FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

RIJEKA - Ova Vlada nema nikakav alibi, ili će postići rezultat ili se mora maknuti, rekao je sinoć predsjednik HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na izvještajno-tematskoj sjednici riječke podružnice HNS-a. U Vladi ključnu ulogu ima SDP, a stratešku HNS, te im je zajednički cilj maksimalnom suradnjom zemlju izvući iz situacije koja je, kako je rekao, gotovo beznadežna. Sreća za SDP je da ima predsjednika kojem je potpuno jasno koja je naša uloga, dodao je Čačić. "Ova zemlja nema nikog osim nas, ako mi to ne napravimo, ne očekuje valjda netko da to napravi Karamarko", izjavio je Čačić i dodao: "Karamarko je okrenut u krivom smjeru. Ne možemo više dozvoliti da zemlju vode ljudi okrenuti u krivom smjeru". Ova Vlada nema nikakav alibi. Ili će postići rezultat ili se mora maknuti, rekao je Čačić. Komentirao je kritike na račun sadašnje Vlade zbog informacija o padu BDP-a od 1,3 posto kazavši da ova Vlada nema ništa s tim padom jer se on dogodio u prvom kvartalu ove godine. Kao što si nećemo preuzimati na teret negativne rezultate, tako ne možemo ni tvrditi da je pad broja nezaposlenih za 30.000 rezultat našeg rada nego početka sezone, dodao je. U izjavi za novinare prije početka sjednice Čačić je rekao da je vijest o padu BDP-a bila nesretna vijest za "zloguke proroke" koji su prognozirali pad između 2 i 3 posto pa ih je podatak o padu od 1,3 posto iznenadio. No, i to je dovoljno loše i pokazuje da smo u kontinuitetu u recesiji od 2008., a tako će biti još i iduće tromjesečje. To je rezultat vala gospodarske neaktivnosti, defenzive, nedostatka projekata, sporosti administracije, ali i izostanka želje da se napravi pomak, ocijenio je.

RIJEKA - Sindikat DINA Petrokemije jučer je uputio otvoreno pismo Vladi RH u kojem upozorava da nisu ispunjena obećanja ministara izrečena nakon sjednice Vlade 22. ožujka kako će sve zaostale plaće biti isplaćene u roku od tjedan dana. Sindikat navodi da zaostale plaće nisu isplaćene do danas te da se dug prema radnicima svakim danom povećava. Izražena je bojazan da će se rješavanje agonije DINA-e i DIOKI-ja produljiti toliko da će se uništiti svaka komercijalna i tehnička mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje. U otvorenom pismu sindikat navodi da su obećanja ministara bila razlog odustajanja radnika DINA-e od sindikalnih akcija, poput najavljene blokade ulaza u tvrtku i napuštanja postrojenja. Sad se pokazuje da ta obećanja, kao i odluka Vlade o zamjeni potraživanja za vlasničke udjele, odnosno o ulasku HŽ Cargo i HEP-a u vlasničku strukturu DIOKI-ja, nisu bilo nikakvo jamstvo rješavanja problema, ističe sindikat i naglašava da je dug prema radnicima u DINA-i narastao na gotovo šest plaća. Radnici više ne žele imati razumijevanja za ovu situaciju i ne žele čekati dok se vjerovnici dogovaraju o podjeli vlasništva i budućoj koncepciji poslovanja te mogu imati strpljenja samo ako se trenutno osiguraju novci za isplatu minimalno jedne plaće, navode sindikalisti DINA-e u otvorenom pismu izražavajući spremnost organiziranja sindikalnih akcija ako bude potrebno.

ZAGREB - Izložbu "Arhitekt Edvin Šmit" kojom zagrebački Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada započinje seriju predstavljanja radova renomiranih zagrebačkih arhitekata, koji su pridonijeli razvoju i vizualnom identitetu Zagreba, sinoć je u ZgForumu otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Ministrica je rekla kako je arhitekt Edvin Šmit poznat kao predstavnik jedne modernističke generacije hrvatskih arhitekata koji su počeli raditi 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća koji su se iznimno razvijali prateći trendove u suvremenoj europskoj i svjetskoj arhitekturi. "Ono što je posebno u njegovu opusu to je da je niz najvećih njegovih djela bio vezan uz javne prostore i prostore javnih funkcija i da je na taj način oblikovao urbani prostor i urbani identitet u velikom dijelu Osijeka i njegove regije, ali i u najvećem dijelu grada Zagreba, posebno Velesajma i Novoga Zagreba", naglasila je ministrica Zlatar Violić. Istaknula je kako je ZgForum prostor u kojemu će se održavati različite izložbe posvećene arhitekturi, okrugli stolovi i rasprave, na kojima će ne samo predstavnici struke, nego i građani moći raspravljati o pitanjima koja ih muče, a tiču se urbanog graditeljskog identiteta grada u kojemu živimo i cijele Hrvatske.

ZAGREB - Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, proslavljena je sinoć tradiconalnom procesijom i euharistijskim slavljem koje je u zagrebačkoj katedrali predvodio kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik bl. pape Ivana Pavla II. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo što u zajedništvu s kardinalu Dziwiszom slavi svetkovinu Majke Božje Kamenitih vrata kojoj se "obraćamo kao zaštitnici i utočištu u svojim nadama i tjeskobama, brigama i bolima". Zahvalivši na dobrodošlici, kardinal Dziwisz, koji je gotovo pola stoljeća proveo uz Ivana Pavla II., darovao je kardinalu Bozaniću i zagrebačkoj crkvi relikviju, epruvetu s krvi blaženog Pape Ivana II., što su okupljeni vjernici pozdravili velikim pljeskom. Krakovski nadbiskup izrazio je želju da ta relikvija bude trajno sjećanje na čovjeka i papu Ivana Pavla II., a u propovijedi je pozvao hrvatski narod - koji je pred ulaskom u Europsku uniju - da ne zaboravi na svoje vjerske korijene, na kršćanstvo koje je oblikovalo današnju Europu. Kardinal Dziwisz podsjetio je na suradnju s Karolom Wojtylom dok je bio krakovski nadbiskup te na razdoblje dok je bio njegov osobni tajnik, od 1978., kada je Wojtyla izabran za Petrova nasljednika. Svetkovina Majke Božje Kamenitih vrata nastavljena je procesijom do Kamenitih vrata. Slika s likom Majke Božje iz Katedrale ponovno je vraćena na Kamenita vrata, odakle su upućene molitve za Crkvu zagrebačku, te crkvu u Hrvatskoj i u cijelome svijetu.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić bila je gošća sinoćnjeg Eurokaz Saloona na kojemu je govorila o problemima hrvatske kulture i odgovarala na brojna pitanja u kojima su ti problemi dotaknuti te ocijenila da su potrebni novi krovni zakon o kulturi te novi zakoni o ustanovama u kulturi i udrugama. Krovni zakon u kulturi, smatra ministrica Zlatar Violić, potreban je zbog 'proizvodnje' normativnih akata za pojedine segmente kulture što stvara kaos, a dobri zakoni zapravo funkcioniraju desetljećima. Ocijenila je da ne treba 'proizvoditi' zakone već mijenjati financiranje javnih potreba te se zauzela da se, umjesto dosadašnjih jednogodišnjih projekata, financiraju trogodišnji projekti u kulturi i spomenula da se radi na izradi takvih pilot-projekata. Voditelj Igor Ružić pitao je ministricu Zlatar Violić smatra li provokativnim odabranu temu Eurokaz Saloona - "Šest mjeseci nove vlasti ili moraju li pomaci biti nevidljivi" na što je ona odgovorila da naslov zapravo govori o načinu na koji se kultura predstavlja medijima. Uz napomenu da se radi tek o površnoj analizi, Zlatar Violić rekla je da najmanje važne teme, kao što je bio istek mandata ravnateljici Galerije Klovićevi dvori Vesni Kusin, koji je prikazan kao njezina smjena, dobivaju veliku medijsku pozornost dok je, primjerice, predstavljanje četverogodišnje Strategije za razvoj kulturnih ustanova prošao bez ikakvih medijskih komentara. Ustvrdila je da u sadašnju medijsku strukturu kultura ne može 'ući' s važnim temama te dodala "kako bi bila zabrinuta da bude uspješna u današnjim medijima". Najavila je i da će od sutra dužnost njezina savjetnika za medije obnašati Milan Živković, redatelj i predsjednik Savjeta SDP-a za kulturu i medije.

VUKOVAR - Ministar za Savezno vijeće, Europu i međunarodne poslove njemačke savezne države Baden – Wurtternberg Peter Friedrich posjetio je jučer Vukovar u sklopu putovanja biciklom uz Dunav od Njemačke do Rumunjske. Boraveći u Vukovaru, gdje ga je primio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Željko Pinjuh, Peter Friedrich, koji obnaša i dužnost posebnog povjerenika za Podunavsku strategiju EU, posjetio je i Spomen-dom Ovčaru i mjesto masovne grobnice na Ovčari gdje je odao počast žrtvama polaganjem vijenca ispred spomen-obilježja. U razgovoru Petera Friedricha i Željka Pinjuha bilo je riječi o mogućoj suradnji Vukovara i Baden – Wurtternberga u gospodarstvu, turizmu i kulturi. "Putovanjem na biciklu želio sam iz blizine upoznati stanovnike podunavskih zemalja i probleme s kojima se suočavaju, kako oni tako i njihove lokalne, regionalne i državne vlasti", kazao je Friedrich. Tijekom boravka u Vukovaru ministar Fridrich obišao je i dvorac Eltz i Gradski muzej Vukovar, rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke i Križ svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav. Ministar Friedrich sastao se i s predstavnicima Europskog doma Vukovar i Udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar. Peter Friedrich na put je krenuo 23. svibnja, a do 3. lipnja, kada namjerava stići u Rumunjsku u kojoj će i završiti putovanje biciklom, proći će oko dvije tisuće kilometara.

SPLIT - Na sinoćnjem predstavljanju u Splitu četvrtog sveska edicije "Hrvatska i Europa", koja se objavljuje u nakladi HAZU-a, akademik Mislav Ježić je odbacio primjedbe da je HAZU neaktivan te je upozorio kako se nitko ne treba "kockati" hrvatskim nacionalnim institucijama. "Opasno je kad se danas zbog tržišnog profita stavljaju na kocku institucije koje su postojale i prije osamostaljenja Hrvatske, a bez kojih ne bi bilo Hrvatske. Bilo bi samoubojstvo da se razgrabe naša sveučilišta i minira HAZU", istaknuo je akademik Ježić. Dodao je da hrvatske ustanove smetaju "onima kojima smeta Hrvatska". Istaknuvši kako "popularni kolumnisti po narudžbi napadaju temeljne hrvatske ustanove kao što je HAZU", akademik Ježić je rekao kako oni koji govore da HAZU nedovoljno radi "nemaju pojma", jer, kako je istaknuo, HAZU godišnje izdaje 100 znanstvenih svezaka. Osvrćući se na četvrti svezak edicije "Hrvatska i Europa", koji se bavi hrvatskom politikom, kulturom, znanošću i umjetnošću u 19. stoljeću, akademik Ježić je naglasio kako u 19. stoljeću nastaju one institucije u kojima je Hrvatska oskudijevala – Matica hrvatska, reformirano zagrebačko Sveučilište i Akademija (JAZU) koja je "tada mišljena za sve južnoslavenske narode". U četvrtom svesku ove edicije objavljeni su radovi 50 autora, a, po riječima akademika Ježića, takvu širinu pogleda i autora može okupiti jedino HAZU. Ranija tri sveska iz edicije nose naslove: "Rano doba Hrvatske kulture", "Srednji vijek i renesansa" i "Barok i prosvjetiteljstvo".

VIROVITICA - Hrvatska premijera predstave "12 gnjevnih ljudi", u kojoj sudjeluju glumci iz tri kazališta i tri države, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, izvedena je sinoć u Virovitici. Predstava je nastala u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Kazališta Virovitica i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, po tekstu Reginalda Rosea, a režiju potpisuje gost iz SAD-a, redatelj Neil Fleckman. Pokrovitelji tog regionalnog projekta su veleposlanstva SAD-a iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, a inicijativa za projekt je potekla od redatelja Nebojše Bradića, umjetničkog direktora kragujevačkog kazališta, koji je lani režirao "Prokletu avliju", također u koprodukciji triju kazališta. Upravitelj Knjaževsko-srpskog teatra Mirko Babić i ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš naglasili su da je suradnja kazališta u regiji izuzetno važna i za glumce, koji u kolegama iz drugih kazališta nalaze poticaj za rad, i za publiku, koja u novim licima na sceni pronalazi zadovoljstvo. Drama "12 gnjevnih ljudi" studija je ličnosti u procesu sudskog sustava. Priča o tome da jedan čovjek, ili mala grupa ljudi, mogu napraviti promjenu. Predstava je do sada izvedena u Kragujevcu, Beogradu i Zenici.

ZAGREB - Okrugli stol "Hrvatsko prevodilaštvo u europskom kontekstu", na kojem su sudjelovali pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, potpredsjednik Izvršnog odbora Europskog vijeća nacionalnih udruga književnih prevodilaca Andy Jelčić i književna prevoditeljica Vanda Mikšić, održan je u sinoć uknjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu. U raspravi se govorilo o mjestu hrvatskih prevoditelja na europskom zemljovidu te ih se pokušalo usporediti s kolegama iz europskih zemalja. Navedene su i mogućnosti nove suradnje te u tom smislu i uloga hrvatskoga Ministarstva kulture. Sudionici u raspravi su podsjetili na mogućnosti programa mobilnosti Mercurio za književne prevoditelje, potrebu za usklađivanjem stanja na terenu s inicijativama Europske komisije te usklađivanjem različitih prevodilačkih europskih mreža, kao i pomake prevodilaštva prema jezicima male rasprostranjenosti te pridruživanju Republike Hrvatske mreži Traduki. Okrugli stol "Hrvatsko prevodilaštvo u europskom kontekstu", organiziralo je Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, a pratila ga je izložba književnih prijevoda "Od izvornika do prijevoda", na kojoj su predstavljeni prijevodi objavljeni 2011. i 2012. godine. Izložba je otvorena do 8. lipnja.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙