FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Model otkupne cijene mlijeka, dogovoren 24. veljače ove godine, ostaje na snazi do kraja rujna ove godine, dogovorili su predstavnici proizvođača mlijeka i prerađivačke industrije na današnjem sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Taj model podrazumijeva izračun otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka pet zemalja Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske. Izneseni su podaci o aktualnoj proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj prema kojima je u prva četiri mjeseca ove godine isporučeno 215 milijuna kilograma mlijeka, što je za 5,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Od ukupnog isporučenog mlijeka za ožujak čak je 95,16 posto zadovoljavalo uvjete prve kategorije mlijeka. Prema primjenjivanom modelu izračuna cijene mlijeka u ožujku je ostvarena cijena od 2,417 kn/kg, dok je u travnju cijena bila nešto viša i iznosila je 2,428 kune za kilogram. Kao novost najavljen je i novi model isplata potpore za mlijeko od 0,5 kuna za kilogram u deset rata, umjesto dosadašnje isplate na godišnjoj razini. Isplata ovih potpora krenut će do 30. lipnja.

ZAGREB - Turistički sektor na čelu s Ministarstvom turizma procjenjuje da porast cijena cestarina u Hrvatskoj neće znatnije utjecati na turistički promet ove godine, ali dodaju da se to može negativno odraziti na konkurentnost hrvatskog turizma te da bi konkurencija, koja se kao i Hrvatska bori za svakog gosta, to mogla iskoristiti u svojim kampanjama. Komentirajući poskupljenje cestarina za 15 posto od 1. lipnja ministar turizma Veljko Ostojić ističe kako je odluka o korekciji tih cijena donijeta nakon pomne analize poslovanja trgovačkih društava koji upravljaju autocestama, ali naglašava i da svako povećanje izdataka, u ovom slučaju auto gostiju, negativno utječe na konkurentnost hrvatskog turizma. No, kako kaže, s obzirom na učešće cijene cestarina u ukupnom budžetu namijenjenom za godišnje odmore, procjenjuje da navedena korekcija neće značajno utjecati na ovogodišnji turistički promet.

SPLIT - Radnici splitskog Montera, njih šesdesetak, koji su u štrajku već mjesec i pol, danas su se okupili ispred sjedišta Splitsko-dalmatinske županije i polusatnim prosvjedom izrazili nezadovoljstvo što već 11 mjeseci nisu primili plaće. "Pošto je država naš najveći vjerovnik, u iznosu od 60 milijuna kuna, tražimo da se ona uključi u rješavanje poteškoća u koje je zapao Monter omogućavanjem nastavka rada ili neka otvori stečaj tvrtke", istaknula je sindikalna povjerenica u Monteru Marijana Kolak. Ona je rekla kako su nezadovoljni radnici više puta pisali Vladi tražeći pomoć u prevladavanju poteškoća u Monteru, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor niti povratnu informaciju.

ZAGREB - Ličko-senjska i Karlovačka županija ovih će dana ugostiti 25 stranih novinara koji su u prošloj godini u svojim zemljama najbolje predstavili hrvatski turizam, a Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i ove će godine, osmi put za redom, dodjeliti nagrade "Zlatna penkala" inozemnim novinarima za njihov doprinos u promidžbi hrvatskog turizma u svijetu u 2011. Svečana dodjela nagrada bit će održana u Otočcu 28. svibnja, izvijestili su danas iz HTZ-a. Nagrade će biti dodijeljene u dvije kategorije - za najbolji tiskani materijal i najbolju TV ili radijsku emisiju. Nominirani novinari, njih 25, dolaze s naših ključnih emitivnih tržišta, gdje su u protekloj godini svojim pisanjem i reportažama predstavili ljepote i turističku ponudu Hrvatske.

OPATIJA - Opatijski Hotel Ambasador dobitnik je nagrade najvećeg svjetskog web sitea za putovanja TripAdvisora - Cerficiate of Excellence za 2012., izvijestili su danas iz Liburnia Riviera Hotela, u sklopu kojih posluje taj hotel. Kako navode iz LRH, riječ je o certifikatu kojim se nagrađuje izvrsnost u turističkoj i uslužnoj industriji u cijelom svijetu, a dodjeljuje se samo objektima koji postižu izvanredne ocjene gostiju na TripAdvisoru. Oko deset posto hotela, restorana i uslužnih objekata objavljenih na TripAdvisoru dobiva tu nagradu. Tvrtke, kako bi se kvalificirale za nju, moraju održavati ukupni rejting s četiri ili više od ukupno pet bodova, a boduju se ocjene gostiju. TripAdvisor je najveća svjetska web stranica posvećena putovanjima, sa više od 50 milijuna individualnih posjetitelja i više od 60 milijuna mišljenja i ocjena.

ZAGREB - U Božavi na Dugom otoku od 25. do 27. svibnja održat će se 1. susret otočnih obrtnika Hrvatske obrtničke komore na temu "Strategija opstanka poslovanja otočnih obrtnika", izvijestili su iz HOK-a. Na Susretu otočnih obrta okupit će se obrtnici različitih djelatnosti koji rade na otocima kako bi mogli razmijeniti iskustva, aktualizirati problematiku poslovanja na otocima, ponuditi rješenja za kvalitetnije djelovanje, potaknuti ideje za bolju i učinkovitiju suradnju lokalnih i državnih tijela. Razmotrit će se teme iz različitih područja poslovanja obrta, a sve sa jednom osnovnom idejom - kako osigurati najpovoljnije uvjete za kvalitetno i racionalno poslo

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren slab redovni promet od tek 7,2 milijuna kuna, što je pratio i pad vrijednosti dioničkih indeksa, Croebxa za 0,36 posto, na 1.714,13 bodova, a Crobexa10 za 0,33 posto, na 945,95 bodova. Promete veće od milijun kuna imale su danas samo dvije dionice. Malo više od 2 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena pala za 1,99 posto, na 1.181 kunu. Dionica HT-a imala je 1,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je blago smanjena, za 0,01 posto, na 201 kunu. Sa 521,4 tisuća kuna prometa slijedi dionica AD Plastika, čija je cijena smanjena za 0,60 posto, na 114,11 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙