FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - S 1. siječnja iduće godine u Hrvatskoj će početi primjena e-radne knjižice koja će postati obvezna s 1. srpnja 2013. kada Hrvatska uđe u EU, čime 'sive radne knjižice' odlaze u povijest, najavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na 2. Fininoj konferenciji o elektroničkom ili e-poslovanju. Konferencija je okupila više od 200 sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva kojima su kroz niz tema i predavanja predstavljena najnovija rješenja i trendovi u e-poslovanju, s posebnim osvrtom na e-government. Osim e-radne knjižice, Mrsić je najavio i uvođenje elektroničke prijave i odjave radnika (putem interneta) i to u roku od 24 sata, a ne kao sada u roku osam dana. Time će se omogućiti bolja kontrola tržišta rada, pa i njegovog 'crnog' dijela, a sve je to, kako je kazao, dio sveobuhvatne informatizacija javne uprave koja je u tijeku i koju je ova Vlada označila izuzetno važnim procesom. Mrsić je uvjeren i kako će se do iduće godine znatno povećati broj e-računa u Hrvatskoj, kojih je sada, po podacima koje je iznijela predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta, oko 100 tisuća i to većinom tvrtki. Pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić najavio je da Ministarstvo gospodarstva u suradnji s ICT sektorom priprema katalog investicija za ICT, istraživanje i razvoj. Pokrenuta je i izrada analize o stanju e-poslovanja u Hrvatskoj, što će biti podloga za izradu strategije e-poslovanja.

ZAGREB - MOL je danas izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost pismom koje je Vladi uputilo četvero hrvatskih članova Nadzornog odbora Ine, u kojem traže smjenu predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta. MOL je preko medija saznao da su određeni članovi NO-a Ine poslali pismo hrvatskoj Vladi, te je "nezadovoljan i zabrinut zbog činjenice da je nekoliko informacija navedenih u članku netočno, pogrešno predstavljeno te prikazuju Inin položaj i Molove namjere na krivi način", kaže se u priopćenju MOL-a. Iz MOL-a podsjećaju da su i do sada govorili kako bi u trenutnoj situaciji imenovanje potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića u NO Ine "svakako bio dobar potez". On bi, dodaju, omogućio hrvatskoj Vladi informacije iz prve ruke o "istinitim tendencijama i rezultatima". U MOL-u vjeruju da se Inom dobro upravlja, ona ostvaruje dobit, investicije su ubrzane i rukovodstvo radi dobar posao. Četvero hrvatskih članova NO-a Ine poslali su nedavno pismo Vladi u kojem upozoravaju da je, s obzirom na stanje u kompaniji, došlo vrijeme da se zahtijeva smjena predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta. Upozoravaju i da se mora započeti s pregovorima oko izmjene dioničarskog ugovora jer hrvatska država, iako ima samo 2,4 posto manje dionica od MOL-a, koji još nije dosegnuo 50-postotni udio u Ini, nema nikakvih upravljačkih prava niti može utjecati na ono što se u Ini događa.

ZAGREB - Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba imenovan je predsjednikom Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora-ECTAA, izvijestili su danas iz UHPA-e. Žgomba je prva osoba iz Hrvatske na toj poziciji, a imenovan je na prošlotjednoj izbornoj skupštini ECTAA-e koja je održana u Krakowu. Iz UHPA-e najavljuju da će o detaljima tog značajnog događaja za hrvatski turizam izvijestiti na konferenciji za novinare sredinom ovog tjedna. ECTAA, sa sjedištem u Bruxellesu, objedinjuje udruženja putničkih agencija iz 31 države, a kroz članstvo u ECTAA-i obuhvaćeno je 77 tisuća putničkih agencija diljem Europe.

ZAGREB - Hrvatskoj je na generalnom godišnjem zasjedanju Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), u Parizu 24. svibnja, službeno dodijeljen status zemlje s kontroliranim rizikom u odnosu na goveđu spongiformnu encefalopatiju (GSE), u javnosti poznato pod nazivom 'goveđe ludilo', izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. Ostvarivanje tog statusa, koji je dosad dodijeljen tek manjem broju članica OIE-a, konačni je plod dugogodišnjeg sustavnog i predanog rada svih segmenata veterinarske službe u Hrvatskoj. Iz Ministarstva napominju kako se u Hrvatskoj GSE sustavno nadzire od 1996., odmah po objavi prvih sumnji u moguću povezanost bolesti u Velikoj Britaniji sa zdravljem ljudi. Od početka pretraživanja do danas je u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu pretraženo ukupno više od 250.000 uzoraka uzetih od uginulih i zaklanih goveda, bez ijednog pozitivnog rezultata. Bolest nikada nije potvrđena u Hrvatskoj, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u svibnju Crobex indeksi pali više od 7 posto, a znatno je pao i promet, pokazuje mjesečno izvješće o trgovanju na burzi. Crobex je svibanj završio na 1.668,46 bodova, što je pad od 7,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je Crobex10 potonuo 7,4 posto, na 913,39 bodova. Ukupni promet na Zagrebačkoj burzi u svibnju je iznosio 302 milijuna kuna, što je 8,5 posto manje nego u travnju, dok je redovni promet dionicama pao za 18,9 posto, na 258,7 milijuna kuna. Najviše se u svibnju trgovalo dionicom HT-a. Uz promet od 57,4 milijuna kuna, cijena te dionice pala je u petom mjesecu 4,4 posto, na 198 kuna. S prometom od 26,3 milijuna kuna slijedi povlaštena dionica Adris grupe, a cijena joj je pala 2,7 posto, na 212,01 kunu. Treća na listi 10 najlikvidnijih je dionica Ericsson Nikole Tesle s prometom od 18,6 milijuna kuna. Cijena joj je u svibnju pala za 19,3 posto, na 1.002,99 kuna. Dionica Atlantic grupe svibanj je završila s prometom od 15,9 milijuna kuna i padom cijene za 5,6 posto, a dionica Petrokemije s prometom od 12 milijuna kuna i padom cijene za 10,1 posto. Više od 11,4 milijuna kuna prometa u svibnju je ostvareno dionicama Valamar Adria holdinga, a cijena im je pala 9,8 posto.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva izbrisali blage jutrošnje dobitke i sada su u minusu, a najveći pad cijene bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, za 7,8 posto. Crobex indeks oko podneva utonuo je u minus 0,6 posto, na 1.618 bodova, a Crobex10 0,28 posto na 889 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego u petak u ovo doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 1,7 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 195 kuna. Milijunski promet zasad je ostvaren još i dionicom Podravke, pri čemu joj je cijena ojačala blagih 0,28 posto, na 218 kuna. Među likvidnijim izdanjima, najveći pad cijene bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, za 7,84 posto, na 906 kuna. Najveći rast cijene, pak, ostvarila je dionica Rivijere Poreč, za 2,18 posto, na 11,25 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,28 posto u odnosu na tečajnu listu od petka, a ojačala je i prema ostalim važnijim valutama, najviše prema američkom dolaru, za 1,19 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,549996 kuna. Na vrijednosti su prema kuni oslabila danas i sve ostale promatrane inozemne valute, američki dolar je oslabio 1,19 posto, britanska funta za 0,65 posto, a švicarski franak za 0,29 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 6,074011 kuna, funte 9,346368 kuna, a franka 6,288519 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙