FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SPLIT - Središnjom misom na prigodnom oltaru na Rivi, danas je obilježena Dan zaštinika Splita, blagdan Svetoga Dujma – Sudamija, u narodu zvana fešta svetoga Duje. Misno je slavlje predvodio biskup Željeznoga, gradišćanski Hrvat mons. Egidije Živković, koji je u propovijedi pozvao kršćane da se ne povlače iz javnog života. "Kršćanin se ne smije povlačiti i dopuštati nekim drugima da donose pravila i zakone, nego se aktivno mora zauzimati da općeljudske i kršćanske vrijednosti budu temelj društva u kojem živimo", istaknuo je biskup Živković te dodao kako kršćanin mora shvatiti i prihvatiti svoju odgovornost. "Želja da se Boga izbaci iz ljudskoga društva prisutna je i sve snažnija u našoj zapadnoj, tzv. modernoj civilizaciji. Ona je vidljiva u zemljama poput Austrije iz koje ja dolazim, ali i u Hrvvatskoj. Suvremeni Dioklecijani na različite načine - perfidne i prikrivene, ali i javne i otvorene - žele umanjiti vjeru, svesti ju na osobnu stvar pojedinca i maknuti je iz javnosti. Pri tomu se stvara mentalitet, koji pogoduje obezvrjeđivanju i zatiranju evanđeoskih vrijednosti i donošenju zakona koji su u izravnoj suprotnosti s kršćanskim poimanjem života", upozorio je biskup Živković. Po njegovim riječima i danas mnogi u svojem javnom djelovanju niječu Boga samo zato da bi ljudski "bogovi" mogli određivati "kada započinje i kada završava ljudski život, da bi se lakše ono neprirodno moglo proglasiti prirodnim, a zlo dobrim".

ZAGREB - Na Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice danas je ministar zdravlja Rajko Ostojić svečano u rad pustio novi linearni akcelerator koji omogućuje precizno trodimenzionalno zračenje tumora uz poštedu okolnog zdravog tkiva, vrijedan 48 milijuna kuna. Zračenjem takvim akceleratorom postižu se bolji rezultati liječenja uz poboljšanu kvalitetu života bolesnika i manje nuspojava. Fuzijom s Klinikom za onkologiju, KBC Sestara milosrdnica postao je regionalni lider u multidisciplinarnom pristupu pacijentima – od dijagnostike, preko internističkog i onkološkog liječenja do radioterapije, rekao je ministar Ostojić najavivši kako će tijekom ove godine i Klinika za onkologiju dobiti linearni akcelerator vrijedan 30 milijuna kuna.

ZAGREB - Zaklada UniCredit i Zagrebačka banka danas su u Centru Kaptol predstavili programe kojima su tijekom prošle godine njihovi zaposlenici donirali 30 tisuća eura projektima udruga namjenjenih djeci, "Ljubav na djelu", "Debra" i "Veliko srce malom srcu". Udruzi roditelja "Ljubav na djelu" donirano je 15 tisuća eura koji će biti iskorišteni za uređenje Odjela hematologije i onkologije Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, gdje se liječe djeca oboljela od malignih bolesti. Debra, udruga roditelja i djece oboljele od bulozne epidermolize "djeca leptiri" dobila je 10 tisuća eura koji će se iskoristiti za dnevnu njegu te formiranje centra za epidermolizu pri Klinici za dječje bolesti. Udruzi "Veliko srce malom srcu", udruzi roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima, donirano je pet tisuća eura za nabavku opreme za otkrivanje srčanih mana u Kliničkom centru u Zagrebu

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izvijestio je danas da je od 1. svibnja Zagrebparkingu dato na korištenje i upravljanje četiri uređene parking zone i to u Martićevoj, kraj zgrad INA-e Paromlin, Savska cesta od broja 60 do 64 kao i Sopot kraj Porezne uprave s ukupno 932 parkirna mjesta. Naplata tih prostora započet će za nekih tjedan dana, dok će na prostoru Paromlina, na kojem će se primjenjivati sustav Park&Ride napalata početi do početka idućeg mjeseca.

ŠIBENIK - Na Općinskom sudu u Šibeniku sutra počinje suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je 16. kolovoza prošle godine pored otočića Maslinovik, u primoštenskom akvatoriju, svojom motornom jahtom "Santa Maria" usmrtio bračni par iz Italije. U optužnici koju je podignulo Državno odvjetništvo stoji kako je poduzetnik, vozeći prebrzo i preblizu obali, te ne obraćajući pažnju na okolni pomorski promet, pramcem svoga glisera naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice na kojoj su se nalazili Talijani.

ZAGREB - Poput ostalih optuženika koji su priznali da su preko "Fimi medije" izvlačili novac iz državnih institucija i tvrtki za HDZ-ov crni fond ni Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije po kojoj je afera dobila ime, nije željela na sudu iznositi svoju obranu i odgovarati na pitanja. "Branim se šutnjom, ostajem pri ranijim iskazima i ne želim odgovarati na pitanja", kazala je Jurak pred sutkinjom Ivanom Čalić koja je potom pročitala njene iskaze koje je u drugoj polovici 2010. dala USKOK-ovim istražiteljima, a prikazane su i snimke ispitivanja. Nevenka Jurak je u istrazi detaljno opisala kako je zbog poznanstva s bivšim HDZ-ovim rizničarom i šefom carine Mladenom Barišićem počela sklapati ugovore s državnim institucijama i javnim tvrtkama.

OSIJEK - Stanje sigurnosti prometa u Osječko-baranjskoj županiji u prva četiri mjeseca ove godine nadmašuje rezultate iz prošle godine koja je za to razdoblje bila najsigurnija u posljednjih 50-tak godina, izvijestili su predstavnici osječko-baranjske Policijske uprave (PU) na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare. Glasnogovornik PU Marko Ćaleta kazao je kako su u prva četiri mjeseca ove godine zabilježene 573 prometne nesreće, što je 68 nesreća manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ove je godine bilo pet nesreća s poginulim osobama, za dvije manje, 192 nesreće s ozlijeđenim osobama ili za 10 nesreća manje, te 376 nesreća s materijalnom štetom, što je 56 manje nego u prva četiri mjeseca prethodne godine, rekao je Ćaleta.

OSIJEK - Građani Osječko-baranjske županije protekloga su mjeseca pronašli ili dragovoljno predali osječko-baranjskoj Policijskoj upravi (PU) veću količinu oružja i minsko-eksplozivnih naprava, izvijestila je danas policija. Glasnogovornik PU Marko Ćaleta kazao je na konferenciji za novinare kako su građani pronašli ili dragovoljno predali 35 ručnih bomba, 12 pušaka i pištolja, 1986 komada raznoga streljiva te 400 grama eksploziva.

DUBROVNIK - Danas je uz prigodnu svečanost obilježen završetak rekonstrukcije i adaptacije središnje zgrade u kampusu dubrovačkog Sveučilišta, investicija vrijedna 70 milijuna kuna. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je otvorio zgradu istaknuo je kako je ovo veliki korak u razvoju dubrovačkog Sveučilišta koje uspješno radi devet godina. Istaknuo je kako se i ova vlada zalaže za Hrvatsku znanja kako bi se stvorili preduvjeti da svatko tko želi učiti i studirati to može i osigurati.

ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu održalo je danas komemoraciju negdašnjem prvaku Opere HNK, nedavno umrlom tenoru Pieru Filippiju koji je najveći dio karijere proveo upravo u tom kazalištu. Ispred HNK o umjetniku je govorio ravnatelj zagrebačke Opere Branko Mihanović, koji se posebice istaknuo osobit doprinos talijanskog pjevača mnogim ulogama u hrvatskoj kulturi. "Svu svoju kreativnost u 30 godina karijere dao je HNK u Zagrebu, na čijoj je pozornici ostvario sve svoje uspjehe premda je došao iz Italije", rekao je Mihanović. "Svojim ulogama, kojih je bio impozantan broj, dao je poseban doprinos hrvatskoj kulturi", istaknuo je

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙