FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Od 1. lipnja cestarine za povremene korisnike poskupjet će za 15 posto, za korisnike ENC-a (elektronske naplate cestarine) cijene će ostati iste, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture provest će tijekom lipnja promotivnu akciju prodaje ENC-a uz popust, tako da će novi korisnik za uplaćenih 500 kuna na račun dobiti još 158 kuna te ENC uređaj za jednu kunu. Cestarina se povećava za 15 posto korisnicima koji je plaćaju u gotovini ili karticama na licu mjesta, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Nakon povećanja cijene vožnja "Dalmatinom" od Zagreba do Splita stajat će 181 kunu (do sad 157 kuna), a od Zagreba do Rijeke 69 kuna (do sada 60 kuna). No, korisnicima ENC-a cijena se ne mijenja te zadržavaju dosadašnji popust od 10 posto. Kako bi populariziralo korištenje ENC-a, Ministarstvo će organizirati promotivnu akciju u kojoj će korisnici dobiti ENC uređaj za kunu (cijena mu je 122 kune), te za uplaćenih 500 kuna dobiti još 158 kuna bonusa. S novim cijenama HAC očekuje povećanje godišnjeg prihoda za 8,43 posto, odnosno za 104 milijuna kuna u ovoj godini, a ARZ za 7 posto, odnosno 47 milijuna kuna u 2012. Time će ta javna poduzeća stabilizirati poslovanje, a do kraja godine započet će restrukturiranje kojim će biti smanjen broj zaposlenih te će se izdvojiti tvrtke za održavanje i naplatu, kaže Hajdaš Dončić. Dogovorom sa sindikatom i uz stimulativne otpremnine iz HAC-a i ARZ-a do kraja godine otići će 7 posto zaposlenih, odnosno ukupno oko 260 ljudi.

ZAGREB - Hrvatska je prošlu godinu završila s 37 posto povučenih alociranih sredstava iz IPA fondova, a cilj je da u godinama ispred nas taj postotak barem udvostručimo zbog čega je potrebno ojačati administrativne kapacitete i poboljšati pripremljenost projekata. Rekao je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj zajedno s europskim povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj. Istaknuo je da bi trebalo imati pedeset posto više gotovih projekata, tzv. "zalihu projekata", nego novaca koji je na raspolaganju da bi se alocirana sredstva mogla apsorbirati u zadovoljavajućem postotku. Također je pojasnio da je Hrvatska sada u fazi korištenja IPA fondova sa 140 milijuna alokacije, sljedeće godine, u drugoj polovici kada postane članica, taj se novac penje na 450 milijuna eura da bi već u 2014. taj iznos bio negdje oko 1,08 milijardi eura. Hahn je izrazio zadovoljstvo najavom o povećanju broja ljudi koji rade na projektima. Također je spomenuo mala i srednja poduzeća, kazavši da Europska unija ima u budućnosti cilj usredotočiti se i na njih kako bi se pojačala njihova konkurentnost, poslovanje i radna mjesta.

ZAGREB - Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn obišao je danas radove na projektu "Sustav signalno-sigurnosnih uređaja na Zagreb Glavnom kolodvoru", u društvu potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i EU fondova Branka Grčića te ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića. Upravo ovim projektom vidimo koliko je željeznica važna te da je njezin razvitak prioritet Vlade. Hrvatska je most između sjevera i juga. Ima dobre ceste, ali treba i dobre željeznice, rekao je Hahn. Sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru je projekt koji se u visini od 85 posto sufinancira bespovratnim sredstvima EU-ova Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Ukupna vrijednost projekta je 94,5 milijuna kuna. Novi uređaji omogućit će bolju protočnost prometa vlakova u cijelom zagrebačkom čvorištu te će skratiti njihovo vrijeme manevriranja. To će pak smanjiti utjecaj uskog grla u daljinskom prijevozu na 10. paneuropskom koridoru.

ZAGREB - Ukupne štete u hrvatskom voćarstvu prouzročene elementarnim nepogodama, mrazom početkom travnja, procjenjuju se na oko 950 milijuna kuna, istaknuo je danas na Saboru Hrvatske voćarske zajednice njen glasnogovornik Frano Ivković. Naglašava kako je riječ o elementarnoj katastrofi te kako nastale štete voćari ne mogu sami sanirati. Stoga traže od Vlade i resornog ministarstva poljoprivrede da država voćarima nadoknadi 30 posto iznosa štete. Voćari traže i da država oprosti zakup plaćanja državne zemlje za dvije godine, kao i da se smanji kamatna stopa voćarima koji imaju kredite sa sadašnjih 4 ili 5 posto, na 2 do 3 posto. Trebalo bi, smatra Ivković, uputiti zamolbu i da se voćarima oprosti dio kreditnih zaduženja, te napominje da se nadoknada štete treba odnositi na voćare plantažere. Ukoliko izostane pomoć države, kazao je Ivković, 50 posto voćara napustit će voćarstvo. Zagrebački voćar Jurica Pavelić ističe da iako su voćari već upozorili na navedeni problem i obratili se resornom ministarstvu reakcija je izostala, odnosno očito je da ovaj problem ne pobuđuje interes niti ministra niti njegovih pomoćnika.

ZAGREB - Unatoč pozitivnim signalima s europskih burzi, na Zagrebačkoj burzi i danas vlada tmurno raspoloženje, tako da su Crobexi u blagom minusu, a promet vrlo nizak. Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 0,16 posto, na 1.717 bodova, a Crobex10 0,54 posto na 943 boda. Redovni promet dionicama do podneva je dosegnuo tek 2,7 milijuna kuna. Najveći promet do podneva imala je dionica HT-a, 802.000 kune, uz blagi pad cijene, za 0,06 posto, na 202 kune. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 705.000 kuna prometa. Cijena joj je potonula 2,23 posto, na 1.180 bodova. Među likvidnijim izdanjima tek je dionica Valama Adrije Holdinga u plusu i to za 0,24 posto. Najveća gubitnica, pak, dionica je Diokija, koja je pojeftinila 8,69 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnu listu oslabila prema euru za 0,16 posto, oslabila je i prema drugim važnijim valutama, a srednji tečaj američkog dolara premašio je razinu od šest kuna, prvi put nakon gotovo dvije godine. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,564070 kuna. Prema američkom dolaru kuna je oslabila za 0,73 posto te srednji tečaj dolara iznosi 6,018994 kune. Zadnji je put srednji tečaj dolara bio iznad razine od šest kuna na tečajnici utvrđenoj 9. lipnja 2010. godine. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku za 0,15 posto te prema britanskoj funti za 0,49 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,299192 kune, a funte 9,443283 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙