FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 22. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama saborskog Poslovnika, kojim parlamentarna većina predlaže ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike. Vladajući ističu da se ispravak netočnog navoda u sabornici često zlorabio na način da se o jednoj temi moglo govoriti nekoliko puta te dulje od vremena koje propisuje Poslovnik. Stoga predlažu ukidanje tog instituta, ali i izmjenu, odnosno proširenje instituta replike na način da će zastupnik moću replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika.

ZAGREB - Koordinator Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić danas je upozorio da Kukuriku koalicija i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić bez ikakvog objašnjenja najavljuju osnivanje novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, odnosno izbacuju BUZ i SU iz tog vijeća. "Kakvu to poruku umirovljenicima šalje Kukuriku koalicija i ministar rada i mirovinskog sudstava", pitaju se u priopćenju iz BUZ-a, ali i dodaju da ih ne čudi najava ministra Mrsića jer u njoj, kako navode, jasno iščitavaju nakanu Kukuriku koalicije, posebno Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) "koja mora odraditi prljavi poltronski posao" s ciljem da se iz Nacionalnog vijeća isključe njegovi pokretači i osnivači odnosno Stanka umirovljenika i Blok umirovljenici zajedno. Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Josip Vincek svojim suglasjem u prozirnoj igri Silvana Hrelje sada očito pokušava "prodati umirovljenike" za sinekuru i svoju osobnu korist.

ZAGREB - Zelena akcija (ZA) zatražila je danas u povodu Dana zaštite prirode od Vlade RH da odustane od projekta HE Ombla zbog ireverzibilne štete, koja bi u tom slučaju mogla nastati za prirodu i biološku raznolikost. ZA tvrdi kako bi se u sličaju izgradnje HE Ombla potopio špiljski sustav Vilina jama – Ombla, koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je, kako navodi, u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja - Natura 2000. "U sustavu Ombla- Vilinska jama nađeno je pet zaštićenih vrsta šišmiša i čovječja ribica (Proteus anguinus), špiljska kozica (Troglocaris anophthalmus) i jedini špiljski slatkovodni školjkaš, koji je jedinstven u svijetu (Congeria kusceri), ističe ZA i dodaje kako osim drugih špiljskih vrsta, četiri su roda u svijetu nađena jedino u sustavu Vilina špilja – izvor Omble: Horatia knorri, Lanzaia kusceri, Plagigeria nitida angelovi (slatkovodni špiljski puževi) te Eukonenia pretneri.

SLAVONSKI BROD - U Policijskoj postaji Nova Gradiška proveden je od 14. do 21. svibnja edukativni program "MAH 1" namijenjen učenicima osnovnih škola, priopćila je danas policija. U sklopu programa kontakt policajci su primili oko 200 učenika četvrtih razreda Osnovne škole "Ljudevit Gaj" i Osnovne škole "Mato Lovrak" te ih upoznali s policijskim poslom.

ZAGREB - Djelatnik otkupne stanice sekundarnih sirovina u Velikom Trgovišću obavijestio je jučer policiju da su prigodom sortiranja metala pronašli minsko-eksplozivna sredstva pa je na mjesto događaja izišao policijski stručnjak za protueksplozijsku zaštitu, priopćila je danas Policijska uprava krapinsko-zagorska. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu utvrdio je, kako se navodi, da se radi o tri tromblonske osvjetljavajuće mine i 150 komada puščanoga streljiva različita kalibra.

KARLOVAC - Na Općinskom sudu u Karlovcu započelo je danas suđenje Zvonimiru Iliiću, ravnatelju gradskog kazališta "Zorin dom" za kazneno djelo protiv službene dužnosti - zlouporabom položaja i ovlasti. Glasnogovornica suda, sutkinja Irena Šegavić, za Hinu je kazala da se suđenje vodi po optužnom prijedlogu Općinskoga državnog odvjetništvo u Karlovcu, koje Iliića tereti da je kao službena osoba iskoristio svoj položaj s ciljem da sebi pribavi imovinsku korist od 22.274 kuna.

VARAŽDIN - Muškarac star 24 godine predan je, uz kaznenu prijavu za ubojstvo u pokušaju, pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske, izvijestili su danas iz varaždinske policije. Osnovano se sumnja da je 24-godišnjak u nedjelju 20. svibnja oko 18 sati u kuhinji obiteljske kuće na ivanečkom području, pod utjecajem alkohola od 3.29 promila, svom 56-godišnjem ocu nanio ubodnu ranu kuhinjskim nožem u predio trbuha

ZAGREB - Učenje o ljudskim pravima i građanskoj demokraciji mora početi od najranije dobi jer su samo informirani i aktivni građani jamstvo demokracije koja je temelj svakog pravog slobodnog društva, rečeno je danas u Zagrebu uoči početka tradicionalne smotre projekata ostvarenih u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Agencije za odgoj i obrazovanje. Smotra se održava u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), a okupila je više stotina učenika i njihovih nastavnika i mentora iz cijele Hrvatske koji će predstaviti ukupno 69 najboljih projekata ostvarenih u sklopu nacionalnog kurikuluma namijenjenog što čvršćoj integraciji obrazovanja za ljudska prava u obrazovni sustav, od predškolske dobi do srednjoškolskog obrazovanja.

ZAGREB - Izložba slika Alfreda Pala, prvo antologijsko uprizorenje njegova velikoga opusa, otvara se večeras u Modernoj galeriji, a posjetitelji će moći vidjeti 80 djela iz ciklusa Logoraši, Stratišta, Kažnjenici, Letjelice, Stabla, Beštije i Gorući grmovi koje je umjetnik ostvario u razdoblju od 1960. do 2009. godine. Izbor eksponata, koncepciju izložbe i likovni postav potpisuje Biserka Rauter Plančić, a predgovor katalogu izložbe akademik Tonko Maroević.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙