo bez posla normalno je da se u javnom sektoru razgovara barem o tim dodatnim pravima, kaže Grčić. Ako sindikati odbiju taj prijedlog, Vladi ne ostaje puno prostora jer je još u projekcijama proračuna za ovu godinu računala na dogovor sa sindikatima da to bude njihov minimalni doprinos konsolidaciji proračuna, tako da ta sredstva nisu ni predviđena u proračunu.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako smjenjivanje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta nije predmet razgovora dvaju strateških partnera vlasnika Ine, pogotovo ne putem medija. Evidentno je da odnosi unutar Nadzornog odbora (NO) Ine nisu onakvi kakvi bi trebali biti i to je razlog zašto premijer Zoran Milanović inzistira da se s jakim timom MOL-a sastanu najodgovorniji ljudi iz Vlade, kazao je Linić novinarima zamoljen za komentar medijskih objava prema kojima hrvatski članovi NO Ine traže Aldottovo razrješenje. Možemo govoriti o nepoštivanju hrvatskih članova NO koje je evidentno, rekao je Linić te istaknuo kako treba i obnoviti ulaganja u Inine rafinerije i maloprodajnu trgovačku mrežu. "To su stvari o kojima trebamo razgovarati, ali i o odgovornosti svih članova NO, promjenama dioničarskog ugovora i o tome što je interes Vlade u Ini i što očekujemo. Sve ostalo su nesporazumi i neprihvatljivi odnosi između dvaju partnera", rekao je Linić.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze tjedan su započeli s rastom, Crobex je današnje trgovanje završio na 1.637,29 bodova, što je porast od 0,55 posto, a vrijednost Crobexa10 je porasla 0,71 posto, na 897,89 bodova. Redovni promet na Burzi iznosi danas 12,4 milijuna kuna, a milijunski promet su ostvarile svega četiri dionice. Najtrgovanija je dionica HT-a s prometom od 3,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,6 posto, na 195 kuna. Dionica Podravke protrgovano je za 1,2 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla 1,37 posto, na 220 kuna. Promet od 1,1 milijun kuna ostvarila je dionica Valamar Adria Holdinga čija je cijena pala 1,54 posto, na 87,50 kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe prodano je za 1,1 milijun kuna, a ta je dionica zabilježila rast cijene od 2,37 posto, na 214,98 kuna. Dionica Ericsson Nikole Tesle danas je ostvarila 858,7 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pala 4,89 posto, na 914 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙